Women of the World 2023: Το φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ

Το WOW Aθήνα αποπειράται να θίξει εκ νέου τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, αλλά και να δώσει βήμα στις φωνές και τις ιστορίες που εμπνέουν και δίνουν ελπίδα για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Women of the World ©Eftychia Vlachou

Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το WOW Foundation, θα παρουσιάσει για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ WOW – Women of the World, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Μετά τη θετική ανταπόκριση του περσινού πρώτου φεστιβάλ, που αγκαλιάστηκε από το κοινό ξεπερνώντας τις 3.600 επισκέψεις, φέτος, το WOW Aθήνα αποπειράται να θίξει εκ νέου τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, αλλά και να δώσει βήμα στις φωνές και τις ιστορίες που εμπνέουν και δίνουν ελπίδα για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Women of the World
©Pelagia Karanikola

Η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, δηλώνει σχετικά: "O τρόπος με τον οποίο αγκαλιάστηκε από τις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε την ανάγκη να γίνει το φεστιβάλ ετήσιος θεσμός και ενίσχυσε την επιθυμία μας, το 2024, να παρουσιάσουμε μία ακόμα πιο συμπεριληπτική και πιο πολυδιάστατη πλατφόρμα ενημέρωσης και διαλόγου γύρω από τις έμφυλες ανισότητες. Η επικαιρότητα έρχεται, δυστυχώς, συχνά σε πλήρη αντιδιαστολή με την αισιοδοξία που θέλει να πρεσβεύει το φεστιβαλικό πνεύμα του WOW Αθήνα και ο ρόλος ενός οργανισμού σαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι να συνεχίσει να προσφέρει τα ερεθίσματα, τις αφορμές αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορούμε συλλογικά να φανταστούμε διαφορετικά τον κόσμο γύρω μας".

Women of the World
©Pelagia Karanikola
Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ και Jude Kelly Διευθύνουσα, Σύμβουλος WOW Foundation

Όσες και όσοι επισκεφτούν το φεστιβάλ WOW Aθήνα 2024, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council, θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει: ομιλίες με καλεσμένες ακτιβίστριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις για καίρια ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, από την έμφυλη βία έως τα έμφυλα στερεότυπα στον χώρο εργασίας, και από τα αναπαραγωγικά δικαιώματα έως την ψυχική υγεία, εργαστήρια ενδυνάμωσης, εμπνευσμένες παραστάσεις και προβολές ταινιών, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, mentoring sessions και πολλά άλλα.

Women of the World
©Pelagia Karanikola

Μία από τις καλλιτέχνιδες που θα συμμετέχουν στη μουσική ενότητα WOW Sounds είναι η Πολωνή πιανίστρια, συνθέτρια και ερμηνεύτρια Hania Rani, η οποία, από το 2019 που κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με τη "μεγαλειώδη και μινιμαλιστική" μουσική της, όπως την χαρακτήρισε ο γνωστός παραγωγός Mark Coles του BBC Radio 4.

Στο πλαίσιο του WOW Αθήνα 2024 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού (International Day of the Girl), που έχει, από το 2012, καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 11 Οκτωβρίου με σκοπό να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σήμερα, προωθώντας, παράλληλα, την ενδυνάμωσή τους, το ΚΠΙΣΝ εγκαινιάζει δύο νέες δράσεις:

1) "Κορίτσι, σήμερα": Το ΚΠΙΣΝ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα (open call) σε κορίτσια και θηλυκότητες 13 έως 17 ετών, κατοίκους Ελλάδας, που ενδιαφέρονται να αποτυπώσουν, με όποιο κειμενικό είδος επιθυμούν, την εμπειρία του να είσαι κορίτσι. Μέσα από τις λέξεις και τις ιστορίες τους καλούνται να μας συστήσουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια, να μοιραστούν τα εμπόδια και τα στερεότυπα που συναντούν καθημερινά, αλλά και όλα εκείνα που τα εμπνέουν, τα συγκινούν και τα κάνουν να ονειρεύονται. Το κείμενο που θα επιλεχθεί μέσα από τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης θα παρουσιαστεί επί σκηνής στο πλαίσιο των συζητήσεων του WOW Aθήνα 2024.

2) "ΑΝισότητες των φύλων": Ένα νέο μάθημα ξεκινά στην εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα του ΚΠΙΣΝ SNFCC class. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να κατανοήσουν ότι το ζήτημα της ισότητας των φύλων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, να προβληματιστούν γύρω από τις συνέπειες που έχουν τα έμφυλα στερεότυπα στη ζωή μας, αλλά και να εμπνευστούν από τις γυναίκες που αγωνίστηκαν ενάντια στα εμπόδια. Μέσα από παιχνίδια, παραδείγματα και ιδέες για συζήτηση, το μάθημα, που απευθύνεται σε παιδιά τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού και όλων των τάξεων του γυμνασίου, στοχεύει να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και θα λειτουργήσει υπέρ της συμπερίληψης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αν δεν ήξερες για το Μαυράθηρο ήρθε η ώρα & στο συστήνει η Canava Roussos

Είναι πληθωρικό και υπάρχει λόγος. Οι τρεις δυναμικές ποικιλίες της Σαντορίνης το ενορχηστρώνουν και φέρνουν τα πάνω κάτω.

Olympic Festival Paris 2024 στο ΚΠΙΣΝ: Ένα φεστιβάλ για όλους αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, αναμεταδόσεις αγώνων και πολλές εκπλήξεις.

Το Lidl Kids Team Ελλάδος έζησε την εμπειρία του UEFA EURO 2024TM στο Βερολίνο

Μοναδικές στιγμές απόλαυσαν 11 παιδιά με τις οικογένειές τους στον αγώνα μεταξύ Ολλανδίας και Τούρκιας.

ΣΤΑ.ΣΥ.: Aναβάθμιση σταθμών Μετρό, νέα εικόνα και σύγχρονη ασφάλεια

Τεχνικές παρεμβάσεις στους σταθμούς του Μετρό βελτιώνουν την αισθητική και ενισχύουν την ασφάλεια, με LED φωτισμό και ανανεωμένα πλακίδια

Αστικός Περίπατος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Αναδεικνύοντας την παράκτια ζώνη με υπογραφή Χαρδαλιά

Υπεγράφη η σύμβαση της κατασκευής του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.