Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Χαρταετοί, χορός και πολλή μουσική σε ένα εορταστικό διήμερο με ελεύθερη είσοδο.

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ ©Πελαγία Καρανικόλα

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, σε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα. Την Κυριακή 17 Mαρτίου μία μπάντα δρόμου με αφροβραζιλιάνικα κρουστά κι ένα συγκρότημα rock’n’roll ξεσηκώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τους ρυθμούς τους, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου τo ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη Σαρακοστή με ανοιξιάτικη διάθεση, ένα παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς από την ελληνική μουσική παράδοση και, βέβαια, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού. 

Οι εκδηλώσεις την Κυριακή 17 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).                  

Αναλυτικά οι δράσεις του εορταστικού διήμερου

Κυριακή 17 Μαρτίου

Jaguar Bombs και Bloco Swingueira | 12-3 μ.μ. | Ξέφωτο

Την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στήνεται γιορτή. Ζωντανή μουσική, παρέλαση κρουστών, εργαστήρια, μασκαράδες, κέφι και φαντασία δίνουν το σύνθημα για μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες. H αγαπημένη πολυπολιτισμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira μεταφέρει, όπως κάθε χρόνο, την εκρηκτική ενέργεια και τους βραζιλιάνικους ρυθμούς της σε διάφορα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ οι Jaguar Bombs στήνουν την πιο ξέφρενη γιορτή διασκευάζοντας διαχρονικές επιτυχίες. 

Συντελεστές:
Άγγελος Αϊβάζης | Βασίλης Νησσόπουλος | Γιάννης Ράλλης
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος | Στέφανος Σακελλαρίου

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ
Jaguar Bombs

Κινούμενοι Κήποι | 11 π.μ.-3 μ.μ. | Πευκώνας

Μια αστεία διαδραστική εγκατάσταση, με πρωταγωνιστές τρία ανθρωπόμορφα πράσινα γλυπτά που κυκλοφορούν ελεύθερα, περιμένει τους επισκέπτες του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Μικροί και μεγάλοι αλληλοεπιδρούν μαζί τους τοποθετώντας πάνω τους κατασκευές λουλουδιών.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: VYCA Very Young Contemporary Art

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ
©Πελαγία Καρανικόλα
Bloco Swingueira

Εικαστική δράση: "Κατασκευάζουμε μάσκες!" | 11 π.μ.-3 μ.μ. | Μεσογειακός Κήπος

Με αφορμή τις ευφάνταστες δημιουργίες του εικαστικού και σχεδιαστή Daniel Palillo, τα παιδιά απελευθερώνουν τη φαντασία τους, ανακαλύπτουν πώς μέσα από την τυχαία σύνθεση χρωμάτων και υλικών μπορούν να δημιουργηθούν φανταστικοί χαρακτήρες, και, σαν άλλοι πρωτοποριακοί καλλιτέχνες, κατασκευάζουν τις δικές τους μάσκες για να αφηγηθούν με τη σειρά τους μικρές ιστορίες εικαστικής αναρχίας. 

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Μιχαλίτσα Κοζακοπούλου, εικαστικός 
Υποστήριξη εργαστηρίου: Αρχοντούλα Τσατσουλάκη, εικαστικός, Ελεάννα Μπαλέτση, εικαστικός  

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ
Γαϊτανάκι: χρώματα και βήματα

Γαϊτανάκι: χρώματα και βήματα | 12.30-2.30 μ.μ. | Νότιο Ξέφωτο 

Ένα γαϊτανάκι στήνεται στο Ξέφωτο και περιμένει μεγάλους και παιδιά να στροβιλιστούν στον ρυθμό της μουσικής. Με τη βοήθεια της χορογράφου Χαριτίνης Γαλανοπούλου οι συμμετέχοντες εμπνέονται από την κλασική χορογραφία και δημιουργούν νέα χορευτικά μοτίβα βασισμένα στον σύγχρονο χορό.  

Σχεδιασμός και υλοποίηση: ομάδα απ'Ουσία, Χαριτίνη Γαλανοπούλου

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου

12-3 μ.μ. | Ξέφωτο

Από τις 12 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης. Γνωρίζοντας όσο λίγοι άνθρωποι τους κώδικες της παραδοσιακής μουσικής, μέσα από μελέτες, ακαδημαϊκές εργασίες αλλά και οδοιπορικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο Λάμπρος Λιάβας καλεί μικρούς και μεγάλους να ξεπροβοδίσουν την Αποκριά και να υποδεχτούν τη Σαρακοστή με τον πατροπαράδοτο τρόπο. 

Αποκριάτικοι μιμικοί χοροί μπλέκονται με καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, μακεδονίτικα συρτά, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, κρητικά πεντοζάλια και νησιώτικους μπάλους. Τον τόνο δίνουν τα παραδοσιακά χάλκινα πνευστά από την περίφημη "Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη", καθώς και το δυναμικό μουσικό σχήμα "Επτάσημο" με τον Ηλία Γάκο και τη Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι. 

Στο γλέντι συμμετέχουν ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Υφαντίδης καθώς και ο Κρητικός λυράρης Μανώλης Μπουνταλάκης με την παρέα του. Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται Κομνηνοί" (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης), προσκαλεί όλους τους επισκέπτες να συμμετέχουν στους κύκλους του χορού.

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ
Εικαστική δράση: Χαρταετοί στον ουρανό

Εικαστική δράση: Χαρταετοί στον ουρανό | 11 π.μ.-4 μ.μ. | Αγορά

Σε μια μεγάλη επιφάνεια χαρτιού, μικροί και μεγάλοι αποτυπώνουν τον ουρανό γεμάτο με χαρταετούς. Χρώματα, σχήματα, σφραγίδες και στένσιλ βοηθούν να δημιουργηθεί μια μοναδική συλλογική ζωγραφιά εμπνευσμένη από τον οκτάγωνο χαρταετό της εικαστικού Όπυς Ζούνη

Σχεδιασμός και υλοποίηση: ομάδα Απ'Ουσία 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".