ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η δωρεά του παλαιού Τεμένους Μεζά ή Ισκεντέρ Μπέη από την Εθνική Τράπεζα, στα Γιαννιτσά

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού το Τέμενος Μεζά ή Ισκεντέρ Μπέη είναι ένα από τα επιβλητικότερα οθωμανικά κτήρια των Γιαννιτσών, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων οθωμανικών μνημείων των Βαλκανίων.

Τέμενος Μεζά ή Ισκεντέρ Μπέη

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με την Εθνική Τράπεζα για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας, η Τράπεζα προχώρησε σε δωρεά του παλαιού Τεμένους Μεζά ή Ισκεντέρ Μπέη και των πέριξ αυτού νεότερων κτισμάτων, προς το ΥΠΠΟ. Το τέμενος Ισκεντέρ Μπέη κτίστηκε γύρω στο 1510-1511 από το δισέγγονό του Γαζή Εβρενός, τον Ισκεντέρ Μπέη. Πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων κτήριο με κάτοψη σχήματος "Τ". Αποτελείται από τετράγωνη ευρύχωρη αίθουσα προσευχής, στεγασμένη αρχικά με τρούλο, στην οποία εφάπτεται επιμήκης τριμερής χώρος που στεγάζεται με τρούλο και τεταρτοσφαίρια.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού: "Το Τέμενος Μεζά ή Ισκεντέρ Μπέη είναι ένα από τα επιβλητικότερα οθωμανικά κτήρια των Γιαννιτσών, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων οθωμανικών μνημείων των Βαλκανίων. Ευχαριστώ την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παύλο Μυλωνά για τη γενναιόδωρη απόφαση να παραχωρήσουν το μνημείο, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωση της δωρεάς ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση, την προστασία, την ανάδειξη και την ένταξή του μνημείου στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Μετά την αποκατάσταση και την απόδοση στο κοινό ως επισκέψιμου μνημείου του Μαυσωλείου του Γαζή Εβρενός την ολοκλήρωση των μελετών για την συντήρηση και αποκατάσταση της παλαιάς Μητρόπολης των Γιαννιτσών –προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα- έρχεται η σειρά της εκπόνησης των μελετών για την αποκατάσταση του Τεμένους, προκειμένου να αποτελέσει χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων".

Τέμενος Μεζά ή Ισκεντέρ Μπέη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε: "Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας με το Υπουργείο Πολιτισμού, προχωρήσαμε στη δωρεά του παλαιού Τεμένους Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά, ενός εκ των παλιότερων ιστορικών διατηρητέων Οθωμανικών Μνημείων εκτός Τουρκίας. Η συγκεκριμένη δωρεά είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους του χορηγικού προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Στην απόφασή μας αυτή συντέλεσε και η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να προβεί στη συντήρηση και αποκατάσταση του Τεμένους ως ιστορικό μνημείο".

Τέμενος Μεζά ή Ισκεντέρ Μπέη
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά

Το τέμενος είχε υποστεί σοβαρές βλάβες κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είχε μετατραπεί σε εκκοκκιστήριο βάμβακος. Σταδιακά, περιφερικά του μνημείου, προστέθηκε σειρά αυθαίρετων οικοδομημάτων, που αλλοίωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αρχικήμορφή και φυσιογνωμία του.

Με αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού το τέμενος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με περιβάλλοντα χώρο τα όρια του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο εντάσσεται. Σε κάθε περίπτωση προστατεύεται αυτοδικαίως από το ν. 4858/2021 "Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

H ΑΒ Βασιλόπουλος προάγει την κυκλική οικονομία

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων "Τρόφιμα Αγάπης" που υλοποιεί η ΑΒ Βασιλόπουλος μειώνει τη σπατάλη, ενισχύοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας.

19/11/2025

"Οι δικές μας μητέρες": Έμφυλη βία σε ηλικιωμένες γυναίκες και διαγενεακή αλληλεγγύη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στις ηλικιωμένες επιζώσες έμφυλης βίας.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την έκδοση πλαστικής Κάρτας Αναπηρίας: Αυτές είναι οι παροχές

Ένα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Ο ΟΣΔΕΛ ξεκινά καμπάνια για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου υλοποιεί καμπάνια με στόχο την επισήμανση της ανάγκης για τη θωράκιση της πνευματικής ιδιοκτησίας απέναντι στις ανεξέλεγκτες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Μερικά πράγματα που αξίζει να δεις και να κάνεις στην πόλη αυτή την εβδομάδα.

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ και ποιοι δρόμοι κλείνουν

Οι ρυθμίσεις ξεκίνησαν σταδιακά από το Σάββατο και κορυφώνονται σήμερα, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.

Ένα νέο viral βιβλίο μαγειρικής φιλοξενεί συνταγές από τάφους

Το cookbook της Ρόζι Γκραντ είναι εδώ και προσφέρει συνταγές που έρχονται από ‘χαμηλά’.