ΥΠΠΟ: Ιδρύεται το ερευνητικό και τεχνολογικό εργαστήριο "Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού"

Το Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού προβλέπεται να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το θέμα της προέλευσης και της αυθεντικότητας των κυκλαδικών τέχνεργων, που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα Μουσεία, σε όλο τον κόσμο.

Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην ίδρυση του Κέντρου Μελέτης του Κυκλαδικού Πολιτισμού ως προσάρτημα του Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού, στη Νάξο, η κατασκευή και η έκθεση του οποίου ολοκληρώνεται το 2026. Το Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού προβλέπεται να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το θέμα της προέλευσης και της αυθεντικότητας των κυκλαδικών τέχνεργων, που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα Μουσεία, σε όλο τον κόσμο, και αναμένεται να τύχει διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής. 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε δήλωσή της αναφέρει ότι "ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός τέχνεργων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που έχουν προέλθει από τις συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες των Εφορειών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, τους δύο τελευταίους αιώνες, διαθέτουν πλήρη τεκμηρίωση της προέλευσής του. Τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονται στα τοπικά μουσεία των νησιών των Κυκλάδων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και -κατά κύριο λόγο- στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού της Νάξου. Τα ευρήματα αποτελούν τα συγκριτικά δείγματα για την άντληση στοιχείων, που θα συμβάλλουν στην διεξαγωγή των πλέον αξιόπιστων αναλύσεων. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις τεχνολογικές αναλύσεις θα αξιοποιηθούν ως βάση για συγκριτικές μελέτες με τα πορίσματα αντίστοιχων αναλύσεων τέχνεργων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που στερούνται ταυτότητας προέλευσης και βρίσκονται σε Μουσεία και Συλλογές και είτε έχουν κατασχεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε έχουν επαναπατριστεί τα τελευταία χρόνια. Η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πιστοποίηση και τεκμηρίωση ή μη της γνησιότητάς τους, ενώ θα εμπλουτίσει τα δεδομένα για την ακριβή τους προέλευση. Το Κέντρο θα συγκροτηθεί άμεσα και οι πρώτες δράσεις του, όπως η ψηφιακή βάση δεδομένων, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το β΄ εξάμηνο του 2024".

Το Κέντρο θα περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία κεντρικού αναλυτικού εργαστηρίου μελέτης και συντήρησης αρχαιοτήτων.
  • Βιβλιοθήκη εξειδικευμένη στον Κυκλαδικό Πολιτισμό.
  • Ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία θα καταχωρούνται τα τέχνεργα του Κυκλαδικού Πολιτισμού με πλήρη καταγραφή της ταυτότητάς τους: Μουσείο ή Συλλογή που ανήκουν, προέλευση, αρχαιολογική τεκμηρίωση εμπλουτισμένη από τα πορίσματα των επιμέρους φυσικοχημικών αναλύσεων που θα πραγματοποιούνται στα εργαστήρια του Κέντρου ή και αλλού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει -σε πρώτη φάση- χρηματοδότηση ύψους400.000 από Εθνικούς Πόρους για τον εξοπλισμό του Κέντρου με τις απαραίτητεςηλεκτρονικές και ψηφιακές υποδομές του εργαστηρίου. Στο Κέντρο θα απασχολούνται αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, χημικοί, επιστήμονες πληροφορικής και κάθε άλλη ειδικότητα που κρίνεται αναγκαία. Η πλήρηςανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών του υποδομών προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις – Οι Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και τι να προσέξετε

Η περίοδος των εκπτώσεων θα διαρκέσει ως τις 27 Φεβρουαρίου. Τι να προσέξουν οι καταναλωτές και τα πρόστιμα για ανακρίβειες από τα μαγαζιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/01/2026

Η Barbie παρουσιάζει την πρώτη κούκλα με αυτισμό

Η κούκλα εντάσσεται στη συλλογή Barbie Fashionistas, εκπροσωπώντας τη διαφορετικότητα, με ποικιλία αποχρώσεων δέρματος, μαλλιών, σωματότυπων και αναπηριών.

Τι είναι το grandmacore trend και πότε ακριβώς γίναμε οι γιαγιάδες μας;

Θραύση κάνουν στα social media βιντεάκια από εκπροσώπους της Gen Z και Millennians που βρίσκουν καταφύγιο σε 'γιαγιαδίστικες' ασχολίες. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεμά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Προβολή-ωδή στο αμερικανικό θέατρο, εικαστικές ξεναγήσεις και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 10 έως 16/1.

Τι αλλάζει στο εκδοτήριο της εισόδου της Ακρόπολης

Εργασίες με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους επισκέπτες, αλλά και έργα για την ανάδειξη του Διατειχίσματος, γνωστοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αλλαγές στα δρομολόγια του μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν πριν τις 22:00 ως τα τέλη Φεβρουαρίου

Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού δρομολογείται η προσωρινή, κυκλική λεωφορειακή γραμμή Χ10, με αφετηρία την ήδη υπάρχουσα στάση "Ζάππειο".

Τα κρασιά της Πελοποννήσου στην Αίγλη Ζαππείου

Το Peloponnese Wine Festival επανέρχεται στην Αθήνα, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026.