Τι έχει γίνει τελικά με το ΟΑΚΑ;

Στον αέρα οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού, το διπλό sold out των Coldplay, και οι αθλητές/ριες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου.

ΟΑΚΑ © shutterstock.com

Με μια μεγάλη εκδήλωση στις 20 Ιουλίου 2021 μάς σύστησε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης το μεγαλόπνοο κυβερνητικό σχέδιο για το "ΟΑΚΑ 2.0", που προέβλεπε την εκ νέου ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας "Σπύρος Λούης", με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 43,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα για την υλοποίηση του Master Plan, που αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. "Με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ: Έναν υπερτοπικό πόλο με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, "Ελλάδα 2.0”. Πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Πριν από μερικές μέρες, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ανακοινώθηκε η αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο με βάση πορίσματα μελέτης που αναφέρουν ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο "Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών", επικεντρώθηκε σε εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. 

"Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στον ΑΝΤ1. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την στατικότητα του ΟΑΚΑ προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικά τα επίμαχα σημεία της πρώτης, που γεννούν εύλογα απορίας σχετικά με την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων και κατά πόσο είναι θέμα τύχης το γεγονός ότι δεν είχαμε κάποιο σοβαρό δυστύχημα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών γνώριζε για προβλήματα στα στέγαστρα του Ολυμπιακού Σταδίου ήδη από τον Οκτώβριο του 2020.

Εισαγγελική έρευνα αντί για master plan 

OAKA
© shutterstock.com

Για το μεσοδιάστημα κατά το οποίο δεν υπήρξε καμία μέριμνα ή μελέτη παρόλο που το στάδιο φιλοξενούσε καθημερινά χιλιάδες επισκεπτών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε έρευνα σε βάθος πενταετίας για την παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας ή άλλων αδικημάτων. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης αναλαμβάνει να διερευνήσει ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων κι αν τηρήθηκαν, αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους και τέλος, για ποιον λόγο πραγματοποιήθηκε τώρα η επίμαχη μελέτη που ανέδειξε τα ζητήματα στατικότητας.

Ο Παναθηναϊκός, οι Coldplay και τα "τουλάχιστον" για το ποδηλατοδρόμιο

ΟΑΚΑ
© shutterstock.com

"Από το πόρισμα επαναξιολόγησης του ΤΕΕ θα εξαρτηθεί το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας το κεντρικό γήπεδο και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ", διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Εξαίρεση αποτελεί το ποδηλατοδρόμιο για το οποίο τα πρόσφατα πρόσφατα πορίσματα είναι πιο ενθαρρυντικά. Ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την αισιοδόξια του ότι τουλάχιστον το ποδηλατοδρόμιο θα είναι και πάλι ανοιχτό στο κοινο μέσα στο 2024, δηλώνοντας παράλληλα για το σύνολο των υπόλοιπων εγκαταστάσεων ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα για την παράδοσή τους στην αθλητική οικογένεια του ΟΑΚΑ.

Μεγάλος χαμένος σε αυτή τη συγκυρία θα είναι ο Παναθηναϊκός, που χάνει το "σπίτι" για τα παιχνίδια με τους ομίλους του Europa League. Οι Πράσινοι πρέπει τώρα να αναζητήσουν νέα έδρα για τα ματς κόντρα σε Ρεν και Μακάμπι Χάιφα αλλά και για τα επόμενα, που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση πρόκρισής του. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπιζουν και οι χιλιάδες αθλητές/ριες, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που στεγάζονται στο Ολυμπιακό Κέντρο. Οι αγώνες των πρωταθλημάτων Τάε Κβο Ντο και μπριτζ που πραγματοποιούνταν στο ΟΑΚΑ έχουν μεταφερθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Διαβάστε Επίσης

Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν και για το διπλό sold-out των Coldplay, που πρόκειται (ή επρόκειτο, τουλάχιστον) να επισκεφτούν την Αθήνα και το ΟΑΚΑ, το καλοκαίρι του 2024. Η εταιρεία παραγωγής High Priority ανακοίνωσε ότι η σύμβαση μίσθωσης που έχει υπογράψει με τη διαχειριστική εταιρεία του ΟΑΚΑ βρίσκεται ακόμα σε ισχύ χωρίς να έχει καταγγελθεί μέχρι στιγμής. "Αναμένουμε από την εκμισθώτρια εταιρεία επίσημη ενημέρωση εάν θα εκτελεστεί κανονικά η μεταξύ μας σύμβαση, κάτι το οποίο εξαρτάται από τη διάρκεια των εργασιών που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να καταστεί ασφαλής ο χώρος", συμπλήρωνει η δήλωση αναφέροντας ότι θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΧΟΝΔΡΕΛΗ
01/05/2024

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.