Χάρης Δούκας: "Ο Δήμος ξαναγυρίζει στις γειτονιές, εκεί όπου γράφεται η ιστορία των ανθρώπων"

Ορκίστηκε σήμερα ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, δηλώνοντας ότι θα δώσει τόπο στους κατοίκους της πόλης, με την επιθυμία να ξαναγραφτεί η ιστορία της.

Χάρης Δούκας

"Συγκεντρωθήκαμε σε αυτή την ιστορική γειτονιά της Αθήνας για να σηματοδοτήσουμε, με την ορκωμοσία, τη θέλησή μας να δημιουργήσουμε μια Αθήνα πράσινη και καθαρή, ασφαλή και δημιουργική για όλους -όπως την ονειρευόμαστε και αξίζει στις προσδοκίες των Αθηναίων". Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, του παρευρισκόμενους στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την πόλη της Αθήνας, καθώς σε λίγες ημέρες αποχαιρετάμε το 2023 καλωσορίζοντας τον νέο δήμαρχο της πόλης, Χάρη Δούκα, που θα αναλάβει τα καθήκοντα του με την αλλαγή του χρόνου. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Χάρης Δούκας θα υποδεχτεί το νέο έτος στην Πλατεία Συντάγματος, στο καθιερωμένο πια πρωτοχρονιάτικο σόου στο κέντρο της πόλης. 

"Ο δήμος ξαναγυρίζει στις γειτονιές, εκεί όπου γράφεται η ιστορία και η ζωή των ανθρώπων"

Η απόφαση να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, σύμφωνα με τον Δούκα, δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Το ιστορικό κτίριο του μεσοπολέμου απειλήθηκε πολλές φορές με κατεδάφιση, όμως, χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, κατάφερε να επιβιώσει. Η μετατροπή του εμβληματικού κτιρίου σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ιδιαίτερης οικονομικής δραστηριότητας, δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τους κατοίκους της Κυψέλης, τόνισε ο Χάρης Δούκας, γιατί "πίστεψαν ότι αυτός ο χώρος, που παράκμαζε με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να ξαναζωντανέψει. Συζήτησαν, παραμέρισαν διαφωνίες, συνεργάστηκαν και τα κατάφεραν. Η ανάπλαση δείχνει όμως και κάτι ακόμα: πως οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους μια δύναμη αλλαγής των πραγμάτων, βελτίωσης, αντίστασης, ανατροπής και αξιοπρέπειας. Αυτή η Αθήνα έδωσε στις πρόσφατες εκλογές το μήνυμα μιας άλλη προοπτικής για την πόλη. Σε αυτή την Αθήνα θέλουμε να στηριχθούμε, με αυτή να πορευτούμε, για αυτή να αγωνιστούμε, έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Ο δήμος ξαναγυρίζει στις γειτονιές, εκεί όπου γράφεται η ιστορία και η ζωή των ανθρώπων".

Χάρης Δούκας

Εμφανώς ενθουσιασμένος για το νέο του ξεκίνημα, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι αυτή είναι μια σταθερή πεποίθηση που σκοπεύει να εφαρμόσει, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η κοινωνική συμμετοχή και παρέμβαση των πολιτών είναι αναγκαία συνθήκη για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πόλη. "Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την πίστη μας ότι η ζωή στην Αθήνα μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Τα εμπόδια δεν μας πτοούν, οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με κοινή προσπάθεια, χωρίς αποκλεισμούς ή εξαιρέσεις" ανέφερε στον λόγο του.

Στην ορκωμοσία παρευρέθηκαν ο απερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη.

Ο λόγος στον Αθηναίο πολίτη

ορκωμοσία δημοτικής αρχής ΔΑΚ

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε σε τρεις βασικές προϋποθέσεις που η Δημοτική Αρχή χρειάζεται να λάβει υπόψη προκειμένου να αλλάξει σελίδα η Αθήνα.

Στα ίδια σημεία στάθηκε και στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, αναφέροντας παράλληλα πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Αθήνα, αλλά πολλές ευρωπαϊκές μεγαλούπολεις: εξευγενισμός, φτώχεια, ανεργία, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, προσβασιμότητα, βιωσιμότητα και κλιματική αλλαγή. "Με ενοχλεί όσο και εσάς να περπατώ σε αφιλόξενους δρόμους και πλατείες και σκοτεινές συνοικίες. Με ενοχλεί να πρέπει να διανύσουμε αποστάσεις για να βρούμε ελεύθερο χώρο και να συνετίσουμε ένα πάρκο. Αυτά τα προβλήματα είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος και δεσμεύομαι για την αντιμετώπισή τους. 

Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις

1. Όλες οι δράσεις να συντείνουν σε μια καθαρότερη, περιβαλλοντικά φιλικότερη πόλη. Αυτό σημαίνει γενναίες ενεργειακές παρεμβάσεις, σημαντική αύξηση του πρασίνου, περιορισμούς στη χρήση του αυτοκινήτου, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Αυτός ο κανόνας θα διέπει όλες τις δράσεις της δημοτικής αρχής.

2. Ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου που τον καθιστά πιο αποτελεσματικό. Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι ήδη έδωσαν το πρώτο δείγμα αυτής της στρατηγικής, καθώς ανατέθηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης συγκεκριμένη ατζέντα αρμοδιοτήτων. "Πλέον, όλοι οι τομείς δράσεων του δήμου έχουν ονοματεπώνυμο".

3. Μια νέα σχέση του δήμου με τον πολίτη. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα παίρνονται μετά από δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες. "Στόχος μας είναι οι πολίτες να είναι παρόντες στο νέο γίγνεσθαι της Αθήνας" δήλωσε ο Δούκας. "Θέλω, από αυτό το βήμα, να απευθυνθώ με ειλικρίνεια στους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων και να τους πω "είμαστε συνεργάτες. Θα είμαι δίπλα σας, όταν λειτουργείτε με βάση το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της. Θα επιχειρήσουμε μαζί να βελτιώσουμε τη δημοτική μηχανή κάνοντάς την πιο λειτουργική. Στους δημοτικούς και κοινοτικούς μας συμβούλους ένα είναι το μήνυμα: δεν ξεχνάμε ούτε ένα λεπτό την εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες, δηλαδή να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με κοινωνική ενσυναίσθηση, αποτελεσματικότητα και πλήρη διαφάνεια σε κάθε απόφαση".

Με πολλούς Αθηναίους να είναι ενθουσιασμένοι και ίσως πιο ελπιδοφόροι πλέον για το μέλλον της Αθήνας, περιμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα του νέου δημάρχου, που, από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας και τη σαρωτική του νίκη στις πρόσφατες εκλογές, έκανε λόγο για σημαντικά ζητήματα και προβληματικά σημεία της τέως δημοτικής διοίκησης, τα οποία σκοπεύει να διορθώσει άμεσα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.