Ερευνητικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση του Κάστρου του Διδυμοτείχου

Στην προσπάθεια διάνθισης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πραγματοποιείται μελέτη για την καστροπολιτεία της Θράκης υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Πύλη της Γέφυρας στο Κάστρο Διδυμοτείχου

Το Υπουργείο Πολιτισμού διερευνά τον τρόπο και τις μεθόδους αποκατάστασης του Κάστρου του Διδυμοτείχου, με στόχο την ανάδειξη και την ένταξή του στο περιβάλλον της πόλης, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο 2024.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: "Η ολιστική προστασία και η ισόρροπη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ακριτικές περιοχές, όπως ο Έβρος, αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, εκτός των έργων για την ανάδειξη της ρωμαϊκής πόλης της Πλωτινόπολης και την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζίτ, που ήδη είναι σε εξέλιξη, εντάσσουμε την αποκατάσταση και λειτουργική σύνδεση του Κάστρου του Διδυμοτείχου με τα άλλα μνημεία της πόλης. Το Κάστρο των Διδύμων Τείχων- η σημερινή του μορφή χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ- αποτελεί την πιο γνωστή καστροπολιτεία της Θράκης. Κατασκευασμένο πάνω σε δεκάδες λαξευτά σπήλαια δεσπόζει στην πόλη. Η πολυπλοκότητα και η σπουδαιότητά του έργου καθιστούν αναγκαία την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, με εμπειρία σε ανάλογα έργα, όπως έχουμε πράξει και σε άλλες περιπτώσεις. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος εντοπίζονται οι προτεραιότητες για τον προγραμματισμό των απαιτούμενων επεμβάσεων. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν οι είσοδοι του Κάστρου, οι διαδρομές μέσα σ αυτό, ο άμεσος περιβάλλων χώρος, αλλά και η οργανική ένταξη του στον ιστό της πόλης του Διδυμοτείχου. Στις εργασίες περιλαμβάνονται η έρευνα για την ιστορική, αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, η ανάλυση και αποτύπωση του συνόλου του μνημείου και η εξέταση της παθολογίας του, ως συνόλου, αλλά και των επιμέρους τμημάτων του. Διερευνάται η διαχρονική και συγχρονική σχέση του μνημειακού συνόλου με τον αστικό ιστό που το περιβάλλει. Στρατηγική μας στόχευση είναι να διασώσουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική ταυτότητα του Διδυμοτείχου, στη μεγάλη διαχρονία του".

Γενική άποψη του Κάστρου Διδυμοτείχου
Γενική άποψη του Κάστρου Διδυμοτείχου

Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το Διδυμότειχο ήταν σημαντικό εμπορικό, διοικητικό και
στρατιωτικό κέντρο.
Η γεωστρατηγική του θέση το έκανε ορόσημο από τους αρχαίους χρόνους. Σε αυτό συνετέλεσε η ισχυρή του οχύρωση, με τείχη μεγάλου πάχους που
διαμόρφωσαν τον περίβολο του κάστρου. Σήμερα, ο περίβολος διατηρείται στο μεγαλύτερο
μήκος του. Μέσα στον περίβολο υπάρχουν διάσπαρτες λαξευμένες σπηλιές, οι οποίες
χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών. Στην περίμετρο των τειχών, μήκους 1 χλμ., βρίσκονται συνολικά 24 πύργοι. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, τα τείχη του Διδυμοτείχου
ανακατασκευάστηκαν επί Ιουστινιανού και ενισχύθηκαν το 751 μ.Χ., επί Κωνσταντίνου Ε’ και αργότερα το 1303.

Ο Πύργος της Βασιλοπούλας στο Κάστρο Διδυμοτείχου
Ο Πύργος της Βασιλοπούλας στο Κάστρο Διδυμοτείχου

Από το 1713 ως το 1714, στο Κάστρο του Διδυμοτείχου διέμενε σε κατάσταση ημιαιχμαλωσίας ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΒ΄. Μέσα στον περίβολο του Κάστρου
υπάρχει ένα μικρό πέτρινο ναΐδριο και η σημερινή αρμενική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
(Σουρπ Κεβόρκ). Είναι κτισμένη στη θέση του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου του
Παλαιοκαστρίτη, όπου στις 26 Οκτωβρίου του 1341, στέφτηκε αυτοκράτορας ο Ιωάννης Στ’ Καντακουζηνός".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο χριστουγεννιάτικος κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει και πάλι!

Συναυλίες, παραστάσεις, παγοδρόμιο, φεστιβάλ φωτιστικών εγκαταστάσεων, σινεμά και πολλές γιορτινές εκπλήξεις μάς περιμένουν στα νότια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/11/2024

Νοέμβριος στην Τεχνόπολη με Athens Bar Show, μουσική του σώματος και Christmas Factory

Η Τεχνόπολη φέρνει μια πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε φεστιβάλ που γιορτάζουν την τέχνη, τη δημιουργικότητα και τη διαφορετικότητα.

Σαρωνίδα, Βάρκιζα και Αργυρούπολη ενισχύονται με 20 νέα αρθρωτά λεωφορεία

Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Εσύ έχεις δοκιμάσει το AFROfitness;

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης υποδέχεται τις Bantu Dancers και ένα είδος γυμναστικής με στοιχεία Afro Dance που ξεσηκώνει.

Εσύ ξέρεις από ίντερνετ;

Επιστρέφει και τον Νοέμβριο το πρόγραμμα που μαθαίνει στους άνω των 60 τα απολύτως απαραίτητα για την ψηφιακή ενδυνάμωσή τους.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Pop-up εκπλήξεις στο ΚΠΙΣΝ για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Δράσεις για να ζήσεις την εμπειρία του μαραθωνίου, κινηματογραφικά ραντεβού και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 2 έως 8/11.

Νοέμβριος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις που έρχονται αυτόν τον μήνα στο αγαπημένο σπoτ.