Οι στόχοι της Αθήνας για το 2024

Χάρης Δούκας

New year, new me αναφωνεί φέτος η Αθήνα, μιας και εκτός από το καινούργιο έτος, πριν από μια εβδομάδα υποδέχτηκε και τη νέα δημοτική της αρχή σε μία σημασιολογικά φορτισμένη τελετή στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Ο νέος δήμαρχος Χάρης Δούκας επέλεξε την ιστορική γειτονιά για την ορκωμοσία του, ως ένα πρώτο δείγμα γραφής της επιθυμίας του για ουσιαστική συμπερίληψη και έμφαση σε μία πόλη που δεν περιορίζεται στο ιστορικό τρίγωνο της.

Χάρης Δούκας

Συγκεκριμένα δήλωσε: "Η μετατροπή του εμβληματικού κτιρίου σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ιδιαίτερης οικονομικής δραστηριότητας, δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τους κατοίκους της Κυψέλης, γιατί πίστεψαν ότι αυτός ο χώρος, που παράκμαζε με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να ξαναζωντανέψει. Συζήτησαν, παραμέρισαν διαφωνίες, συνεργάστηκαν και τα κατάφεραν. Η ανάπλαση δείχνει όμως και κάτι ακόμα: πως οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους μια δύναμη αλλαγής των πραγμάτων, βελτίωσης, αντίστασης, ανατροπής και αξιοπρέπειας. Αυτή η Αθήνα έδωσε στις πρόσφατες εκλογές το μήνυμα μιας άλλη προοπτικής για την πόλη. Σε αυτή την Αθήνα θέλουμε να στηριχθούμε, με αυτή να πορευτούμε, για αυτή να αγωνιστούμε, έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Ο δήμος ξαναγυρίζει στις γειτονιές, εκεί όπου γράφεται η ιστορία και η ζωή των ανθρώπων".

Διαβάστε Επίσης

Αφήνοντας πίσω μας μία χρονιά όπου η κυριότερη ανησυχία των Αθηναίων για την πόλη τους ήταν η απώλεια των τοπόσημών της για χάρη της τουριστικής της εκμετάλλευσης, η κίνηση αυτή αποκτά περαιτέρω συμβολική σημασία. Μην ξεχνάμε πως την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η τελευταία κινηματογραφική προβολή στο Ιντεάλ, τον εκατοντάχρονο κινηματογράφο της Πανεπιστημίου, του οποίο το μέλλον πλέον έγκειται στις καλές διαθέσεις των νέων ιδιοκτητών, οι οποίοι σκοπεύουν να μετατρέψουν το κτήριο στο οποίο στεγάζεται σε μία ακόμη ξενοδοχειακή ομάδα. Εκτός των άλλων, το Ιντεάλ ήταν ένα από τα ελάχιστα (ακόμα και με προϋποθέσεις) προσβάσιμα σινεμά για άτομα με κινητικές ανάγκες.

Ιντεάλ 1
©Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Ο νέος δήμαρχος θέτει ως πρώτο άξονα των δράσεων του τη βιωσιμότητα, λέγοντας ότι "Όλες οι δράσεις να συντείνουν σε μια καθαρότερη, περιβαλλοντικά φιλικότερη πόλη. Αυτό σημαίνει γενναίες ενεργειακές παρεμβάσεις, σημαντική αύξηση του πρασίνου, περιορισμούς στη χρήση του αυτοκινήτου, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Αυτός ο κανόνας θα διέπει όλες τις δράσεις της δημοτικής αρχής". Αισθανόμαστε όμως την ανάγκη να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά και την προτεραιοποίηση της προσβασιμότητας, σε μία πόλη που εγκλωβίζει τα ανάπηρα άτομά της. Το επισήμαναν με τον καλύτερο τρόπο και οι Cool Crips, οι οποίοι τις παραμονές των Χριστουγέννων οργάνωσαν στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το τρίτο Break the Bar-riers party, το μοναδικό πάρτι χωρίς αποκλεισμούς που μας θυμίζει ότι η ζωή πρέπει να απλουστευτεί από τις καθημερινές μετακινήσεις έως τις νυχτερινές διασκεδάσεις. Τελικά, οι πολίτες των Αθηνών μιλούν τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις τους. Η ευχή μας για τη νέα χρονιά είναι ο δήμος να καταφέρει να ακούσει το σύνολο των αναγκών τους για μία ισότιμη πόλη για ολ@ μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/04/2024

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.