Αυτό είναι το πρόγραμμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ για την περίοδο 2023/24

Μια πληθώρα προγραμμάτων με στόχο την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων μέσω της εμπειρικής μάθησης, την ισότιμη συνεργατική συμμετοχή στη δημιουργική διεργασία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

πρόγραμμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24 παρουσιάζουν μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων που ενσωματώνουν την όπερα, τη μουσική, τον χορό και τις εικαστικές τέχνες σε πλήθος δράσεων καλλιτεχνικής βιωματικής και συμμετοχικής μάθησης για παιδιά, εφήβους, σχολεία, ενήλικες, άτομα 65 ετών και άνω, νέους από Δομές Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, Καταστήματα Κράτησης σε όλη την Ελλάδα, άτομα με ή χωρίς αναπηρία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της Περιφέρειας.

Από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, θα υλοποιηθεί πληθώρα προγραμμάτων για ευρεία γκάμα κοινού με στόχο την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων μέσω της εμπειρικής μάθησης, την ισότιμη συνεργατική συμμετοχή στη δημιουργική διεργασία, την ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασης και του διαλόγου, καθώς και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Στο νέο πρόγραμμα οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ καινοτομούν, ενισχύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των προγραμμάτων, δίνουν έμφαση στην ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στην τέχνη, εντατικοποιούν τις δημιουργικές αναζητήσεις στο ρεπερτόριο της όπερας και του χορού, εξελίσσουν τη σύνδεση με το κοινό της Περιφέρειας και διευρύνουν το δίκτυο των συνεργασιών τους με άλλους φορείς του πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επιπλέον, η διαχρονική φιλοσοφία των δράσεων αποκτά το δικό της έμβλημα, το οποίο για την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24 θα αποτελέσει η πλαστική καρέκλα: αντικείμενο ευρείας χρήσης, το οποίο μεταφέρεται και τοποθετείται ανά πάσα στιγμή σε απρόσμενους χώρους, χρησιμοποιείται ως συμβολική απεικόνιση της πανταχού παρούσας τέχνης, της τέχνης εκτός της συμβατικής θεατρικής αίθουσας, του αυτοσχέδιου και του αυθόρμητου, του λιτού και του ανεπιτήδευτου, του εδώ και τώρα, του συλλογικού. Την οπτική ταυτότητα σχεδίασε το studiomateriality. 

Δράσεις για Σχολεία 

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 3ο Κουδούνι Όπερα για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία, που έχει στόχο τη γνωριμία των εφήβων με τον μαγευτικό κόσμο του λυρικού θεάτρου, ολοκληρώνει την περιοδεία του σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2023 και δίνει σε εννιακόσια επιπλέον σχολεία τη δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω μιας νέας συναρπαστικής ψηφιακής πλατφόρμας με τον τίτλο Opera Box. Για όλους όσους επιθυμούν να μυηθούν διαδικτυακά στην όπερα, αλλά και όλους όσους τη γνώρισαν ήδη από κοντά αλλά αναζητούν και νέους τρόπους προσέγγισης του λυρικού θεάτρου, το Opera Box μετατρέπει την κωμική όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, σε μουσική σύνθεση Κορνήλιου Σελαμσή και λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*, σε κινηματογραφική ταινία και φέρνει βιωματικές δραστηριότητες, ένα συναρπαστικό μουσικό video game, κουίζ, βίντεο animation, σύγχρονα μουσικολογικά κείμενα και άλλα πολλά. Το 3ο Κουδούνι Όπερα, στοχεύοντας στη μετάδοση σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων σε δασκάλους καθώς και στην εισαγωγή δασκάλων και μαθητών στην καλλιτεχνική διεργασία της προετοιμασίας και της παρουσίασης ενός σύγχρονου μουσικοθεατρικού έργου, φέτος θέτει στο επίκεντρο το νέο έργο Oδός Φανταστικής: Είσοδος από το πρώτο συρτάρι… Guest star το φάντασμα του Τζάννι Ροντάρι!, σε μουσική σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη και λιμπρέτο Αναστασίας Στυλιανίδη. 

Δράσεις για Παιδιά

Οι Δράσεις για Παιδιά αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο επιστρέφουν με μια ανανεωμένη λίστα από απολαυστικές προτάσεις με άφθονη όπερα και χορό για παιδιά και γονείς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης φέρνει πέντε φετινές παραγωγές της ΕΛΣ σε μίνι διαδραστικές παραστάσεις προορισμένες να μυήσουν με μοναδικό τρόπο βρέφη, νήπια και παιδιά Δημοτικού στο λυρικό θέατρο και τον χορό. Το Pie in the Sky, ένα ντουέτο σύγχρονου χορού, παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους θεατές σε μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία κίνησης και έντονης εκφραστικότητας. Σε συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ έρχονται το χορευτικό παιχνίδι Baby Boom Dance για βρέφη και τους γονείς τους, το πρωτότυπο εργαστήριο Χορογραφείς; για παιδιά Δημοτικού και το Κοππέλια για σπουδαστές χορού ηλικίας 10 έως 16 ετών, με σημείο εκκίνησης την ομότιτλη παραγωγή που θα παρουσιάσει το Μπαλέτο της ΕΛΣ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το κινηματογραφικό εργαστήριο Λυρικοί Μικρομηκάδες για παιδιά Γυμνασίου, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους, το οποίο φέτος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίου του Πύργου Ηλείας, με στόχο τη μετατροπή τους σε δημιουργούς –συνθέτες, λιμπρετίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς– μιας μίνι κινηματογραφικής όπερας.

Δράσεις Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Οι Δράσεις Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης συνεχίζονται και αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο. Το Co-OPERAtive, το διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για μεικτή ομάδα εφήβων, Αθηναίων και ασυνόδευτων αιτούντων άσυλο, από όλη την Αττική επιστρέφει για τέταρτη χρονιά. Μέσα από τη συνάντηση και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών προσεγγίσεων, την ομαδικότητα, αλλά και την προσωπική και αυθόρμητη έκφραση των συμμετεχόντων θα προκύψει μια ολοκληρωμένη παράσταση μουσικού θεάτρου με τη συμμετοχή των μελών της ομάδας του Co-OPERAtive. Τα σύνολα της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας και της Διαπολιτισμικής Χορωδίας συνεχίζουν το οδοιπορικό τους στις μουσικές παραδόσεις του κόσμου, εξερευνούν νέες προοπτικές και νέες συνεργασίες, ενώ εντάσσουν στο φετινό πρόγραμμα συνολικά τρεις ζωντανές εμφανίσεις. Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα θα εμφανιστεί στις 19 Δεκεμβρίου 2023 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και θα συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2024 στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της ΕΛΣ, ενώ η Διαπολιτισμική Χορωδία θα ταξιδέψει για μία μοναδική συναυλία στη Βαμβακού Λακωνίας στις 2 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ με τη Vamvakou Revival.

Δράσεις σε Καταστήματα Κράτησης,

Οι Δράσεις σε Καταστήματα Κράτησης, οι οποίες πραγματοποιούνται από το 2017, συνεχίζονται και φέτος. Αυτή τη σεζόν επιστρέφουν στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών του Ελεώνα Θηβών, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Nέων Αυλώνα, ενώ προστίθεται η δράση στο Ειδικό Σωφρονιστικό Kατάστημα Νέων Βόλου και στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων. Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας και της ελεύθερης έκφρασης παραμένει ο κεντρικός στόχος των δράσεων, οι οποίες παράλληλα ενθαρρύνουν την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων και συνεισφέρουν στην ομαλή κοινωνική επανένταξή τους.

Δράσεις Καθολικής Προσβασιμότητας

Οι Δράσεις Καθολικής Προσβασιμότητας με τον κύκλο Όλοι μαζί στην όπερα μπαίνουν στην τρίτη χρονιά υλοποίησής τους. Ο κύκλος για το 2023/24 περιλαμβάνει τη νέα σειρά διαθεματικών εργαστηρίων με τίτλο Κινούμενα Ηχοτοπία, ο οποίος απευθύνεται σε σχολεία ειδικής αγωγής, εφήβους μαθητές με ή χωρίς οπτική/ακουστική αναπηρία και εκπαιδευτικούς ειδικής και μη αγωγής. Τα εργαστήρια θα χρησιμοποιήσουν ποικιλία τεχνικών της ενσώματης βιωματικής μάθησης για την απελευθέρωση της καλλιτεχνικής έκφρασης των συμμετεχόντων, καθώς και για την ενίσχυση της ενταξιακής εκπαίδευσης. Επιπλέον, οι δύο παραστάσεις που θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας είναι το διαχρονικό αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι Μποέμ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Into the Woods στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ.

Δράσεις για Νέους Καλλιτέχνες & Ερασιτεχνικά Σύνολα

Οι Δράσεις για Νέους Καλλιτέχνες & Ερασιτεχνικά Σύνολα συστήνουν στο κοινό τον κύκλο εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης με τίτλο Λανθάνων Χώρος. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να κάνουν τις γραπτές λέξεις να ηχήσουν αντλώντας έμπνευση από τη βιβλιογραφία γύρω από το κολοσσιαίο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ Η Βαλκυρία. Τα εργαστήρια θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ένας ακόμα νέος κύκλος εργαστηρίων μουσικής, θεάτρου και δημιουργικής γραφής έρχεται για την κοινότητα των Ρομά, με τον γενικό τίτλο Μασάλι. Οι συμμετέχοντες, μέσα από την αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών, θα ξετυλίξουν το νήμα της κοινωνικής ιστορίας των Ρομά και θα χαρτογραφήσουν την τσιγγάνικη κουλτούρα.

Δράσεις στην Περιφέρεια

Στις Δράσεις στην Περιφέρεια, το Μέλισμα, ο ετήσιος κύκλος καλλιτεχνικών εργαστηρίων που υλοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία κατά την προηγούμενη σεζόν στη Βόρεια Εύβοια με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, παρουσιάζει στο τέλος του 2023 ένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος αποτυπώνοντας παράλληλα τη δημιουργική διαδρομή των εργαστηρίων. Το φιλμ υπογράφουν το Caravan Project.

Κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η λίστα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εμπλουτίζεται περαιτέρω με μια μεγάλη σειρά στοχευμένων δράσεων για ενήλικες 65+, Γηροκομεία της Αττικής, Λέσχες Φιλίας, άτομα με ή χωρίς αναπηρία καθώς και εκπαιδευτές και λοιπούς επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να συμπεριλάβουν στις πρακτικές τους μεθόδους συμπερίληψης που έχουν ως κεντρικό άξονα τις τέχνες. Επιπλέον στον κατάλογο των παραστάσεων με καθολική προσβασιμότητα προστίθενται δεκαπέντε ακόμα παραγωγές της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος και της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Αναλυτικό πρόγραμμα Οκτωβρίου 2023 – Ιουνίου 2024

Δράσεις για Παιδιά

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία: Opera Box

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Οκτώβριος 2023 – Ιούνιος 2024

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία, το εξαιρετικά επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιστρέφει ανανεωμένο για δεύτερη χρονιά φιλοδοξώντας να ξεναγήσει με πρωτότυπο τρόπο ακόμα περισσότερους εφήβους στον μαγευτικό κόσμο της όπερας. Η περιοδεία του προγράμματος σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2023 μετρώντας 85 σχολεία στο πέρασμά της, αλλά η μοναδική εμπειρία για τους μαθητές δεν φτάνει στο τέλος της. Κατά τη σχολική χρονιά 2023/24, το πρόγραμμα εγκαινιάζει τη συναρπαστική ψηφιακή πλατφόρμα Opera Box για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς επιθυμούν να μυηθούν με απροσδόκητο τρόπο στην ακαταμάχητη γοητεία του λυρικού θεάτρου, αλλά και για όλους όσους τη γεύτηκαν από κοντά και αναζητούν λίγη όπερα ακόμα. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση". 

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία φέτος εισάγει στις σχολικές αίθουσες το Opera Box και απογειώνει τη γνωριμία και τη διάδραση των εφήβων με το λυρικό θέατρο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα προσφέρει στους χρήστες μια απολαυστική βιωματική περιήγηση στην τέχνη της όπερας μέσα από ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιβάλλον. Εκεί θα μπορούν να ανακαλύψουν δωρεάν την κινηματογραφική εκδοχή της ξεκαρδιστικής παράστασης όπερας που δημιουργήθηκε για τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος, της Ωραίας Ελένης του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε παραγωγή της Foss Productions και σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, καθώς και μια σειρά από πρωτότυπα πολυμεσικά και διαδραστικά υλικά διασκεδαστικής γνωριμίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου, αλλά και εμπλουτισμού της μουσικής διδασκαλίας: πρωτότυπα μουσικολογικά κείμενα σχετικά με την όπερα, βιωματικές δραστηριότητες, ένα συναρπαστικό μουσικό video game, κουίζ, βίντεο animation και άλλα πολλά. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) διάρκειας 90΄ για τη διευκόλυνση της χρήσης του Opera Box και την καθοδήγηση με ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές για τη βέλτιστη εφαρμογή του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού που περιέχεται σε αυτό. 

Υποβολή συμμετοχής αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.
Συντελεστές προγράμματος
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Υπεύθυνη συντονισμού: Πανίνα Καρύδη
Υπεύθυνη περιοδείας: Κωνσταντίνα Χρίστου
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικού σχεδιασμού: Κική Κέρζελη, Μιχάλης Μοσχούτης, Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ανν-Κριστίν Σωφρονίου
Υλοποίηση εκπαιδευτικών εργαστηρίων: Γιώργος Ανδριώτης (μουσική), Καλλιόπη Παπαδημοπούλου (μουσική), Ζωή Αρβανίτη (εικαστικές τέχνες), Ισιδώρα Παπαδούλη (εικαστικές τέχνες), Σίσσυ Ιγνατίδου (υποκριτική), Ευάγγελος Κοσμίδης (υποκριτική) 
Ιστορικός μουσικολόγος: Άρτεμις Ιγνατίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μυρσίνη Βασιλοπούλου

Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Bend 
Σχεδιασμός και ανάπτυξη Opera Box: Tool 
Δημιουργία βίντεο-animation, σχεδιασμός video game: Odd Bleat 
Aνάπτυξη video game: eNVy softworks 
Παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας: Foss Productions

Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ

Όπερα για εφήβους

Μουσική σύνθεση: Κορνήλιος Σελαμσής
Λιμπρέτο: Αλεξάνδρα Κ*
Μουσική διεύθυνση: Κορνήλιος Σελαμσής / Στάθης Σούλης / Κυριακή Κουντούρη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά, κοστούμια, βίντεο-animation: Πέτρος Τουλούδης
Χορογραφία, κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Γιούλη Στυλιανίδου
Μουσική προετοιμασία μονωδών: Χρήστος Σακελλαρίδης, Σπύρος Σουλαδάκης
Επιμέλεια μουσικού υλικού: Ανδρέας Βαλαχής

Διανομή
Ελένη: Μαρία Τσιρώνη / Σμαράγδα Βαγγελή
Βακχίς: Μαριαλένα Πολίτη / Μαριέττα Σαρρή
Πάρης: Κατερίνα Αλεξίου / Κατερίνα Φουντουκίδου
Αχιλλέας: Κατερίνα Μποτώνη / Άγγελος Κυδωνιεύς
Αίας: Αντώνης Αντωνιάδης / Αντώνης Κορδοπάτης
Μενέλαος: Νίκος Ζιάζιαρης / Δημοσθένης Βλάχος
Αγαμέμνων: Χρήστος Ραμμόπουλος / Ζαννής Καντεράκης
Κάλχας: Νικόλας Καραγκιαούρης / Νίκος Μασουράκης

Μουσικό σύνολο
Φλάουτο: Κωνσταντίνος Μάργαρης / Βασιλίνα Υφαντή / Τόνια Τόμπρου
Κλαρινέτο: Ηλίας Σκορδίλης / Οδυσσέας Σιωζόπουλος
Σαξόφωνο: Γκουίντο ντε Φλάβιις / Θάνος Τσακιλτζίδης
Τρομπόνι: Ιωάννης Κόκκορης / Νεοκλής Αραβαντινός 
Κρουστά: Παναγιώτης Κολιαβασίλης / Άρτεμις Νταλιαπέ
Πλήκτρα: Τζένη Σουλκούκη / Εύα Τσάγκλα-Μανωλαράκη
Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης / Κλεόδωρος Αγόρας
Βιόλα: Ελένη Φουρλάνου / Βασίλης Παπαπαναγιώτου
Βιολοντσέλο: Μαρία Σκανδάλη / Έλλη Κετετζιάν
Κοντραμπάσο: Κωνσταντίνος Σηφάκης / Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος / Ίλυα Αλγκάερ


3ο Κουδούνι Όπερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Οκτώβριος 2023 – Ιούνιος 2024

Το 3ο Κουδούνι Όπερα, το καθιερωμένο πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, επιστρέφει ανανεωμένο για μια ακόμα δημιουργική περιπλάνηση στον διακαλλιτεχνικό κόσμο της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να εισαγάγει δασκάλους και μαθητές στην απολαυστική καλλιτεχνική διεργασία της προετοιμασίας και της παρουσίασης ενός σύγχρονου μουσικοθεατρικού έργου μέσα από μια σειρά εργαστηρίων που αξιοποιούν σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν και να πειραματιστούν με πρακτικές της όπερας και του μουσικού θεάτρου με στόχο την προαγωγή της εμπειρικής μάθησης, τη μετάδοση γνώσεων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων κατάλληλων να ενσωματωθούν στον κορμό της σχολικής διδασκαλίας.

Γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο, το 3ο Κουδούνι Όπερα δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθερωτική δύναμη της φαντασίας και παρουσιάζει το νέο έργο μουσικού θεάτρου Oδός Φανταστικής: Είσοδος από το πρώτο συρτάρι… Guest star το φάντασμα του Τζάννι Ροντάρι!, σε σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη και λιμπρέτο Αναστασίας Στυλιανίδη. Με έμπνευση από το βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Τζάννι Ροντάρι Η φαντασία της γραμματικής, το έργο θέτει ως κεντρικό θεματικό άξονα τη σπουδαιότητα της φαντασίας στην καθημερινή εμπειρία. Βάση κάθε δημιουργικής δραστηριότητας και μέσο συναισθηματικής έκφρασης, φέτος η φαντασία αφήνεται απόλυτα ελεύθερη να μας ξεναγήσει στην… οδό Φανταστικής.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2024. 

Συντελεστές προγράμματος
Μουσική σύνθεση, μουσικοπαιδαγωγός: Σοφία Καμαγιάννη 
Λιμπρέτο: Αναστασία Στυλιανίδη 
Σκηνοθεσία, καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια θεάτρου: Ελένη Ζαχοπούλου 
Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια μουσικής: Φανή Μώραλη
Έναρξη προγράμματος: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023
Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 18.00-21.00
Ημερομηνία παράστασης: Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Δράσεις για παιδιά

Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης
Διαδραστικές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου 
Δεκέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024 

Το νέο πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης για βρέφη, νήπια και παιδιά Δημοτικού φέρνει σε μέγεθος μινιατούρας πέντε από τις παραγωγές που θα παρουσιάσει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Καρυοθραύστης του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, η Κοππέλια σε μουσική του Λεό Ντελίμπ και χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ, οι Παλιάτσοι του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, η μπαλετική εκδοχή της Κάρμεν σε μουσική Ροντιόν Σεντρίν – Ζωρζ Μπιζέ και χορογραφία Γιόαν Ίνγκερ, καθώς και η Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι γίνονται διαδραστικές παραστάσεις που θα προτρέψουν τους μικρούς καλλιτέχνες να εμπλακούν ενεργά σε αυτές τόσο ως ερμηνευτές όσο και ως ακροατές. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που έχει στόχο την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών, οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια θεάτρου, μουσικής και χορού και θα παρακινηθούν να πειραματιστούν και να συνθέσουν τις δικές τους καλλιτεχνικές ιδέες, τις οποίες θα εντάξουν στις συνεπτυγμένες εκδοχές των παραπάνω έργων. 

Στην κατηγορία Όπερα Τσέπης θα παρουσιαστούν: 

Μποέμ

Ηλικίες: 8 έως 12 ετών 
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 2, 3, 9, 10 Δεκεμβρίου 2023 
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα Ραφή (Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη), Μιχάλης Καλκάνης, Αντώνης Κάππας

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 20 Νοεμβρίου αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Παλιάτσοι 

Ηλικίες: 4 έως 7 ετών – απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα 
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 27, 28 Ιανουαρίου & 3, 4 Φεβρουαρίου 2024 
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα Tικ Tακ Nτο (Σύλληψη: Αργυρώ Ταμβάκου)
Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ


Στην κατηγορία Μπαλέτο Τσέπης θα παρουσιαστούν: 

Καρυοθραύστης 

Ηλικίες: 1 έως 3 ετών – απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα 
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 16, 17, 23, 24 Δεκεμβρίου 2023 
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα Tικ Tακ Nτο (Σύλληψη: Αργυρώ Ταμβάκου)

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Κάρμεν 

Ηλικίες: 8 έως 12 ετών 
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 10, 11, 17, 18 Φεβρουαρίου 2024
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Σταυρούλα Παυλίκου, Μαρία Τερζάκη (Ομάδα Αρνίτσι Μπίτσι) 

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Κοππέλια 

Ηλικίες: 4 έως 7 ετών – απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα 
Ημερομηνίες εργαστηρίων και διαδραστικών παραστάσεων: 11, 12, 18, 19 Μαΐου 2024 
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Opahop (Δημήτρης Σινάνογλου, Αθηνά Τασούλα, Νάντια Ζαγκλή, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Καραμπερόπουλος)

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
Υποβολή συμμετοχής έως Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Pie in the Sky

Παράσταση χορού και εργαστήριο κίνησης για γονείς και παιδιά 
Μάιος – Ιούνιος 2024

Όταν το σώμα γίνεται φωνή, όλοι οι προορισμοί φαντάζουν πιθανοί.

Το Pie in the Sky προσγειώνεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και γίνεται η αφετηρία για μια μοναδική βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία που θα συνεπάρει μικρούς και μεγάλους θεατές. 

Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονου χορού, ένα ντουέτο που θα ερμηνεύσουν επί σκηνής η χορογράφος και χορεύτρια Γεωργία Βαρδαρού μαζί με την κόρη της Μυρτώ Sanchis Βαρδαρού, για να ξεκινήσει αμέσως μετά ένα πρωτότυπο εργαστήριο κίνησης για παιδιά, μαμάδες και μπαμπάδες στην αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής. Οι συμμετέχοντες/ουσες, αμέσως μετά την παράσταση, μέσα από τις τεχνικές σύγχρονου χορού που θα προτείνουν οι δύο χορεύτριες, θα γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές και θα παρακινηθούν να προσεγγίσουν την κίνηση ως μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, αλλά και ως μηχανισμό ενεργοποίησης της ελπίδας και της δύναμης. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία, θα γνωρίσουν από πιο κοντά το πώς δομείται μια παράσταση του είδους.

* Το Pie in the Sky δημιουργήθηκε από τη Γεωργία Βαρδαρού και την κόρη της με αφορμή την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας του COVID-19.

Περιορισμένες, μεταξύ του σαλονιού μας και ενός μικρού πολιτιστικού κέντρου στο διπλανό χωριό, αρχίσαμε να δημιουργούμε και να χορεύουμε αφήνοντας τη φαντασία μας να πλανιέται προς το σύμπαν. Οι σκοτεινές μέρες εναλλάσσονταν με μέρες γεμάτες αστρικό φως και τα ταβάνια γέμιζαν με πλανήτες και μακρινά άστρα. Γεννιόταν ανά στιγμές η ελπίδα ενός πιθανού τέλειου κόσμου εκεί ψηλά. Ατελείωτες, μύχιες ελπίδες για το μέλλον. Κι όμως, ίσως ήμαστε ακινητοποιημένες κοιτάζοντας το παρελθοντικό φως αυτών των οντοτήτων του ουρανού. Δημιουργώντας και χορεύοντας ο σκηνικός κόσμος μάς ενεργοποιεί και πάλι με δόσεις ελπίδας και δύναμης. 
— Γεωργία Βαρδαρού

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γεωργία Βαρδαρού (χορογράφος, χορεύτρια)
Ηλικίες: 6 έως 9 ετών
Ημερομηνίες: 25, 26 Μαΐου & 8, 9 Ιουνίου 2024
Χώρος: Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται με δελτία εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου: 10 μέρες πριν από την ημερομηνία υλοποίησης του εργαστηρίου

Baby Boom Dance

Εργαστήριο χορευτικού παιχνιδιού για γονείς με τα μωρά τους
Νοέμβριος 2023 – Μάρτιος 2024
Σε συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ

Το Baby Boom Dance προσκαλεί τις μαμάδες, τους μπαμπάδες και τα μωρά τους σε ένα τρυφερό χορευτικό παιχνίδι που θα χρησιμοποιήσει τον ρυθμό, τη μουσική και την κίνηση για να ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις. Σε συνεργασία με χορεύτριες και χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, οι γονείς μαζί με τα μωρά τους θα δημιουργήσουν ένα χορευτικό σύνολο που θα δώσει τον ρυθμό για έναν κοινό χορό που θα κάνει τα βρέφη να νιώσουν, με αγωγό το σώμα του γονέα τους, τη μουσική και τις ρυθμικές εναλλαγές. Μια χαλαρή, διασκεδαστική, ανανεωτική συνάντηση που θα κάνει τους γονείς να ενεργοποιήσουν ξανά το σώμα τους έχοντας στην αγκαλιά τους το βρέφος τους…
Aπαραίτητη η χρήση μάρσιπου.
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ – Μπαλέτο ΕΛΣ
Ηλικίες: βρέφη από 6 έως 12 μηνών (απαραίτητη προϋπόθεση η καλή στήριξη του κεφαλιού) 
Ημερομηνίες & ώρες: Κυριακές 26 Νοεμβρίου 2023, 17 Δεκεμβρίου 2023, 28 Ιανουαρίου 2024, 25 Φεβρουαρίου 2024, 10.00-11.00

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023
Υποβολή συμμετοχής έως Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Χορογραφείς;
Εργαστήριο χορoγραφίας για παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών
Μάρτιος 2024
Σε συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ

Το νέο απολαυστικό εργαστήριο Xορογραφείς; έρχεται για να παρασύρει παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών σε μια μοναδική μουσικοκινητική εμπειρία γεμάτη συναισθήματα καμωμένα από χορευτικές φιγούρες.
To κλασικό μπαλέτο και η κλασική τεχνική βασίζονται σε όρους και ονομασίες που είναι γνωστοί για τους επαγγελματίες, π.χ. γκραν ζετέ, πιρουέτ, ανσαμπλέ κλπ. Τι θα συμβεί όμως όταν αυτοί οι όροι μπερδευτούν με emoji που απεικονίζουν διάφορες ψυχικές καταστάσεις (χαρά, λύπη, θυμό κλπ.); Ένας χορευτής του μπαλέτου θα πρέπει να λάβει όλες αυτές τις οδηγίες και να τις εκτελέσει τη στιγμή που κάθε παιδί θα επιλέγει την ορολογία ή το συναίσθημα που θέλει να απεικονιστεί.
Μια μοναδική συνθήκη που θα παρακινήσει τα συμμετέχοντα παιδιά να απελευθερώσουν τη φαντασία τους για να αυτοσχεδιάσουν και να χορογραφήσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία χορευτή. Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες προσωπική εμπειρία στην ανάπτυξη μιας χορογραφίας και να κατανοήσουν τον χορό ως ανεξάντλητο μέσο έκφρασης των συναισθημάτων.
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ – Μπαλέτο ΕΛΣ
Ηλικίες: 10 έως 12 ετών
Ημερομηνίες & ώρες: Κυριακές 10, 17 Μαρτίου 2023, 10.00-12.00

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Κοππέλια 

Εργαστήριο χορού για σπουδαστές σχολών χορού ηλικίας 10 έως 16 ετών
Μάρτιος 2024
Σε συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ

Το εργαστήριο Κοππέλια προσκαλεί σπουδαστές χορού ηλικίας 10 έως 13 ετών και 13 έως 16 ετών σε μια μοναδική χορευτική εμπειρία επαγγελματικού επιπέδου με αφορμή την ομότιτλη νέα παραγωγή που θα παρουσιάσει τον Μάιο του 2024 το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.
Διακεκριμένοι χορευτές/τριες θα διδάξουν τους συμμετέχοντες/ουσες ένα χορευτικό ντουέτο (pas de deux) της κλασικής χορογραφίας του Αρτύρ Σαιν-Λεόν από το ομώνυμο έργο ενώ παράλληλα θα παρακολουθήσουν και μια πρόβα της ατμοσφαιρικής χορογραφίας του σπουδαίου Σλοβένου χορογράφου Έντουαρντ Κλουγκ και θα τους φέρουν σε επαφή με τον κινησιολογικό κώδικα του σύγχρονου χορού.
Οι σπουδαστές/στριες που θα λάβουν μέρος θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με έμπειρους επαγγελματίες του χορού και να γευτούν τον παλμό της προετοιμασίας μιας παραγωγής μεγάλου βεληνεκούς.
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ – Μπαλέτο ΕΛΣ
Ηλικίες: Ομάδα Α (10 έως 13 ετών), Ομάδα Β (13 έως 16 ετών)
Ημερομηνίες & ώρες: Κυριακές 10, 17 Μαρτίου 2023, 12.00-14.00

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Λυρικοί Μικρομηκάδες Νο 3

Κύκλος διαθεματικών εργαστηρίων μουσικής, λόγου και κινούμενης εικόνας για παιδιά Γυμνασίου
Νοέμβριος 2023 
Σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους

Οι Λυρικοί Μικρομηκάδες επιστρέφουν ανανεωμένοι για τρίτη χρονιά. Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, το πρόγραμμα θα αποτελέσει έναν εντατικό κύκλο διαθεματικών εργαστηρίων μουσικής, λόγου και κινούμενης εικόνας και θα στρέψει τη δημιουργική του ενέργεια στον Πύργο Ηλείας. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, μαθητές/τριες της περιοχής θα εισαχθούν δημιουργικά στον κόσμο της όπερας και του κινηματογράφου δοκιμάζοντας να φτιάξουν τη δική τους μίνι όπερα, την οποία στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να χωρέσουν σε μια ταινία μικρού μήκους με τη μορφή βιντεοκλίπ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια υλοποίησης: το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας, στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2023, όπου οι Λυρικοί Μικρομηκάδες θα καθοδηγηθούν από τις υπεύθυνες των εργαστηρίων Δήμητρα Τρυπάνη (σύνθεση μουσικής) και Ηρώ Μπέζου (συγγραφή κειμένου), προκειμένου να συνδημιουργήσουν μια υβριδική μίνι όπερα ολιγόλεπτης διάρκειας, στηριγμένη τόσο στα σύγχρονα ακούσματά τους όσο και στις θεματικές, μουσικές και κειμενικές συμβάσεις του είδους.
Στο δεύτερο στάδιο, στις 24, 25 και 26 Νοεμβρίου 2023, οι μικροί καλλιτέχνες θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί, θα ηχογραφήσουν τη μίνι όπερα και, μέσα από την κινηματογραφική ματιά του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Βούλγαρη, θα τη μετασχηματίσουν σε ταινία μικρού μήκους. Επιπρόσθετα, στη διάρκεια των γυρισμάτων, θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, να μπουν στην Αίθουσα προβών της ορχήστρας, στο βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, να τρυπώσουν στα παρασκήνια και να βρεθούν δίπλα σε επαγγελματίες τραγουδιστές.
Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων του προγράμματος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα διερευνήσουν το επιλεγμένο θέμα, θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα, τα εκφραστικά μέσα και τις τεχνικές της όπερας και του κινηματογράφου, καθώς και τις βασικές αρχές σύνθεσης, συγγραφής και κινηματογράφησης ενός μουσικού θεατρικού έργου με στόχο να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό.
H όπερα μικρού μήκους θα προβληθεί στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους (2-9 Δεκεμβρίου 2023).

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δήμητρα Τρυπάνη, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Αλέξανδρος Βούλγαρης

Ηλικίες: παιδιά Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης Γυμνασίου
Ημερομηνίες: 3, 4, 5 Νοεμβρίου (εργαστήρια στον Πύργο Ηλείας) και 24, 25, 26 Νοεμβρίου 2023 (ηχογράφηση και κινηματογράφηση της όπερας σε ταινία μικρού μήκους στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ)

Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people

Διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για μεικτή ομάδα 30 Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Αττική
Οκτώβριος 2023 – Μάιος 2024
Σε συνεργασία με το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση

Το καθιερωμένο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους Co-OPERAtive επιστρέφει για τέταρτη χρονιά. Το πρόγραμμα, βραβευμένο με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, αντλεί έμπνευση από την όπερα και αναδεικνύει τη σημασία της διαπολιτισμικότητας στην τέχνη ως παράγοντα διεύρυνσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και γεφύρωσης των πολιτισμικών διαφορών. Οι συμμετέχοντες στη μεικτή ομάδα των 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών θα παρακινηθούν να παραγάγουν τις δικές τους ιδέες, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να αναμετρηθούν με τη δημιουργική διαδικασία ενός μουσικοθεατρικού έργου, το οποίο θα παρουσιάσουν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον Μάιο του 2024. 

Συντελεστές προγράμματος 
Μουσική σύνθεση: Πάνος Ηλιόπουλος 
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη 
Σκηνικά, κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Υπεύθυνος Εργαστηρίων Μουσικής: Νίκος Ζιάζιαρης 
Υπεύθυνη Εργαστηρίων Θεάτρου: Ελένη Μολέσκη 
Υπεύθυνη Εργαστηρίων Χορού: Κατερίνα Γεβετζή

Έναρξη προγράμματος: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023
Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 17.30-20.30
Ηλικίες: 14-18 ετών
Ημερομηνία παράστασης: Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 

Διαπολιτισμική Ορχήστρα 

Οκτώβριος 2023 – Ιούνιος 2024
Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα συνεχίζει το ταξίδι της στις μελωδίες του κόσμου και εμπλουτίζει περαιτέρω την παλέτα των παραδόσεων, των στιλ και των ηχοχρωμάτων της. Έχοντας εξελιχθεί σε ορχήστρα υψηλών προδιαγραφών από το 2017 έως σήμερα, θα δημιουργήσει και φέτος νέες μουσικές εμπειρίες με σταθερό στόχο την ανάδειξη της μουσικής ως γλώσσας για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, αποκτά νέα μέλη και επεκτείνει τις εξερευνήσεις της σε ακόμα μεγαλύτερη γκάμα μουσικών παραδόσεων. Επιπλέον, καθιερώνει τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ θα αποχαιρετήσει το 2023 με μια μοναδική συναυλία την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Υπεύθυνος ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης
Έναρξη προβών: Δευτέρα 9 Οκτωβρίου
Ημέρα & ώρα διεξαγωγής προβών: κάθε Δευτέρα, 18.00-21.00

Διαπολιτισμική Χορωδία 

Σεπτέμβριος 2023 – Μάιος 2024
Φέτος, για έβδομη χρονιά η Διαπολιτισμική Χορωδία θα συνεχίσει περαιτέρω τη διεύρυνση του ρεπερτορίου της, συνδυάζοντας τα τραγούδια των λαϊκών παραδόσεων του κόσμου με τη σύγχρονη φωνητική μουσική. Η σύνδεση της φωνής με το σώμα, η κίνηση και ο αυτοσχεδιασμός θα αποτελέσουν για μία ακόμα χρονιά τα βασικά εργαλεία της μουσικής συνδημιουργίας και της ελεύθερης έκφρασης. Για τη νέα σεζόν της Διαπολιτισμικής Χορωδίας, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, προγραμματίζουν νέες συνεργασίες, καθώς συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών. Η πρώτη από αυτές θα  δοθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη Βαμβακού Λακωνίας σε συνεργασία με τον οργανισμό Vamvakou Revival, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ως μέρος της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μαέστρος χορωδίας: Άννα Λινάρδου
Βοηθός μαέστρου / Συνοδεία πιάνου: Δήμητρα Κοκκινοπούλου
Ενορχηστρώσεις: Βάσω Δημητρίου
Έναρξη προβών: Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
Ημέρα & ώρα διεξαγωγής προβών: κάθε Δευτέρα, 18.30-20.30

Δράσεις σε Καταστήματα Κράτησης

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις υλοποιούν και φέτος τον κύκλο εργαστηρίων μουσικής, χορού και κίνησης σε ακόμα περισσότερα Καταστήματα Κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Τα εργαστήρια έχουν ως γνώμονα τη σπουδαιότητα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της επαφής με τις τέχνες στα σωφρονιστικά ιδρύματα και στοχεύουν στην ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της ελεύθερης έκφρασης των συμμετεχόντων. Γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο τα εργαστήρια θα υλοποιηθούν, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας, στην ανδρική πτέρυγα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, στο Ειδικό Kατάστημα Kράτησης Νέων Αυλώνα, καθώς και στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου και το Κατάστημα Κράτησης Χανίων. Μετά από μια σειρά εβδομαδιαίων συναντήσεων, καθένα από αυτά τα εργαστήρια θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος της δημιουργικής διαδρομής. 

Εργαστήρια μουσικής στην ανδρική πτέρυγα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού 

Οι συμμετέχοντες, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, θα πειραματιστούν με τον ήχο και τη μουσική, θα αναπτύξουν ερμηνευτικές δεξιότητες και θα συν-δημιουργήσουν νέες συνθέσεις. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας καθώς και της ελεύθερης έκφρασης. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία στην οποία οι ίδιοι θα ερμηνεύσουν τα δικά τους μουσικά έργα. 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία-Χριστίνα Χάρπερ (συνθέτρια / μουσικοθεραπεύτρια), Ανδρέας Γυφτάκης (μουσικός) 
Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α. 

Εργαστήριο μουσικής στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων 

Οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας έγχορδα και κρουστά όργανα, θα ταξιδέψουν στις παραδοσιακές μουσικές της ευρύτερης Μεσογείου. Μέσα από ένα μελωδικό ταξίδι στις πατρίδες τους θα θυμηθούν, θα συνομιλήσουν και θα εργαστούν συλλογικά. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η επικοινωνία, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας, της ελεύθερης έκφρασης, αλλά και η επαφή με τις ρίζες των συμμετεχόντων. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία με τη συμμετοχή των μελών του εργαστηρίου.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γιάννης Παπατζανής (μουσικός), Στέλιος Συκάκης (μουσικός) 
Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α. 

Εργαστήριο κίνησης και χορού στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας 

Οι συμμετέχουσες θα παρακινηθούν να ενεργοποιήσουν το σώμα τους και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να εργαστούν ομαδικά και να αλληλεπιδράσουν, αλλά και να διερευνήσουν τον χορό ως μέσο χαράς, ευεξίας και απελευθέρωσης της έκφρασης. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μιας ενιαίας χοροθεατρικής παράστασης που θα προκύψει από τη σύνθεση των πρωτότυπων χορογραφιών που θα συνδημιουργήσουν οι συμμετέχουσες μέσα από καθοδηγούμενες σωματικές ασκήσεις. 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Κατερίνα Σπυροπούλου (χορεύτρια, χορογράφος), Μαργαρίτα Τρίκκα (χορεύτρια) 
Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α. 

Εργαστήριο κίνησης και χορού στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα 

Οι συμμετέχοντες, μέσα από τεχνικές του hip hop και του break dance θα εξερευνήσουν τον κινητικό αυτοσχεδιασμό, θα μάθουν να εκφράζονται μέσα από τον χορό και θα βελτιώσουν τις μουσικοκινητικές τους δεξιότητες. Πρωταρχικός στόχος του εργαστηρίου είναι να αποτελέσει χώρο γόνιμων συζητήσεων και ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και έμπνευσης προκειμένου να προαχθεί η συνεργατική κουλτούρα, η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων και η ελεύθερη έκφραση. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια παρουσίαση στην οποία οι κρατούμενοι θα συγχρονίσουν τις κινήσεις τους στον ρυθμό και θα ερμηνεύσουν τη δική τους χορογραφία. 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου (χορευτής, χορογράφος), Aidi Ormeni (χορευτής) 
Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α. 

Εργαστήριο κίνησης και χορού στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου 

Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν κινητικά μοτίβα σύγχρονου χορού και break dance και θα εργαστούν ομαδικά για να εκφραστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν το δικό τους υλικό. Μέσα από τη συνεργατική διαδικασία δημιουργίας, θα καλλιεργήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό ανεξαρτήτως διαφορών, θα αναπτύξουν τη δημιουργική σκέψη και τις ατομικές δεξιότητες, και θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Επιπλέον, θα ανακαλύψουν τα κινητικά όρια του σώματός τους, ενώ θα αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη του χώρου μέσω των διαφορετικών επιπέδων και κατευθύνσεων που χρησιμοποιούνται στην κίνηση. 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δημόκριτος Σηφάκης (χορευτής), Δημήτρης- Ευάγγελος Ντοκούζης (χορευτής)
Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α. 

Δράσεις καθολικής προσβασιμότητας 

Κινούμενα Ηχοτοπία
Διαθεματικά εργαστήρια για σχολεία ειδικής αγωγής, εφήβους μαθητές με ή χωρίς οπτική/ακουστική αναπηρία και εκπαιδευτικούς ειδικής και μη αγωγής
Ιανουάριος – Μάρτιος 2024

Ο νέος κύκλος διαθεματικών εργαστηρίων Κινούμενα Ηχοτοπία απευθύνεται σε σχολεία ειδικής αγωγής, εφήβους μαθητές με ή χωρίς οπτική/ακουστική αναπηρία και εκπαιδευτικούς ειδικής και μη αγωγής, με πολλαπλή στόχευση: την ενθάρρυνση της συμμετοχής των εφήβων με αναπηρία σε καλλιτεχνικές δράσεις, την ενδυνάμωση της αυτενέργειας των εφήβων με ή χωρίς αναπηρία, την ενίσχυση της ενταξιακής εκπαίδευσης μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας και την καλλιέργεια της συλλογικότητας εντός και εκτός της σχολικής δομής, τη μετάδοση συμπεριληπτικών μαθησιακών εργαλείων, την ενδυνάμωση εκπαιδευτικών ειδικής και μη αγωγής, καθώς και την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα αναπηρίας και τέχνης.

Με βασικό εργαλείο την ενσώματη-βιωματική εκπαίδευση μέσα από κινητικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, μουσικά εργαλεία συντονισμού και εικαστικές πρακτικές, τα εργαστήρια θα επιχειρήσουν την ανάπτυξη της κιναισθητικότητας και της εκφραστικότητας των συμμετεχόντων μέσα από την ενίσχυση των διεργασιών της πρόσληψης, της επεξεργασίας και της σύνθεσης των ερεθισμάτων ανεξάρτητα από τον βαθμό λειτουργίας των αισθήσεων. Τα μέλη της ομάδας των εργαστηρίων θα κατανοήσουν την πολυαισθητηριακή αντίληψη της γνώσης εξερευνώντας τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους γίνονται αντιληπτά τα νοήματα/ερεθίσματα και θα ανακαλύψουν τη σημασία της σωματικότητας ως μέσου επικοινωνίας και διαλόγου.

Τα Κινούμενα Ηχοτοπία θα υλοποιηθούν σε δύο κύκλους: ο πρώτος θα διεξαχθεί στους χώρους των σχολείων, ενώ ο δεύτερος στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με βιωματικά εργαστήρια, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς με στόχο την ανατροφοδότηση και τη θεωρητική προσέγγιση των συμπεριληπτικών τεχνικών.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Γιώτα Πεκλάρη, Βάσια Ζορμπαλή, Νατάσα Χαντά-Μάρτιν
Ημερομηνία έναρξης: Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Έναρξη υποβολής συμμετοχών: Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023
Υποβολή συμμετοχής έως Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Νέοι καλλιτέχνες & εραστιτεχνικά σύνολα

Λανθάνων Χώρος

Εργαστήρια ηλεκτροακουστικής σύνθεσης
Μάρτιος – Μάιος 2024
Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Με ποιους τρόπους μπορεί ένα κείμενο να μετουσιωθεί σε ηχητικό χώρο; Ποια διαδικασία μετατρέπει τις δισδιάστατες σελίδες ενός βιβλίου στο πολυδιάστατο ηχοτοπίο που συνθέτει με το μυαλό του ο αναγνώστης; Πώς ένας καλλιτέχνης μετατρέπει τις τυπωμένες λέξεις σε ηχητική εμπειρία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα θέσει ο νέος κύκλος εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης Λανθάνων Χώρος έχοντας ως αφετηρία τη δύναμη του γραπτού λόγου να πυροδοτεί τη δημιουργία ποικιλίας καλλιτεχνικών προϊόντων που αναπλάθουν / ανασυνθέτουν το περιεχόμενό του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και τους προσκαλεί σε μια δημιουργική περιπέτεια διαμόρφωσης αισθητικών εμπειριών βασισμένων στη μουσική και την ηχητική τέχνη στοχεύοντας στην ανάδειξη της διαρκούς αλληλεπίδρασης μεταξύ φιλοσοφίας, μύθου και μουσικής δημιουργίας. Με έμπνευση από τη βιβλιογραφία γύρω από την εμβληματική όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Η Βαλκυρία, η οποία θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2024 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν τον γραπτό λόγο ως πρωτογενές υλικό και θα δοκιμάσουν να αποδώσουν τα τοπία και τα γεγονότα κειμένων της επιλογής τους σε δικά τους έργα ακουσματικής μουσικής. Οι συνθέσεις που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν τον Μάιο του 2024 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναδεικνύει τον ζωτικό χώρο που παρέχει ιστορικά το βιβλίο στις τέχνες και ως εκ τούτου την ιδιαίτερη σημασία της συστέγασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υλοποιείται με τη συνεργασία των δύο φορέων.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης
Έναρξη προγράμματος: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Ημερομηνίες: Πέμπτες 28 Μαρτίου, 4, 11, 18, 25 Απριλίου, 9, 16, 23, 30 Μαΐου και Τρίτη 4 Ιουνίου 2024
Ημερομηνία παρουσίασης: θ.α.
 
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει μετά από πρόσκληση συμμετοχής, η οποία θα ανακοινωθεί ένα μήνα πριν την έναρξη των εργαστηρίων.

Μασάλι

Εκπαιδευτική κοινοτική δράση στους Σοφάδες Καρδίτσας για μεικτή ομάδα εφήβων και ενηλίκων Ρομά

Το Μασάλι, όπως μεταφράζεται το παραμύθι στη ρομανί γλώσσα, αποτελεί τον νέο κύκλο εργαστηρίων μουσικής, θεάτρου και δημιουργικής γραφής που εγκαινιάζουν οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ για την κοινότητα των Ρομά. Οι συμμετέχοντες θα  χρησιμοποιήσουν τις αφηγηµατικές τεχνικές των τσιγγάνων παραµυθάδων για να δέσουν τις προσωπικές τους ιστορίες με τη φαντασία.  

Τα μέλη της ομάδας των εργαστηρίων, υπό την καθοδήγηση των καλλιτεχνικών εκπαιδευτών της ΕΛΣ, θα απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη μουσική, το θέατρο και τη δημιουργική γραφή σε μια απόπειρα να φωτιστεί ο πολιτισμός και η κοινωνική ιστορία των Ρομά.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος των εργαστηρίων, ένα γλέντι γεμάτο μουσικές και προσωπικές αφηγήσεις μέσα από το οποίο θα ανακαλύψουμε τη γοητεία της τσιγγάνικης κουλτούρας. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά (8 Απριλίου) τον Απρίλιο του 2024.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Παναγιώτης Εξαρχέας (θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτης), Φάνης Ζαχόπουλος (μουσικοπαιδαγωγός, συνθέτης), Δήμητρα Μητροπούλου (θεατροπαιδαγωγός, δραματουργός)
Έναρξη εργαστηρίων: θ.α.
Ημερομηνία παρουσίασης: θ.α.

Δράσεις στην Περιφέρεια

Μέλισμα

Κύκλος καλλιτεχνικών εργαστηρίων στη Βόρεια Εύβοια

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 και για ένα χρόνο περίπου, το Caravan Project ακολούθησε το Μέλισμα, τον ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων για άτομα όλων των ηλικιών, που υλοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, καταγράφοντας τα εργαστήρια και τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που πήραν μέρος σε αυτά. Παρακολούθησε τις διαδικασίες σύνθεσης μιας συλλογικής μουσικοχορευτικής αφήγησης, η οποία μετατράπηκε σε παράσταση με τίτλο Τόπος Ατελείωτος και παρουσιάστηκε στις Κεχριές της Βόρειας Εύβοιας την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 και στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. 

Τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας περιηγήθηκαν σε τόπους καμένους, αλλά και αναγεννημένους, περπατώντας σε μονοπάτια και αναζητώντας μύθους και ιστορίες. Παρασύρθηκαν σε περιπετειώδεις συναντήσεις με τους φύλακες αυτού του τόπου: μια μελισσοκόμο που πεισματικά τρυγάει το μέλι στο καμένο δάσος, έναν μοναχό που αναπολεί με ηρεμία το θαύμα που έσωσε το μοναστήρι, έναν ξυλουργό που επαναλειτουργεί το καμένο του ξυλουργείο, έναν ρετσινά που αναρωτιέται για το μέλλον του, έναν ξυλογλύπτη που σκαλίζει καμένους κορμούς μετουσιώνοντας την καταστροφή σε αναγεννημένες περίεργες μορφές, μια γητεύτρια αλόγων που μιλάει με τα ζώα. 

Το ντοκιμαντέρ συνθέτει μια αθέατη γεωγραφία από ετερογενείς αφηγήσεις που φωτίζουν την καταστροφή και την αναγέννηση, προκαλώντας μας να σκεφτούμε πάνω στις συμβιώσεις μεταξύ φύσης και πολιτισμού. 

Συντονιστής προγράμματος: Λεωνίδας Παναγόπουλος
Υλοποίηση: Caravan Project (Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης) 
Παρουσίαση: Άνοιξη του 2024 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".