Παρουσίαση αποτελεσμάτων του Μαθητικού Συνεδρίου "Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον" για την Ελευσίνα

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, εμπειρογνώμονες και άλλοι μετέχοντες στο συνέδριο θα μοιραστούν την εμπειρία τους και θα συζητήσουν με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, διερευνώντας τους νέους ορίζοντες της πρωτότυπης μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.

Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον ©John Kouskoutis

Τον Μάιο 2023, 350 μαθητές 10 έως 15 χρόνων από 22 σχολεία της Ελλάδας, της Γερμανίας και των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν στην Ελευσίνα για να λάβουν μέρος σε μια πρωτότυπη συνάντηση με τίτλο "Μυστήριο 149 Μαθητικό Συνέδριο: Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον". Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, η ομάδα του έργου θα παρουσιάσει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο Τέχνης και Πολιτισμού τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, όπως το βίντεο και το ψήφισμα των μαθητών, με προτάσεις για την κλιματικά ουδέτερη Ελευσίνα.

Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον
©John Kouskoutis

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, εμπειρογνώμονες και άλλοι μετέχοντες στο συνέδριο θα μοιραστούν την εμπειρία τους και θα συζητήσουν με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, διερευνώντας τους νέους ορίζοντες της πρωτότυπης μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, ανοίγοντας έτσι προοπτικές για νέες μορφές οραματισμού για την πόλη, την Ελευσίνα, αλλά και για κάθε ευρωπαϊκή πόλη που φιλοδοξεί να αναλάβει άμεσα ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον
©John Kouskoutis

Η αποστολή της ομάδας ήταν κοινή: να χτίσουν με τις ιδέες τους ένα συλλογικό όραμα για την πόλη που ονειρεύονται και θέλουν να ζήσουν. Ένα σύγχρονο Μυστήριο Μετάβασης στο πλαίσιο του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα: Πώς συνδέεται η κλιματική ουδετερότητα με την πολιτιστική κληρονομιά; Πώς μπορούν οι νέοι μέσα από μια συμμετοχική διεργασία να δώσουν λύσεις για το σήμερα και για το μέλλον;

Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον
©John Kouskoutis

Η ιδέα και η υλοποίηση του Συνεδρίου με θέμα "Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον" προέκυψε από τη συνεργασία τεσσάρων Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Α΄ και Γ’ Αθήνας, και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που συντόνισε το όλο εγχείρημα, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την οικονομική συνδρομή του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης, του Προγράμματος European Climate Initiative (EUKI) και της 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον
©John Kouskoutis

Η ιδέα αυτή, ως καρπός εργαστηρίων οραματισμού πριν το Συνέδριο σε κάθε σχολείο, έγινε πράξη στην Ελευσίνα και τώρα ξεκινάει το ταξίδι της διάδοσής της μέσα από ένα βίντεο - μαρτυρία αυτής της εμπειρίας, με την ελπίδα να εμπνεύσει, να ενδυναμώσει σχολεία, πόλεις, πολιτιστικούς οργανισμούς και να αποτελέσει παρακαταθήκη σε κάθε τοπική κοινότητα για δράση για το κλίμα εδώ και τώρα. 

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
02/05/2024

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.