ΥΠΠΟ: Πρότυπο ανάδειξης η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς για τη διαχείριση αντίστοιχων μνημειακών συνόλων

Το Υπ. Πολιτισμού προχωρεί στη διαμόρφωση και εφαρμογή Στρατηγικού Σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση του μνημειακού συνόλου της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Μονεμβασιά

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στη διαμόρφωση και εφαρμογή Στρατηγικού Σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση του μνημειακού συνόλου της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς. Η μεθοδολογία για την εκπόνησή του αποτελεί αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος που εκπονούν οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης, τον Ιούνιο 2024.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, "Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελεί ένα ιδιαίτερο μνημειακό και οικιστικό σύνολο, όπου συνυπάρχουν ο ενεργός οικισμός της Κάτω Πόλης με τον αρχαιολογικό χώρο της Άνω Πόλης. Με τα έργα που ήδη υλοποιούμε –την εγκατάσταση τελεφερίκ, την μετατροπή της οικίας Γιάννη Ρίτσου σε Δημοτικό Μουσείο, την φωτιστική ανάδειξη του Βράχου, την αποκατάσταση των τειχών- αλλά και εκείνα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η αποκατάσταση του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη, στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως σύνολο τη Μονεμβασιά, συνδέοντας την Άνω με την Κάτω Πόλη, καθιστώντας ολοκληρωτικά προσβάσιμη σε κάθε επισκέπτη. Το Στρατηγικό Σχέδιο -αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού- έχει ως κύριο στόχο να προτεραιοποιήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, στη βάση μιας βιώσιμης ανάπτυξης του μνημειακού και συγχρόνως οικιστικού συνόλου".

Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναγνώριση και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού χώρου της Μονεμβασιάς (Άνω και Κάτω Πόλη) με καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίζονται. Τεκμηριώνει τη σκοπιμότητα του έργου και διατυπώνει το στρατηγικό όραμα για την ανάδειξη της καστροπολιτείας. Εξετάζονται ειδικά ζητήματα επισκεψιμότητας και διατυπώνονται προτάσεις για το συνολικό έργο, ενώ παράλληλα, συντάσσονται ειδικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των επιμέρους μελετών. Ιεραρχεί, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, τους στόχους και τις δράσεις για την ολοκληρωμένη προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.