Το "Μυστήριο 137" μεταφέρει στο σήμερα την έννοια της επαγγελματικής αλληλεγγύης αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής αλλαγής

Η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change διοργανώνουν δυζητήσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη John Kouskoutis©

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου. Το "Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη" είναι μια δράση πέντε ημερών στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ειδικά σχεδιασμένη για τον τόπο όπου άνθισαν οι έννοιες της συλλογικής συνείδησης και δράσης την περίοδο ανάπτυξης του εργατικού κινήματος. Μέσω εργαστηρίων και συναντήσεων με τις τοπικές συλλογικότητες της πόλης, το "Μυστήριο 137" έχει ως στόχο να μεταφέρει στο σήμερα την έννοια της επαγγελματικής αλληλεγγύης, αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής αλλαγής.

Από τη δεκαετία του '50 έως σήμερα, το αφήγημα και η προσέγγιση προς την κοινωνική αλλαγή έχει μεταβληθεί. Η δυναμική της συλλογικής δράσης έχει ενισχυθεί και ο καταλυτικός ρόλος των δικτύων στο κοινωνικoπολιτιστικό ελληνικό οικοσύστημα έχει ενδυναμωθεί. Με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων συνεργασίας και διαλόγου και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια οι αποστάσεις τείνουν να εκμηδενιστούν και ο χρόνος ανάπτυξης της συλλογικής δράσης ολοένα επιταχύνεται.

Πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέλλον των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και πολιτιστική καινοτομία; Ποιες είναι οι μορφές, οι πρακτικές και οι νοοτροπίες που επιτρέπουν στους νέους επαγγελματίες να διασυνδέονται, να συναλλάσσονται, να αλληλοεμπνέονται και να κάνουν το έργο τους πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό;

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη
John Kouskoutis©

Στο πλαίσιο της δράσης "Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη", το πρώτο πανελλήνιο δίκτυο επαγγελματιών κοινωνικής καινοτομίας Culture for Change θα παρουσιάσει το υβριδικό μοντέλο ανάπτυξής του, θα μοιραστεί εργαλεία και πρακτικές, θα ανοίξει τον διάλογο για τους πυλώνες παρέμβασης κοινών διεκδικήσεων και θα αναζητήσει μαζί με τους πολίτες της Ελευσίνας τον ρόλο του πολιτισμού ως εγχειρήματος που φέρει κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες. Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να διευρύνει τους ορίζοντες εξερεύνησης των συμμετεχόντων με την αμοιβαία ανταλλαγή και το πέρασμα σε νέες, πιο συμμετοχικές, συλλογικές και σχετικές με την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας μορφές επαγγελματικών συνασπισμών. 

Το πρόγραμμα

6/3 

10 π.μ. – 1 μ.μ. | Culture for Change. Ιδέα, πράξη, ανάπτυξη

Η διαδρομή του πρώτου ελληνικού δικτύου επαγγελματιών για την κοινωνική καινοτομία στον πολιτισμό.

  • Μέρος Α: Η γέννηση ενός συλλογικού φορέα στον χώρο του Πολιτισμού
  • Μέρος Β: Τα υλικά της βιωσιμότητας

Εισηγήτρια: Αγγελική Τσέλιου, Διαχειρίστρια έργων & Επιμελήτρια περιεχομένου με ειδίκευση στην εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, Traces & Places.

2-4 μ.μ. | Σχεδιασμός ανθρωποκεντρικών έργων κοινωνικής καινοτομίας

Ένα διαδραστικό εργαστήριο, όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν πρακτικά πώς μπορούν να σχεδιάσουν ένα επιδραστικό έργο με άξονα τις ανάγκες μιας τοπικής κοινωνίας ακολουθώντας τη μεθοδολογία του Design Thinking.

Εισηγήτρια: Θάλεια Ρίζου, Διαμεσολαβήτρια διαλόγου για τη συστημική αλλαγή, Among

5-7 μ.μ. | Συλλογική ηγεσία: Εμπνεύσου και Ενέπνευσε

Ένα εργαστήριο ανάπτυξης των δεξιοτήτων που απαιτούνται για να ηγηθεί κανείς ενός συλλογικού εγχειρήματος μέσα από πρακτικές ασκήσεις.

Εισηγήτρια: Χρύσα Πεταλά, Διαχειρίστρια έργων με ειδίκευση στη διαμεσολάβηση διαλόγου και Visual Notetaking, Among

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη
John Kouskoutis©

7/3

10 π.μ.-1 μ.μ. | Τα δίκτυα συνεργασίας και επιρροή τους στην ανάπτυξη των τοπικών οικοσυστημάτων

Παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών που απαρτίζουν ένα οικοσύστημα και αναζήτηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει μια συλλογικότητα στην επίδρασή του. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με τη χαρτογράφηση του ελληνικού κοινωνικοπολιτιστικού οικοσυστήματος από τους συμμετέχοντες. 

Εισηγητής: Darius Polok, Εκτελεστικός Δ/ντης iaC Berlin

2-4 μ.μ. | Συμμετοχική φωτογραφία: Ανακάλυψη, ομαδικότητα και διάλογος μέσα από το φακό

Ένα πρακτικό εργαστήριo όπου μέσω της συμμετοχικής-βιωματικής φωτογραφίας υποστηρίζεται η ενεργοποίηση μιας κοινότητας και το χτίσιμο μιας ομάδας.

Εισηγήτρια: Δήμητρα Ερμείδου, Εικαστική φωτογράφος και ειδικός στη θεραπευτική φωτογραφία, Eyes of Light

5-7 μ.μ. | Συμμετοχικός Σχεδιασμός στη μεταμόρφωση τόπων

Εργαστήριο για τη μεθοδολογία του placemaking που εστιάζει στη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό των πόλεων, και ειδικότερα στην αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου σε επίπεδο γειτονίας

Εισηγήτρια: Βίβιαν Δούμπα, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης Μηχανικός και Αστική Γεωγράφος, με ειδίκευση στο creative and inclusive placemaking, STIPO Greece

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη
John Kouskoutis©

8/3

10 π.μ.-1 μ.μ. | Ο οδικός χάρτης προαγωγής του κοινωνικού αντικτύπου στον πολιτισμό

Συμμετοχικός διάλογων μεταξύ των διαμορφωτών του ελληνικού κοινωνικοπολιτιστικού οικοσυστήματος για τη δημιουργία μιας δεσμευτικής συμφωνίας, που θέτει στο επίκεντρο των πολιτιστικών πρακτικών τον κοινωνικό αντίκτυπο .

Διαμεσολαβήτριες διαλόγου: Κωνσταντίνα Καραμέρη, Project Manager & Ερευνήτρια, Stimmuli for Social Change & Αργυρώ Μπαράτα, Συντονίστρια Culture for Change 

2-4 μ.μ. | Συμπερίληψη στην Επικοινωνία: Καινοτόμες Πρακτικές και Εργαλεία

Πώς η πληροφορία ενός οργανισμού ή ενός πρότζεκτ μπορεί να φτάσει σε όλα τα άτομα ισότιμα; Και γιατί η συμπερίληψη στην επικοινωνία κρίνεται πλέον αναγκαία; Μέσα από απλά βήματα και πρακτικές ασκήσεις οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη χρήση βασικών εργαλείων για την προσβασιμότητα ατόμων με αισθητηριακές βλάβες σε ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας.

Εισηγήτρια: Χριστίνα Βλάχου, Διαχειρίστρια Έργων με ειδίκευση στην επικοινωνία, Off Stream

5-8 μ.μ. | Συλλογική διαχείριση κοινωνικοπολιτιστικών χώρων

Το εργαστήριο θα εμβαθύνει στις μεθοδολογίες οργανωσιακής ανάπτυξης εγχειρημάτων συλλογικής διαχείρισης χώρων.

Εισηγήτρια: Νατάσσα Δουρίδα, Πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση στην Πολιτιστική Κληρονομιά, Communitism

9/3

10 π.μ.-8 μ.μ. | Ετήσια Γενική Συνέλευση Culture for Change

Παρακολούθηση των εσωτερικών διαδικασιών ενός σύγχρονου σωματείου.

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη
John Kouskoutis©

10/3

9-10 π.μ. | Street Archaeology, μια εναλλακτική περιήγηση

Ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά κέντρα της αρχαιότητας, η Ελευσίνα, προσελκύει ανά τους αιώνες μύστες, περιηγητές και επισκέπτες. Άνθρωποι με αγάπη για την αρχαιολογία και την ιστορία της Ελευσίνας, συγκέντρωσαν σε έναν περίπατο τα μνημεία που δεν ήξερε κανείς ότι αξίζει να ανακαλύψει ώστε να γνωρίσει βιωματικά την πολιτιστική της κληρονομιά. Σημείο εκκίνησης της διαδρομής: άγαλμα του Αισχύλου.

Ομάδα συνσχεδιασμού: Γιοβάνου Ειρήνη, Γκιόκα Ιωάννα, Μπαϊμπάκης Ιωάννης, Μωραϊτης Ιωάννης Ελευθέριος, Παναϊλίδης Παναγιώτης, Ράγιου Χρυσάνθη, Ρούσση Ευσταθία, Σαμπάνης Μελέτης, Τσολιάκου Κωνσταντίνα, Τσουρής Ιωάννης & η κοινωνικοπολιτισμική εταιρεία πeripatos

10 π.μ.-1 μ.μ. | Μετατρέποντας συλλογικές ιδέες σε ευκαιρίες βιώσιμης κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν τα βασικά θεμέλια για την εκκίνηση της κοινωνικής επιχείρησής τους μέσω της εξέτασης διαφόρων τύπων μοντέλων επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη χρήση εργαλείων όπως το Business Model Canvas. Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Αναψυκτήριο, στο παραλιακό μέτωπο.

Εισηγήτρια, Κατερίνα Χατζή, Ειδικός Ανάπτυξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, BinFee & Lysistrate NGO

10 π.μ.-3 μ.μ. | Γενική Συνέλευση Culture for Change

Παρακολούθηση των εσωτερικών διαδικασιών σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός σύγχρονου σωματείου.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.