Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.

Μέγαρο Μουσικής ©Akriviadis

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει στο καινοτόμο Εθνικό Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, που στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας "Κώστας Στεφανής" (ΕΠΙΨΥ).  

Διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία έχουν υπογραμμίσει το ευεργετικό αποτέλεσμα της τέχνης στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2023). Προγράμματα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης έχουν θεσμοθετηθεί σε επίπεδο πολιτικών υγείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία υλοποιείται πιλοτικά πρώτη φορά και στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων φορέων πολιτισμού. Παράλληλα, σε αυτή την πιλοτική φάση, διεξάγεται έρευνα για να αξιολογηθεί η ωφελιμότητα του Προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, προκειμένου το Πρόγραμμα να θεσμοθετηθεί ως υπηρεσία ψυχικής υγείας στο ευρύτερο κοινό. 

Μέγαρο Μουσικής
©Akriviadis

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης φιλοδοξεί να καταδείξει ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί, να κοινωνικοποιεί, να αλλάζει, να φωτίζει αλλά και να συνενώνει, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικής ενσυναίσθησης και στην καταπολέμηση του στίγματος απέναντι στην ψυχική νόσο. Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας. 

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα υποδεχτεί περισσότερα από 160 άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας με τη συνεργασία περισσότερων από 25 Μονάδες Ψυχικής Υγείας της Αττικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για 3 μήνες να παρακολουθήσουν 6 παραστάσεις στο Μέγαρο και, στη συνέχεια, να εμπλακούν σε δραστηριότητες που προωθούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική σύνδεση, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από τις 27 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Με 59 πρωτότυπες εκδηλώσεις συνεχίζεται το This is Athens City Festival 2024

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου στην Έδεσσα

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Έδεσσας, ως προορισμού που συνδυάζει πλούσιο μνημειακό απόθεμα όλων των περιόδων, αλλά και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον

Καλό το θέαμα, αλλά τι μένει μετά τα κομφετί;

Μερικές σκέψεις από το Μάλμε στα Εξάρχεια και από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη Γάζα.

H Πλατεία Εξαρχείων σχεδόν εξαφανισμένη από τις εργασίες για το μετρό

Η νέα επέκταση του εργοταξίου του μετρό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι παραπονιούνται για τον πλέον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο στην Πλατεία Εξαρχείων.

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" φέτος στο Κτήμα Αβαντίς θα είναι μία μεγάλη και διπλή γιορτή

Οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες" συμπίπτουν με τα 30 χρόνια του Οινοποιείου για αυτό και το πρόγραμμα στις 18-19 Μαίου τα έχει όλα!

Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ μελέτες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του.

Τι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ;

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο δίνουν την αφορμή να κατηφορίσουμε στο πιο δροσερό σημείο της πόλης.