Υπουργείο Πολιτισμού: Εγκαινιάζεται το έργο "Αποκατάσταση, ανάδειξη Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών"

Με την ολοκλήρωση του έργου η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, προσβάσιμο σε όλους, ο οποίος θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλος έλξης Πολιτιστικού Τουρισμού.

Αποκατάσταση, ανάδειξη Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν τα εγκαίνια του έργου "Αποκατάσταση, ανάδειξη Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών" που θα τελεστούν από την Υπουργό Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ..

Το Ρωμαϊκό Στάδιο είναι ένα εμβληματικό μνημείο που βρισκόταν στο κέντρο της ρωμαϊκής Πάτρας. Τα ερείπιά του σήμερα είναι ορατά επί της οδού Ηφαίστου, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της σύγχρονης πόλης. Η κατασκευή του, στο τελευταίο τέταρτο του 1ου αι. μ.Χ., σχετίζεται με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Πάτρας ως ρωμαϊκής αποικίας το 86 μ.Χ. και αποδίδεται σε προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Εκεί λάμβαναν χώρα καλλιτεχνικοί και αθλητικοί αγώνες, τα γνωστά Καισάρεια, καθώς και αγώνες μονομάχων.

Το έργο, προϋπολογισμού 335.000,00 €, υλοποιήθηκε στο διάστημα 2020-2023 με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα - Ιταλία V-Α 2014- 2020 "TheRout_Net/Thematic routes and networks".

Πέραν της αρχικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης των μνημειακών καταλοίπων, κατά την υλοποίησή του έργου εκπονήθηκαν επιπλέον τέσσερεις μελέτες, απαραίτητες για την πλήρη αποκατάσταση και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του Σταδίου και του περιβάλλοντα χώρου του. Στη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, γεωτεχνικές και διαχείρισης ομβρίων, βελτίωσης προσβασιμότητας και ανάδειξης. Με την ολοκλήρωσή του η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, προσβάσιμο σε όλους, ο οποίος θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλος έλξης Πολιτιστικού Τουρισμού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/10/2025

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.

Θα ήθελες να μάθεις πώς να δώσεις νέα ζωή στα έπιπλά σου;

Στην σχολή τεχνών "Ασκαρδαμυκτί" θα μάθετε πως να συντηρήσετε και να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα.

Τι συνέβη όταν η Peggy Gou έπαιξε rave σε φούρνο

Η υπερδιάσημη DJ εμφανίστηκε σε ένα bakery του Παρισιού και ξεκίνησε να παίζει όσο δίπλα της σερβίρονταν κρουασάν.

Τέχνη και κρασί δίνουν ραντεβού στο Μοναστηράκι

Στη συμβολή Αθηνάς και Σοφοκλέους, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε περιμένουν περισσότερα από 70 ελληνικά και ξένα boutique οινοποιεία, μαζί με μερικές εκπλήξεις.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη

Συναυλίες, θέατρο και όλα όσα σε περιμένουν στην πόλη τις επόμενες μέρες.