20 + 24 highlights για μία απολαυστικά καλλιτεχνική χρονιά

Μέχρι στιγμής, η νέα χρονιά φαίνεται ότι έχει όλα τα φόντα να ανταγωνιστεί την προηγούμενη. Εν αναμονή ακόμα περισσότερων ανακοινώσεων, θα ανακαλύψετε παρακάτω όσα δεν πρόκειται να χάσουμε.

20 + 24 highlights για μία απολαυστικά καλλιτεχνική χρονιά

Το 2023 έθεσε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τις πολιτιστικές μας απαιτήσεις. Όπως θα διαπιστώσατε και στο προηγούμενο απολογιστικό τεύχος των καλύτερων της χρονιάς, ήταν μια πραγματική πρόκληση να διαλέξουμε ποιες στιγμές θα καταλάβουν την κορυφή στις λίστες μας, καθώς το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου έδωσε τον καλύτερό του εαυτό τόσο στη σκηνή όσο και προσκαλώντας κορυφαία διεθνή ονόματα. Μέχρι στιγμής, η νέα χρονιά φαίνεται ότι έχει όλα τα φόντα να ανταγωνιστεί την προηγούμενη. Εν αναμονή ακόμα περισσότερων ανακοινώσεων, θα ανακαλύψετε παρακάτω όσα δεν πρόκειται να χάσουμε.

Coldplay και πυροτεχνήματα στην Αθήνα!

Coldplay

Μετά την τεράστια επιτυχία της sold out καλοκαιρινής περιοδείας της περασμένης χρονιάς, οι pop/rock ήρωες από τη Βρετανία ανακοίνωσαν ένα τρίτο σκέλος του Music of The Spheres World Tour, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά την Αθήνα. Πέρα από τις bigger than life επιτυχίες τους ("Yellow", "The Scientist", "Fix You" κ.λπ.), οι Coldplay είναι διάσημοι για τα θεαματικά και πολύχρωμα live shows τους. Έτσι, οι Έλληνες fans των Coldplay έκαναν ανάρπαστα τα εισιτήρια της πρώτης συναυλίας (8/6) σε χρόνο-ρεκόρ, με την παραγωγή να ανακοινώνει και δεύτερη ημερομηνία μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της προπώλησης (9/6). Φυσικά, μένει να απαντηθεί πού θα φιλοξενηθούν οι πολυαναμενόμενες συναυλίες μετά τα ερωτήματα που δημιούργησε η αναστολή αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.

Φεράρι vs Φεράρι

Ferrari
©Lorenzo Sisti

Ο στιλίστας Μάικλ Μαν ("Ένταση") εμπνέεται από τη ζωή του Έντζο Φεράρι, του ανθρώπου που δημιούργησε μία από τις διασημότερες μάρκες αυτοκινήτων. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Άνταμ Ντράιβερ και η υπόθεση του "Ferrari" διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1957. Ο επώνυμος πρωταγωνιστής βρίσκεται σε γενικευμένη κρίση: κινδυνεύει με χρεοκοπία και, ταυτόχρονα, ο γάμος του απειλείται με διάλυση εξαιτίας της απώλειας ενός γιου και της ανακάλυψης πως έχει ακόμα ένα παιδί. (25/1)

Τι νέα από το Κυκλαδικής;

Μεγάλα αφιερώματα σε ιστορικές μάχες, πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργικά φεστιβάλ για παιδιά – το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321) έχει ανοίξει ένα νέο, πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο για τη φετινή σεζόν. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά, το μουσείο έχει ανακοινώσει ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί έκθεση της διακεκριμένης καλλιτέχνιδας Σίντι Σέρμαν με τα χαρακτηριστικά φωτογραφικά αυτοπροσωπογραφήματά της, που εξερευνούν τα όρια της ταυτότητας.

Ο Χρήστος Στέργιογλου στα μονοπάτια του Λόρκα

Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα
© Ρούλα Ρέβη

Ο ηθοποιός που ερμήνευσε πέρσι τη Διονυσία στο Φεστιβάλ Αθηνών ("Το ρόδο είναι ρόδο") επιστρέφει με ακόμη έναν γυναικείο ρόλο στο Υπόγειο του Τέχνης. Εκεί, θα τον δούμε από 27/1 στο "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" του Λόρκα στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα. Το έργο του Ισπανού συγγραφέα, ο οποίος, αν και προνομιούχος, πάντοτε τοποθετούνταν κατά της ταξικής ανισότητας, παρουσιάζει την ιστορία πέντε έγκλειστων κοριτσιών που αναζητούν την ελευθερία από το επιβεβλημένο από τη μητέρα τους πένθος. Το καστ συμπληρώνεται από τους Ευγενία Αποστόλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Ελένη Σπετσιώτη, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Δημήτρη Μαργαρίτη.

Οι rock εικονοκλάστες των 90s στο Plisskën

Smashing Pumpkins

Η alt-rock μπάντα που ηγήθηκε της εναλλακτικής σκηνής των 90s κάνει στάση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Τρίτη 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους The World Is a Vampire. Με περισσότερα από 30 εκατομμύρια πωλήσεις από το ντεμπούτο άλμπουμ τους ("Gish", 1991) μέχρι τον ενδέκατο ολοκληρωμένο και διπλό δίσκο τους "CYR" (2022) και δύο βραβεία Grammy, οι Smashing Pumpkins παραμένουν ένα από τα πιο επιδραστικά ροκ σχήματα που κατάφερε να ξεπεράσει σε δημοφιλία πολλά ονόματα του mainstream ήχου. Ήταν 1995 όταν, σε πείσμα της δισκογραφικής τους αλλά και του μουσικού Τύπου, το συγκρότημα από το Σικάγο με επικεφαλής τον αντιφατικό Billy Corgan ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός διπλού άλμπουμ· εγχείρημα που μέχρι τότε είχαν τολμήσει μεγαθήρια όπως οι Beatles, οι Pink Floyd και οι Who. Ο λόγος για το διαμαντένιο "Mellon Collie and the Infinite Sadness" (1995), που σφράγισε την εποχή του εναλλακτικού ροκ. Ακολούθησαν κι άλλες κορυφαίες στιγμές, σαν το πλατινένιο "Adore" (1998) και το χρυσό "Machina/The Machines of God" (2000), με τους Smashing Pumpkins να μην κόβουν ταχύτητα ποτέ, τόσο στο στούντιο όσο και στη σκηνή.

Θεόδωρος Τερζόπουλος επί δύο

Περιμένοντας τον Γκοντό
©Johanna Weber

Ένα βαρύ όνομα του ελληνικού θεάτρου θα αναλάβει τη σκηνοθεσία δύο πασίγνωστων έργων, σε συνεργασία με δύο από τις σημαντικότερες σκηνές της χώρας. Σε αυτήν τη στιγμή-ορόσημο για τη φετινή θεατρική χρονιά θα δούμε αρχικά στη Στέγη από 15/5 το γνωστότερο έργο θεάτρου του παραλόγου, το "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Μπέκετ (μια συμπαραγωγή με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro), ενώ το καλοκαίρι μάς περιμένει στην Επίδαυρο η "Ορέστεια", η αισχύλεια τριλογία ("Αγαμέμνων", "Χοηφόροι", "Ευμενίδες") που παρουσιάζει διαδοχικά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα, τη θανάτωσή της από τον Ορέστη και τη δίκη του τελευταίου.

H καλειδοσκοπική rap του Billy Woods

Billy Woods

Έπειτα από μια αντισυμβατική πορεία στην underground rap σκηνή της Νέας Υόρκης ως solo artist αλλά και ως μέλος των σχημάτων Super Chron Flight Brothers, Reavers και Armand Hammer, ο βετεράνος MC κυκλοφόρησε μαζί με τον Kenny Segal έναν από τους καλύτερους δίσκους του 2023, το "Maps". Με μια αγέρωχη βεβαιότητα ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ο Woods ισορροπεί ανάμεσα στον Κάφκα και τις pop culture αναφορές, το σαρκασμό και τον οραματισμό, την ποίηση και τη rap. Έρχεται στο "An Club", καλεσμένος του Plisskën Festival. (10/2)

Η αναγέννηση του Μινιόν

Μινιόν
© TPG85 / Shutterstock.com

Αν και το κέντρο της Αθήνας βιώνει μια (αμφιλεγόμενη) περίοδο εκσυγχρονισμού, υπάρχουν πρότζεκτ που επαναφέρουν την αίγλη παλαιότερων εποχών και μαζί γερές δόσεις νοσταλγίας. Μέχρι την άνοιξη του ’24, το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν στην Ομόνοια αναμένεται να αποκτήσει ξανά ζωή, έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες που παρέμενε κλειστό. Το Μινιόν θα επαναλειτουργήσει ως κτίριο μεικτών χρήσεων, υπό το σχεδιασμό της εταιρείας Dimand, και θα φιλοξενεί καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα, με την ελπίδα ότι θα αναγεννηθεί ένα τοπόσημο που πολλοί Αθηναίοι είχαν αγαπήσει.

Οι πρωτεργάτες του nu metal στο Ejekt

Korn

Οι Korn, το βραβευμένο με Grammy συγκρότημα που πριν από τριάντα χρόνια άλλαξε για πάντα την πορεία του σκληρού ήχου, συστήνοντάς τον στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ("South Park", "The Simpsons" κ.λπ.), το σινεμά ("End of Days", "The Crow", "Lara Croft" κ.ά.) και το mainstream κοινό γενικότερα θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Ejekt Festival, στις 22 Ιουλίου, στο ΟΑΚΑ (Parking 5). H μουσική τους, αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας, άνοιξε το δρόμο για πολλά μεταγενέστερα γκρουπ, όπως οι Limp Bizkit, οι Slipknot και οι Sepultura, μεταξύ άλλων.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος κάνει προξενιό στο Ρεξ

Προξενήτρα
©Andreas Simopoulos

Μπορεί φέτος να μη δούμε παράσταση του Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιμένουμε νέα δουλειά από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη. Στη Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη" του Ρεξ αναμένουμε την "Προξενήτρα" του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού Θόρντον Ουάιλντερ, η οποία επισφραγίζει τη συνεργασία του σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο. Στην απολαυστική κωμωδία του 1954 για τη μοναξιά και τη συντροφικότητα ξετυλίγεται ένα γαϊτανάκι ερωτικών καταστάσεων με κεντρική ηρωίδα την καπάτσα και δυναμική Ντόλι, που έχει αναλάβει να βρει την ιδανική σύζυγο για τον Οράτιο Βαντεργκέλντερ, έναν πλούσιο έμπορο, αλλά δύστροπο άνθρωπο που έχει χηρέψει από χρόνια. Στον ωραίο θίασο πρωταγωνιστούν: Μελίνα Βαμπούλα, Θανάσης Δήμου, Σίμος Κακάλας, Άλκης Μπακογιάννης, Ιωάννης Μυστακίδης, Ράνια Οικονομίδου, Πάνος Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιάννης Σαμψαλάκης, Φώτης Στρατηγός, Βιβή Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. (από 9/2)

Η φεμινιστική πλευρά του ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Νέος Κόσμος, 2111019000) έχει γίνει πλέον ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες της πόλης. Στις 10 Φεβρουαρίου θα δούμε μια νέα σειρά εκθέσεων με αφορμή τη θεματική που διερευνά φέτος το ΕΜΣΤ "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;", ένα εγχείρημα αποκλειστικά αφιερωμένο στη γυναικεία δημιουργία. Οκτώ ατομικές εκθέσεις καλλιτέχνιδων (Tala Madani, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Lola Flash, Bouchra Khalili, μεταξύ άλλων) εγκαινιάζουν τον δεύτερο κύκλο της θεματικής, ενώ στις 11/5 ολοκληρώνονται οι φεμινιστικές εξερευνήσεις με την αναδρομική έκθεση της Penny Siopis. Το καλοκαίρι (13/6), το μουσείο μπαίνει σε νέα εικαστικά μονοπάτια, εγκαινιάζοντας τη μεγάλη διεθνή έκθεση "Why Look at Animals".

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου συνεχίζει κωμικά

Βασίλης Παπαβασιλείου

Ενώ ο "Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη" παίζεται ήδη στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου συνεχίζει τη σεζόν επιμένοντας στην κωμωδία και συγκεκριμένα στους "Δύο χέστηδες" των Γιουτζίν Λαμπίς και Μαρκ Μισέλ (Τέχνης-Φρυνίχου, από 1/2). Το μονόπρακτο βοντβίλ του 1860 σατιρίζει τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες όσο και τα ήθη της εποχής μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Εμείς θα το δούμε με τις ερμηνείες των Θέμη Πάνου, Κλέλιας Ανδριολάτου, Γιώργου Γλάστρα, Σμαράγδας Κακκίνου και Άγγελου Μπούρα.

Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων

Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων

Ετοιμαστείτε για βαθιά συγκίνηση χάρη σε μία από τις υποκριτικές συμπράξεις της χρονιάς. Οι λόγοι; Αφενός, σκηνοθέτης είναι ο μαέστρος των σπαρακτικών δραμάτων Άντριου Χέιγκ ("45 Χρόνια", "Weekend"). Αφετέρου, πρωταγωνιστές είναι ο Πολ –"Aftersun"– Μεσκάλ και ο Άντριου –"Fleabag"– Σκοτ. Όσο για την πλοκή του "Άγνωστοι Μεταξύ Μας"; Αυτή αφορά ένα σεναριογράφο, ο οποίος ανακαλύπτει πως οι νεκροί γονείς του είναι τελικά ζωντανοί, την ώρα που εκείνος ζει μια θυελλώδη σχέση με το γείτονά του. Όλα αυτά, μέσα σε μια απολύτως ρομαντική ατμόσφαιρα, στην οποία τον τόνο δίνει το γεμάτο σουξέ των 80s σάουντρακ. (15/2)

Ο Kravitz "ροκάρει" το AthensRocks 2024

Kravitz

O φεστιβαλικός πυρετός του καλοκαιριού αναμένεται να κορυφωθεί με την άφιξη του σούπερ σταρ Lenny Kravitz, ο οποίος επιστρέφει στις 2 Αυγούστου μετά από 16 χρόνια στην Ελλάδα. Ο πολύπλευρος τραγουδιστής, κιθαρίστας, fashion icon, ηθοποιός, παραγωγός, συνθέτης και ακτιβιστής ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2024 τον νέο του δίσκο "Blue Electric Light". Με σχεδόν σαράντα χρόνια εμπειρίας, ο αειθαλής Kravitz συνεχίζει πάντα πιστός στο πνεύμα του rock ‘n roll, της soul αλλά και της funk να ροκάρει με το πάθος ενός ανερχόμενου ονειροπόλου.

Άπαιχτος Μπέρνχαρντ στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Μπέρνχαρντ
© Andreas Simopoulos

Σε νέα μονοπάτια πορεύεται ο Έκτορας Λυγίζος (φωτό), ο οποίος συμπράττει με τους Αμαλία Μουτούση, Άρη Μπαλή και Γιάννη Νιάρρο στον άπαιχτο "Αποτυχημένο" του Τόμας Μπέρνχαρντ, που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε μουσικοθεατρική εκδοχή για τέσσερις φωνές και ένα πιάνο. Καλλιτεχνική φιλοδοξία, φήμη, ιδιοφυΐα και ματαίωση είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν το συγγραφέα στο βιτριολικό του έργο, που αποδίδεται ως ένα ιδιότυπο προφορικό μιούζικαλ το οποίο κινείται ανάμεσα στην πρόζα και το μουσικό θέατρο. (11-27/4)

Λούκας Ταρκόβσκι εις διπλούν

Λούκας Ταρκόβσκι
©Andrej Vasilenko

Ο Πολωνός σκηνοθέτης μας μάγεψε πέρυσι με το ψυχεδελικό πολυμεσικό "Rohtko", που έθεσε μια σειρά πυρηνικών ερωτημάτων για την εμπορευματοποίηση της τέχνης. Τον περιμένουμε ξανά στην Αθήνα, για την επανάληψη της ίδιας παράστασης (Στέγη Ιδρύματος Ωναση, 8-10/3), αλλά και για το διαδραστικό υβριδικό θέαμα-εγκατάσταση "Respublica" (14-16/6): Στη Μαλακάσα θα στηθεί μια εξάωρη εμπειρία-βίωμα όπου η techno μουσική, το θέατρο, η περφόρμανς-εγκατάσταση, ο χορός, το σινεμά, οι εικαστικές τέχνες και τα DJ sets θα συμπράξουν στη σύνθεση μιας πρότασης ουτοπικής συνύπαρξης.

Νέος Μιγιαζάκι

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Η καινούργια δημιουργία του Χαγιάο Μιγιαζάκι ("Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων") αποτελεί ακόμα μία εξαιρετική προσθήκη στη φιλμογραφία του. Στο "Το Αγόρι και ο Ερωδιός" η δράση περιστρέφεται γύρω από ένα αγόρι που αναζητά τη μητέρα του σε έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν νεκρά και ζωντανά όντα. Εκεί, η έννοια της ύπαρξης αποκτά νέα σημασία και ο ήρωας ετοιμάζει να βιώσει μια πρωτόγνωρη περιπέτεια. (1/2)

Η Λένα Κιτσοπούλου στον "τόπο του εγκλήματος"

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η δημιουργός η οποία "άναψε τα αίματα" το περσινό καλοκαίρι μάς σημάδευε με ένα πιστόλι από τη σκηνή όπου επανέρχεται και φέτος. Μόνο που τώρα, αντί για το διφορούμενο αγγλικό "Cry" (κλάμα ή κραυγή), θα δούμε το… ελληνικότατο "Και λέγε λέγε" στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου, από 10/5). Οι συνήθεις ύποπτοι (Παπαδόπουλος, Μαυρέα, Κολιανδρή, Κότσιφας, Σκυφτούλης) παίζουν σε ένα "έργο εποχής μόνο μόνο μόνο μόνο (sic) για τον έρωτα".

Ο Άρης Μπινιάρης αναμετριέται με τον Παζολίνι

Άρης Μπινιάρης

Σε ένα από τα μεγάλα καλλιτεχνικά στοιχήματα της φετινής περιόδου, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ καλεί τον Άρη Μπινιάρη να παρουσιάσει την εν εξελίξει έρευνά του γύρω από το έργο "Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα". Η παράσταση μουσικού θεάτρου μεταφέρει σε ένα σύγχρονο πλαίσιο το ασφυκτικό και ζοφερό κλίμα των τελευταίων ημερών της φασιστικής Ιταλίας, αναδεικνύοντας τους επίκαιρους προβληματισμούς του αιρετικού σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Τη μουσική υπογράφει ο Τζεφ Βάνγκερ, ενώ συμμετέχει ένας πολυάριθμος θίασος διακεκριμένων ηθοποιών. Παράλληλα με τις παραστάσεις, ο σκηνοθέτης επιμελείται το "Salò: The Concert" σε συνεργασία με καλλιτέχνες της ελληνικής ραπ σκηνής. (10/2-10/3)

Ξανά στον πλανήτη Αράκις

Dune: Μέρος Δεύτερο

To δεύτερο ραντεβού μας με τον φανταστικό κόσμο που εμπνεύστηκε ο Φρανκ Χέρμπερτ και σκηνοθετεί ο Ντενί Βιλνέβ βρίσκεται προ των πυλών. Στο "Dune: Μέρος Δεύτερο" επιστρέφουμε στην έρημο του Αράκις για να δούμε τον Πολ Ατρείδη (Τιμοτέ Σαλαμέ) να ενστερνίζεται όλο και περισσότερο το ρόλο του ηγέτη, καθώς εκπαιδεύεται με στόχο να εκδικηθεί τη διάλυση του Οίκου του. Κι ενώ η σχέση του με την Τσάνι (Ζεντάγια) δυναμώνει, εκείνος καλείται να αποτρέψει τις δυσοίωνες εξελίξεις που βλέπει στο μέλλον του. Θυμίζουμε ότι στη διανομή των ηθοποιών βρίσκουμε ακόμα τη Φλόρενς Πιού, η οποία κρατά το ρόλο της πριγκίπισσας Ιρουλάν, όπως και τον τον Όστιν Μπάτλερ που υποδύεται τον Φέιντ Ραούτα Χάρκοναν, τον ανιψιό του Βαρόνου Χάρκονεν (Στέλαν Σκάρσκγκαρντ). (29/2)

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της Πλατείας Νερού

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της Πλατείας Νερού

Αν και οι ανακοινώσεις του δημοφιλούς μουσικού φεστιβάλ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, συγκεντρώσαμε τους σίγουρους διεθνείς καλεσμένους που θα δώσουν το "παρών" αυτό το καλοκαίρι στο Release Athens. Το πολυσυλλεκτικό line-up θα ανοίξει με τους Offspring, την κορυφαία punk rock μπάντα που φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του "Smash" (9/6). Λίγες ημέρες μετά περιμένουμε ένα από τα πιο αγαπητά ονόματα της britpop σκηνής, τους Pulp, μαζί με το super group των The Smile (20/7). Στις 9 Ιουλίου, οι Thievery Corporation και οι Black Pumas στήνουν ένα εκρηκτικό χορευτικό show στην Πλατεία Νερού, ενώ στις 17/7 θα υποδεχτούμε τους θρυλικούς Massive Attack. Φυσικά, τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί συμπληρώνει ένα μεταλλικό τριήμερο αφιερωμένο στους λάτρεις του σκληρού ήχου, με headliners τους Megadeth (14/6), τους Judas Priest με τον Bruce Dickinson (21/7) και τους Behemoth με τους Testament (28/7).

30 χρόνια Rammstein!

Rammstein

Οι Γερμανοί γίγαντες της industrial metal επιστρέφουν επιτέλους στην Ελλάδα στις 30 Μαΐου του 2024, με αφορμή το "Stadium" tour τους, που όπως προδίδει και ο τίτλος περιλαμβάνει μια σειρά από φαντασμαγορικά γηπεδικά shows. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα, οι Rammstein επιστρέφουν με ένα setlist με όλες τις μεγάλες επιτυχίες της τριακονταετούς πορείας τους, δίνοντας το στίγμα ενός δυνατού συναυλιακού καλοκαιριού. Με φόντο το γιγαντιαίο σκηνικό τους στήνουν ένα υπερθέαμα με πυροτεχνήματα, light shows κι εκείνη την αστείρευτη σκηνική ενέργεια που κάνει τις πάντα sold out συναυλίες τους μια αξέχαστη live μουσική εμπειρία.

Τι ετοιμάζει το Μπαλέτο της Λυρικής;

Κάρμεν
© Valeria Isaeva

Δύο διακεκριμένοι Ευρωπαίοι χορογράφοι καθοδηγούν το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε δύο νέες παραγωγές στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος". Ο Σουηδός Γιόαν Ίνγκερ, με μακρά πορεία στο Nederlands Dans Theater, παρουσίασε το 2015 με το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας τη δική του ματιά πάνω στην "Κάρμεν" του Ζορζ Μπιζέ, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και στην Αθήνα (7-25/2, φωτό). Ο σημαντικός Σλοβένος χορογράφος Έντουαρντ Κλουγκ ξαναδιαβάζει την κλασική "Κοπέλια", την ιστορία μιας μηχανικής κούκλας που συνεπαίρνει τον Φραντς, ενώ εκείνος ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του Σουανίλντα (11-18/5).

Πόσο καλά ξέρετε την "Priscilla";

Priscilla

H Σοφία Κόπολα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ υιοθετώντας μια ξεχωριστή οπτική γωνία, καθώς η σκηνοθέτρια βασίζεται στα απομνημονεύματα της Πρισίλα Πρίσλεϊ, πρώην συζύγου του βασιλιά του ροκ εντ ρολ, τα οποία κυκλοφόρησαν το 1985. Τον Έλβις υποδύεται ο Τζέικομπ Ελόρντι ("Euphoria"), ενώ την Πρισίλα ενσαρκώνει η Κάιλι Σπένι, σε μια άψογη χαμηλότονη ερμηνεία που κλέβει την παράσταση. (από 8/2)

Λίγος ακόμα Καβάφης

Visual Cavafy
© Carl Hancock Rux

Διόλου παράξενο που μέσα στη χρονιά θα δούμε κι άλλα πρότζεκτ από το Ίδρυμα Ωνάση αφιερωμένα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, αφού εδώ και χρόνια ο οργανισμός διαχειρίζεται το αρχείο του ποιητή. Μετά το άνοιγμα της Οικίας Καβάφη στη γειτονιά της Πλάκας την άνοιξη του 2024, περιμένουμε να δούμε το "Visual Cavafy" στη Μάντρα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2), μια βιντεο-εγκατάσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Archive of Desire". Πρόκειται για μια σειρά ταινιών μικρού μήκους που αναπτύσσονται σαν οπτικά ποιήματα και διερευνούν την κινηματογραφική δύναμη της γλώσσας του Καβάφη.

Το νέο αίμα της βρετανικής rock

Nothing But Thieves

Μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ejekt 2022, που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την επιστροφή τους, οι Nothing But Thieves δίνουν το πρώτο headlining show τους στη χώρα μας, στο πλαίσιο των Jameson Connects Μusic Sessions. Με το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, "Dead Club City" (2023), να σκαρφαλώνει κατευθείαν στο Νο 1 των βρετανικών charts, απέδειξαν ότι είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα ροκ συγκρότημα της βρετανικής rock σκηνής αλλά και ότι αξίζουν τον τιμητικό χαρακτηρισμό "ελπίδα της κιθαριστικής rock". Έρχονται στην Αθήνα κυριολεκτικά στο απόγειο της καριέρας τους, στις 20 Απριλίου, στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ.

Μεγάλες ορχήστρες στο Μέγαρο Μουσικής

Μέγαρο Μουσική
© Christophe Abramowitz Radio France

Σε ακόμη μία καλλιτεχνική σεζόν, που γεμίζει την αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" με διεθνείς σολίστ, ιστορικά ορχηστρικά σύνολα και καταξιωμένους μαέστρους, δύο αφίξεις ξεχωρίζουν από τον φιλόδοξο προγραμματισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στις 23 Φεβρουαρίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό την μπαγκέτα της Αμερικανίδας αρχιμουσικού Karina Canellakis θα αναμετρηθεί με μια από τις πιο επιβλητικές συμφωνίες όλων των εποχών, την Τέταρτη του Μπραμς και με το Πρώτο Κοντσέρτο του Σοστακόβιτς με σολίστ τον βιολιστή Christian Tetzlaff. Τη σκυτάλη παίρνει λίγες μέρες μετά ο Mikko Franck (φωτό) που θα διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Γαλλίας σε δύο συναυλίες με διαφορετικό πρόγραμμα και διαφορετικούς σολίστ: τον πιανίστα Jean-Yves Thibaudet (12/3) και τη βιολονίστα Vilde Frang (13/3).

Fast and Furiosa

Furiosa: A Mad Max Saga

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το "Furiosa: A Mad Max Saga", το οποίο μας μεταφέρει στο βάναυσο παρελθόν του χαρακτήρα της Φουριόσα που γνωρίσαμε στον "Δρόμο της Οργής" (Σαρλίζ Θερόν). Τη νεαρότερη εκδοχή της υποδύεται η ταλαντούχα Άνια Τέιλορ-Τζόι, σε μια πλοκή που τη θέλει να απαγάγεται από το Πράσινο Παλάτι των Πολλαπλών Μητέρων και να αιχμαλωτίζεται από την Ορδή των Μηχανόβιων της οποίας ηγείται ο Πολέμαρχος Ντεμέντους. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που στον "Δρόμο της Οργής" κυνηγούσε τις Συζύγους. Εδώ, όμως, οι Μηχανόβιοι θα έρθουν σε σύγκρουση με τον Αθάνατο Τζο, στην προσπάθειά τους να πάρουν τον έλεγχο της Ακρόπολης. (23/5)

Η ιέρεια της ροκ σε νέα ηχητικά μονοπάτια

Patti Smith
©lev radin / Shutterstock.com

Ο Stephan Crasneanscki, ιδρυτής της πλατφόρμας σύγχρονης ηχητικής τέχνης Soundwalk Collective, γνώρισε την Patti Smith τελείως τυχαία σε μία από τις ανταποκρίσεις των αεροπορικών ταξιδιών του, στα οποία κατέγραφε τα ηχητικά χνάρια και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου. Έτσι, το κοινό τους εν εξελίξει πρότζεκτ ονομάστηκε "Correspondences" κι έγινε το όχημα διαφύλαξης της ηχητικής μνήμης των τόπων και προβληματισμού για τη ζωή και τη φύση. Οι ηχογραφήσεις της Soundwalk Collective, ζωντανές ταινίες και director's cuts, συνθέτουν την ιδιαίτερη παράσταση που φέρνουν στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στις 14 και 15 Μαρτίου. Ερμηνεύουν ο Stephan Crasneanscki και ο Simone Merli, η Patti Smith και εκλεκτοί καλεσμένοι. Τα visuals της παράστασης υπογράφει ο Pedro Maia.

Ο Στάθης Λιβαθινός (ξανα)ανεβάζει Στόπαρντ

Στάθης Λιβαθινός
© _Elina_Giounanli

Στο πρώτο έργο που σκηνοθέτησε επιστρέφει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, παρουσιάζοντας στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" το έργο του Τομ Στόπαρντ "Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί" (από 9/2). O Βρετανός συγγραφέας εμπνεύστηκε από τους δύο δευτερεύοντες χαρακτήρες του "Άμλετ", που δεν αναπτύσσονται πλήρως στο πρωτότυπο έργο, και δημιούργησε μια ιλαροτραγωδία η οποία αγγίζει –και προχωράει πέρα από– το θέατρο του παραλόγου. Στην κατά Στόπαρντ εκδοχή, αυτό το μπεκετικό δίδυμο αγωνίζεται αενάως να κατανοήσει τους σύνθετους ελιγμούς που λαμβάνουν χώρα και τα θαλασσώνει κατά τη διάρκεια της σαιξπηρικής ιστορίας, που εκτυλίσσεται παράλληλα και ακατανόητα.

Ο "Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ" στο θέατρο

Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ

Ο Πέτρος Ζούλιας μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Ιλίσια-Βολανάκης το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ της κορυφαίας στο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος Πατρίσια Χάισμιθ. Ο Μιχάλης Συριόπουλος ερμηνεύει το ρόλο του δολοπλόκου Τομ Ρίπλεϊ, ενός μυστηριώδη και γοητευτικού ήρωα που αποζητά την οικονομική και κοινωνική καταξίωση, φτάνοντας ακόμη και στο έγκλημα. Το ιδιαίτερο ταλέντο του είναι να υποδύεται ένα άλλο πρόσωπο και να κλέβει την ταυτότητά του, παίζοντας αριστοτεχνικά το παιχνίδι θύτη και θύματος. Κάπως έτσι παίρνει τη θέση του πλούσιου και διάσημου Ντίκι Γκρίνλιφ, τον οποίο ερμηνεύει ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Παίζουν επίσης οι Ιωάννης Αθανασόπουλος και Ήβη Νικολαΐδου. (από 26/1)

Γυναίκες σε πρώτο πλάνο

WOW - Women of the World
© Pelagia Karanikol

Μετά την πρώτη, επιτυχημένη του διοργάνωση το 2023 με καλεσμένες τις Guerrilla Girls, τη μουσικό Nubya Garcia και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης και των γραμμάτων, το φεστιβάλ WOW - Women of the World επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" (2168091000), σε συνεργασία με το WOW Foundation και το British Council. Το φεστιβάλ είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα και φιλοδοξεί, για άλλη μία φορά, να θίξει τα καίρια ζητήματα που αφορούν την έμφυλη ισότητα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και να δώσει φωνή σε άτομα που αγωνίζονται για έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο. Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με εκδηλώσεις: ομιλίες, παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια και φυσικά συναυλίες με εκλεκτούς καλεσμένους – μία εκ των οποίων θα είναι η Πολωνή συνθέτρια Hania Rani.

Γνωριμία με τη Νάντια Μπουλανζέ

Sevdaliza
© Philippe Vogelenzang

Στην πρώτη της παραγωγή για τη νέα χρονιά, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στρέφει το βλέμμα της στην παραγνωρισμένη αρχιμουσικό Νάντια Μπουλανζέ και στη χαμένη της όπερα "Η νεκρή πόλη", την οποία συνέθεσε σε συνεργασία με τον μέντορά της Ραούλ Πινιό. Το έργο θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη σε συμπαραγωγή με τον αμερικανικό θίασο Catapult Opera (19, 21, 24, 26 & 28/1). Η "Νεκρή πόλη" αφηγείται ένα τραγικό αιμομικτικό πάθος με φόντο την ανασκαφή των Αρχαίων Μυκηνών.

Μια avant pop αμαζόνα

Το "Gagarin 205" θα φιλοξενήσει τη Sevdaliza στην παρθενική της εμφάνιση στην Ελλάδα, την Παρασκευή 26 Απριλίου. Η ιδιαίτερη avant pop προσέγγιση της τραγουδοποιού ήταν αυτή που έκανε τη Madonna να την επιλέξει ως support act στις πρόσφατες εμφανίσεις της στο Άμστερνταμ, όπου τράβηξε πάνω της τα βλέμματα και όσων δεν την είχαν ήδη στο ραντάρ τους. Με τα φουτουριστικά ηλεκτρονικά beats και τον αιχμηρό στίχο της για τη γυναικεία ενδυνάμωση, από το σαγηνευτικό "Human" μέχρι το πιο πρόσφατο "Ride Or Die" σε συνεργασία με τον Villano Antillano, η Sevdaliza δεν σταματά να εκπλήσσει.

Η επιστροφή των Emperor

Emperor
©Void Revelations

Παρότι η τελευταία τους δισκογραφική κυκλοφορία και η μετέπειτα διάλυσή τους ήρθε το αρκετά μακρινό 2001, οι Νορβηγοί, που θεωρούνται υπεύθυνοι για μερικά από τα πιο επιδραστικά άλμπουμ της black metal ("In the Nightside Eclipse", "Anthems to the Welkin at Dusk"), επανενώνονται και βγαίνουν στο δρόμο για ακόμη μία σειρά one-off shows, την άνοιξη του 2024. Για την εμφάνισή τους στην Αθήνα, 27 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη στα μέρη μας, ετοιμάζουν ένα best of πρόγραμμα με διαχρονικά τραγούδια του ακραίου ήχου, όπως τα "I Am the Black Wizards", "Inno a Satana" κ.ά. Τη βραδιά στο "Floyd" θα ανοίξουν οι Lucifer's Child (6/4).

Ελληνορωσικός "Πλατόνοφ"

Πλατόνοφ

Σε μια σεζόν κατά την οποία ο Τσέχοφ είχε την τιμητική του, θα έχουμε τη χαρά να δούμε το πρωτόλειο του πολυαγαπημένου Ρώσου από έναν σπουδαίο συμπατριώτη του και κορυφαίο μελετητή του έργου του. Ο Ρωσο-Λετονός Αντόλφ Σαπίρο θα σκηνοθετήσει τον "Πλατόνοφ" (από 21/2), συνεχίζοντας τον προγραμματισμό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, χάρη στον οποίο σημαντικά ονόματα του διεθνούς θεατρικού στερεώματος (Πέτερ Στάιν, Μπομπ Ουίλσον) συνεργάστηκαν με Έλληνες ηθοποιούς. Θανάσης Ζερίτης, Θέμης Πάνου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Αναστάσης Ροϊλός, Αντιγόνη Φρυδά, Νίκος Χανακούλας, Νίκος Ψαρράς κ.ά. θα ερμηνεύσουν το έργο που προεικόνισε την ώριμη περίοδο του συγγραφέα.

Πολυαναμενόμενος και μυστηριώδης "Joker"

Joker

Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς να περιμένει από το σίκουελ του "Joker", καθώς ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του. Το σίγουρο είναι πως ο Γιόακιν Φίνιξ επιστρέφει στο "Joker: Folie à Deux" με το ρόλο για τον οποίο απέσπασε Όσκαρ ως Άρθουρ Φλεκ / Τζόκερ. Απέναντί του αναμένεται να δούμε τη Λέιντι Γκάγκα ως Χάρλεϊ Κουίν, τη Ζάζι Μπιτς, όπως επίσης τους Μπρένταν Γκλίσον και Κάθριν Κίνερ. Εν αναμονή της επίσημης πλοκής, μπορούμε να πούμε πως ο τίτλος αντιστοιχεί στον ιατρικό όρο που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ψυχολογικής διαταραχής που επηρεάζει δύο ή περισσότερα άτομα, συνήθως συγγενείς. (3/10)

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης ανακαλύπτει το "Lapis Lazuli"

O Ευριπίδης Λασκαρίδης επιστρέφει στη Στέγη για να παρουσιάσει τη νέα διεθνή συμπαραγωγή με τίτλο "Lapis Lazuli". Ένα υβριδικό θέαμα, σε νοητή συνέχεια με τα "Relic", "Τιτάνες" και "Elenit", που δανείζεται τον τίτλο του από τον χαρακτηριστικό μπλε ημιπολύτιμο λίθο και προσεγγίζει τη σχέση μας με το φόβο και τον τρόμο μέσα από έναν μυστηριώδη κουίρ κόσμο. Πηγές έμπνευσής του είναι ταινίες του πρώιμου κινηματογράφου, οι μονοχρωμίες του Yves Klein και η πολύχρωμη ιαπωνική κουλτούρα. (4-21/4)

Ο Ζούντε στο γραφείο του HR

Ο βιτριολικός Ράντου Ζούντε ("Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό") σκαρφίζεται ένα αιχμηρό κοινωνικό δράμα διανθισμένο με καυστικό χιούμορ. Στο "Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου", ένας κακοπληρωμένος βοηθός παραγωγής αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός εταιρικού βίντεο για λογαριασμό πολυεθνικής, το οποίο αφορά την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρις ότου ένας εκ των συνεντευξιαζόμενων κάνει μια δήλωση η οποία υποχρεώνει τον πρώην βοηθό και νυν σκηνοθέτη να την ανασκευάσει, ώστε να αρμόζει με το επιθυμητό αφήγημα της εταιρείας. (1/2)

Ερωτικοί αντισφαιριστές

Αντίπαλοι

O σκηνοθέτης Λούκα Γκουαντανίνο ("Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου") υπογράφει ένα νέο καυτό ρομάντζο. Πρωταγωνίστρια των "Αντιπάλων" είναι η Ζεντάγια, η οποία ενσαρκώνει μια παίκτρια τένις που πλέον προπονεί το σύζυγό της (Μάικ Φέιστ). Όταν εκείνος σημειώνει μια σειρά από διαδοχικές ήττες, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον παιδικό φίλο του και συμπτωματικά πρώην της συντρόφου και προπονήτριάς του (Τζος Ο'Κόνορ), γεγονός που οδηγεί σε ένα αναπάντεχο ερωτικό τρίγωνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σάουντρακ υπογράφει το οσκαρικό δίδυμο των Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος. (25/4)

Ένα "ερωτικό αλληλούια" διά χειρός Λόρκα

Περλιμπλίν και Μπελίσα

Έτσι χαρακτήρισε ο συγγραφέας από την Ανδαλουσία το έργο του "Περλιμπλίν και Μπελίσα", το οποίο θα ανέβει από 19/2 στο Πορεία. Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί την ερωτική ιστορία του μεσόκοπου Χρήστου Σαπουντζή και της νεαρής Μαριάννας Πουρέγκα, στην οποία καθένας αναζητά κάτι από τον άλλον: εκείνος κάποια να τον γηροκομήσει μελλοντικά κι εκείνη τα πλούτη που θα την κάνουν ποθητή σε άλλους άντρες. Ένας από αυτούς, μάλιστα, της δείχνει όντως ένα μυστικό ενδιαφέρον, μέχρις ότου αποκαλυφθεί η ταυτότητά του που θα αλλάξει τα πάντα…

Στο όνειρο του Edgar Froese

Tangerine Dream
© Katja Ruge

Ήταν 1967 όταν ο Froese σχημάτισε τους Tangerine Dream, το πρωτοπόρο συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής, που με περισσότερες από 100 δισκογραφικές κυκλοφορίες και κινηματογραφικά soundtracks ("Thief", "Risky Business", "Legend") έχτισε γερές βάσεις για τη new age, την trance και την EDM μουσική. Η μοναδική φορά που επισκέφτηκαν την Ελλάδα ήταν για μια συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού πριν από σαράντα χρόνια. Την άνοιξη έρχονται στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" χωρίς τον ιδρυτή τους, ο οποίος απεβίωσε το 2015, αφού είχε χρίσει διάδοχό του τον Thorsten Quaeschning. Μαζί του η βιολίστρια Hoshiko Yamane και ο πιανίστας και οργανίστας Paul Frick. Επίκεντρο της βραδιάς θα είναι το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, με τίτλο "Raum", ενώ θα ακουστούν και κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας τους (11/3).

Με το βλέμμα στα Όσκαρ

Παιδιά του Χειμώνα

Ο οσκαρικός Αλεξάντερ Πέιν ("Nebraska") επιστρέφει με ακόμα ένα φιλμ που αναμένεται να βρεθεί στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας. Τα "Παιδιά του Χειμώνα" έχουν ως φόντο τα Χριστούγεννα και τοποθετούνται σε ένα αμερικάνικο κολλέγιο της δεκαετίας του ’70, όπου ένας δύστροπος καθηγητής είναι υποχρεωμένος να περάσει τις διακοπές του για να προσέχει τους εναπομείναντες σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια των γιορτών πρόκειται να αναπτύξει μια απροσδόκητη σχέση με έναν από τους φοιτητές αλλά και την αρχιμαγείρισσα του κολλεγίου, όσο επιχειρούν να επουλώσουν τα ψυχικά τραύματά τους. Πρωταγωνιστής είναι ο βετεράνος και υποψήφιος για Όσκαρ στο παρελθόν ηθοποιός Πολ Τζιαμάτι.

Rockwave nights στην "κορυφή"

Rockwave Festival
© VGeorge Spanos Photography_Technopolis City of Athens

To Rockwave Festival αφήνει για λίγο το "σπίτι" του στη Μαλακάσα και μας κλείνει "ραντεβού στην κορυφή" για δέκα ημέρες. Με τις ανακοινώσεις για τις έξι ημερομηνίες να εκκρεμούν, οι πρώτοι καλεσμένοι του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού βάζουν τον πήχη ψηλά. Την αρχή κάνει ο Γιάννης Αγγελάκας, ο οποίος με τους 100°C, το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και τρίο εγχόρδων θα παρουσιάσει την "Ηλεκτρική καρέκλα", μια αναδρομή στη μουσική του από τις Τρύπες μέχρι σήμερα (26/6). Ακολουθεί η συναυλία του κορυφαίου ελληνικού black metal σχήματος Rotting Christ (29/6), ενώ πρωταγωνιστής στις 2 Ιουλίου θα είναι ο Mika, που έρχεται για ένα χορευτικό live party με ποπ διαμάντια. Την επόμενη μέρα, οι Σουηδοί progressive metallers Οpeth μοιράζονται τη σκηνή με τους πρωτοπόρους Leprous (3/7).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.