Το Athens Democracy Forum 2023 διερευνά το μέλλον της δημοκρατίας

Στο forum, το οποίο διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times, θα διεξαχθούν ουσιαστικές και ενδελεχείς συζητήσεις γύρω από δύο παράλληλες αλλά αντιθετικές πολιτικές τάσεις που παρατηρούμε σήμερα.

Ακρόπολη © Shutterstock

Λιγότερο από τρεις μήνες απομένουν μέχρι το 11ο Athens Democracy Forum, το οποίο θα λάβει χώρα στη Αθήνα από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2023. Πολιτικοί, διαμορφωτές πολιτικής, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της νέας γενιάς θα κληθούν να αναδείξουν και να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων και πιεστικών ζητημάτων της εποχής μας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στο forum, το οποίο διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times, θα διεξαχθούν ουσιαστικές και ενδελεχείς συζητήσεις γύρω από δύο παράλληλες αλλά αντιθετικές πολιτικές τάσεις που παρατηρούμε σήμερα: τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση από τη μια μεριά, και την αδιάκοπη και συνεχώς ανανεούμενη επιδίωξη εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών και ιδεωδών, από την άλλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιφανείς συμμετέχοντες του συνεδρίου θα επιχειρήσουν να προτείνουν λύσεις και συνεργασίες που θα τροφοδοτήσουν δημιουργικά το έργο τους για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα του φετινού Athens Democracy Forum περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεματικών που αφορούν τις σύγχρονες δημοκρατίες:

  • Case Study: China v. United States – Toward coexistence or war?
  • Rethinking Security: When Threats are Invisible
  • Case Study: The Future is African
  • Tutorials on the Tools of Democracy
  • Rethinking Climate: Flight and Fight instead of Agriculture

Μεταξύ των έως τώρα επιβεβαιωμένων ομιλητών συμπεριλαμβάνονται: η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις Jutta Urpilainen, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κόστα Ρίκα Carlos Alvarado Quesada, ο Dr. Benedikt Franke, Αντιπρόεδρος και C.E.O του Munich Security Conference, ο Thomas L. Friedman συγγραφέας και αρθρογράφος των The New York Times, η Laura Thornton, Senior Vice President, Democracy, German Marshall Fund, o  Elhadj As Sy, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Kofi Annan Foundation, o Art O'Leary,  C.E.O. της Εκλογικής Επιτροπής της Ιρλανδίας και Γραμματέας στις συνελεύσεις πολιτών για την απώλεια της βιοποικιλότητας, η Keyu Jin, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών στο London School of Economics, η Fatou Jeng, Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε για ζητήματα νεολαίας, ο κινηματογραφιστής Amos Gitai, ο Adama Sanneh, συνιδρυτής και C.E.O. του Moleskine Foundation, ο Simon Reid-Henry, συγγραφέας και ακαδημαϊκός, καθώς και πολλοί άλλοι.

Φέτος, το Democracy & Culture Foundation, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Kofi Annan, εγκαινιάζει το βραβείο Kofi Annan NextGen Democracy Prize, που θα τιμά ηγέτες και ακτιβιστές ηλικίας από 18 μέχρι 30 ετών. Στόχος της δημιουργίας του νέου βραβείου είναι να αναδείξει τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών για την κοινωνική ευημερία και να εμπνεύσει τη νέα γενιά προς την κατεύθυνση της προαγωγής και της προάσπισης των δημοκρατικών αξιών. Ο νικητής θα λάβει το χρηματικό ποσό των 10.000 δολαρίων και τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε ένα ετήσιο πρόγραμμα "mentorship” δίπλα σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ειδήμονα σε θέματα δημοκρατίας. Η εφετινή νικήτρια είναι η Namatai Kwekweza από την Ζιμπάμπουε.

Η Namatai Kwekweza έχει βραβευτεί με το Next Generation Foresight Practitioners Walkabout Prize και είναι υπότροφος του School of International Futures. Στα 24 της χρόνια, έχει να επιδείξει σημαντική δημοκρατική και φεμινιστική ακτιβιστική δράση, έχοντας πάνω από έξι χρόνια εμπειρίας στην οργάνωση κοινοτήτων, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στα δικαιώματα της νεολαίας και των γυναικών. Είναι διευθύντρια του Welead Trust, μιας οργάνωσης για τη νεανική ηγεσία που ίδρυσε η ίδια το 2017

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το τελευταίο I’m Positive της Στέγης και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" διαθέσιμο στο Οnassis Channel

40 χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα του AIDS στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που ζουν με και χωρίς HIV ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης να μοιραστούν την Ιστορία, αλλά και ιστορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2023

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Το πλούσιο πρόγραμμα των γιορτινών εκδηλώσεων

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος και οι δρόμοι στο κέντρο και τις γειτονιές είναι ήδη φωτισμένοι, στο κλίμα των γιορτών, ενώ τις επόμενες 38 γιορτινές μέρες η πόλη θα λάμψει ακόμα περισσότερο, μέσα από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές με την εγκατάσταση του Επιγραφικού Μουσείου στους Στρατώνες του Καποδίστρια

Σύμφωνα με τις μελέτες, προβλέπεται η συνολική αναβάθμιση του κτηρίου, ενεργειακή και αισθητική, αλλά και η διατήρηση των βασικών κτηριολογικών χαρακτηριστικών και του ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα του.

Χριστουγεννιάτικα δώρα στο Cycladic Shop εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου

Γούρια, κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα από Έλληνες και ξένους σχεδιαστές αλλά και μοναδικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τη νέα Έκθεση "Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο".

Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή μάς περιμένει στο Meet Market Xmas Edition

Το Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. φιλοξενεί την πιο εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά για 10 συνεχόμενες ημέρες.

"Μυστήριο 93 Ξυλίκι": Ο κύκλος δράσεων της 2023 Ελευσίς ολοκληρώνεται με δυο ομιλίες

Ο Γεώργιος Θεοχάρης και ο Αναστάσιος Γερμενής συζητούν με τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη για τις σχέσεις της σύγχρονης ιατρικής με τις τέχνες.