Τα δωρεάν της εβδομάδας: Τρεις must προβολές του Athens Open Air Film Festival

Ντίσνεϊ και Τρυφώ με θέα τ’ άστρα και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 24 έως 30/6.

Η Σειρήνα του Μισισιπή

Το 13o Athens Open Air Film Festival έκανε θεαματική πρεμιέρα την Παρασκευή 23 Ιουνίου, με το "Σινεμά o Παράδεισος" συνοδευόμενο από την 50μελή ορχήστρα του El Sistema Greece. Αν δεν έχετε ήδη φτιάξει πρόγραμμα με τις προβολές που δεν πρέπει να χάσετε τις επόμενες ημέρες, αυτές είναι οι τρεις ταινίες που θα παίζονται μέσα στην εβδομάδα: "Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" στο Ζάππειο (26/6), "Η Σειρήνα του Μισισιπή" του Φρανσουά Τρυφώ στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (27/6) και "Απόδραση από το Αλκατράζ" στην Αρεοπαγίτου (28/6).

Εκθέσεις για τον Γιάννη Τσαρούχη έχουμε δει πολλές, όμως το νέο εγχείρημα του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη μάς καλεί να δούμε κάτι διαφορετικό. Φοιτητές της ΑΣΚΤ κλήθηκαν να μελετήσουν τα έργα του μεγάλου ζωγράφου και να αντλήσουν έμπνευση για δικές τους δημιουργίες, επαναπροσδιορίζοντας την τέχνη του Τσαρούχη μέσα στο σύγχρονο καλλιτεχνικό πλαίσιο. Η έκθεση "Στον κύκλο του Τσαρούχη" θα είναι ανοιχτή μέχρι τον Ιούλιο.

Στον κύκλο του Τσαρούχη
© Ανδριάνα Φακίνου
Ανδριάνα Φακίνου, Οδός Σικελίας, 2023, λάδι σε χαρτόνι, 68,5 x 103,5 εκ. - "Στον κύκλο του Τσαρούχη"

Από 30/6, στον χώρο του opbo studio στον Πειραιά, σεξ, μαντεία και κανιβαλισμός συνδιαλέγονται μέσα από μία πολυμορφική εγκατάσταση. Με τα νέα της ανάγλυφα έργα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση στο opbo studio, η Λητώ Κάττου επεξεργάζεται τα χαρακτηριστικά και τους συμβολισμούς των μαντισσών ως ένα είδος που αντιμετωπίζει τη ζωή μέσω της επιβίωσης, το σεξ ως αντίσταση μέσω του κανιβαλισμού. Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση που επιμελείται η Ιωάννα Γερακίδη για χάρη του opbo studio και μέσω της οποίας εξετάζονται διάφορες πτυχές της γυναικείας ταυτότητας.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε συνεχίζει τη σειρά εργαστηρίων "Repair-Café" την Τρίτη 27/6 (5-7 μ.μ.). Οι επισκέπτες μπορούν να φέρουν την ελαττωματική τους συσκευή και οι επιδέξιοι Γιάννης και Roland θα τους βοηθήσουν να την επισκευάσουν. Αν ανεβείτε προς την πλατεία Συντάγματος, την ιδία ημέρα οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιάννη Ν. Μπασκόζου "Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών", στο Public Café (8.30 μ.μ.). Το μυθιστόρημα διηγείται τις περιπέτειες μιας παρέας στο Παγκράτι γύρω από το νεανικό συγκρότημα Athens Pistols, σε μια μεταιχμιακή εποχή και μια μεταβατική ηλικία για τα μέλη της.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στον κύκλο του Τσαρούχη

  • Μεικτά Μέσα

Ομαδική έκθεση φοιτητών/τριών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στον χώρο του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πρώτης και «δοκιμαστικού» χαρακτήρα συνεργασίας του Ιδρύματος με την ΑΣΚΤ. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια πλούσια παραγωγή έργων και μια πληθώρα εικαστικών μέσων: ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, εγκαταστάσεις και άλλες καλλιτεχνικές κατασκευές. Στο σύνολό τους, αντλούν δημιουργικές αφορμές τόσο από τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη όσο και από τον ίδιο τον χώρο, όπως επίσης και από τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτόν. Τα τελευταία φαίνεται να αποτελούν εξίσου τεκμήρια της καλλιτεχνικής του οντότητας. Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Ίδρυμα κατασκευάστηκε από τον Γιάννη Τσαρούχη το 1965 με βάση δικά του σχέδια. Αποτέλεσε επί πολλά έτη το σπίτι όπου ζούσε και ζωγράφιζε. Το 1981 ίδρυσε το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και δώρισε σε αυτό το σπίτι του, το αρχείο του και πέντε χιλιάδες έργα του. Για έναν περίπου μήνα κάθε χρόνο άνοιγε τις πόρτες του στο κοινό, παρουσιάζοντας μια καινούρια έκθεση. Το κτίριο κρίθηκε, το 1985, διατηρητέο με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και το 2002 ανακηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Έργο Τέχνης από το Τμήμα Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Από τον Οκτώβριο του 2022, μετά από ανοιχτό κάλεσμα σε φοιτητές και αποφοίτους των δύο τμημάτων της ΑΣΚΤ, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών (ΤΕΤ) και του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΘΙΣΤΕ), υπό τον συντονισμό του επίκουρου καθηγητή του ΤΕΤ Κώστα Χριστόπουλου (επιστημονικός υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης) και σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα, άνοιξε ένας κύκλος διαρκούς ροής πληροφοριών, γνώσεων αλλά και νέων «αναγνώσεων» του έργου του Γιάννη Τσαρούχη. Μέσα από μια σειρά τακτικών συναντήσεων τόσο στον χώρο του Ιδρύματος όσο και στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ, οι καλλιτέχνες/ιδες είχαν την ευκαιρία να ψηλαφίσουν το αρχείο του Τσαρούχη, να μελετήσουν την εργογραφία του, να διαβάσουν τα κείμενά του, να αντικρίσουν τις πολλαπλές εκφάνσεις του ταλέντου του: τα ποιήματα, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη ζωγραφική μέχρι και τις ταπισερί του. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μπόρεσαν ακόμα και να δουλέψουν τα έργα τους στο Ίδρυμα, στον ίδιο χώρο δηλαδή που εργαζόταν και ο ίδιος. Με την παρουσία της προέδρου του Ιδρύματος Νίκης Γρυπάρη, οι νέοι/ες δημιουργοί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν «εκ των έσω» πτυχές του χαρακτήρα και της μεθόδου του καλλιτέχνη. Να αντιληφθούν την ατέρμονη δίψα του να μαθαίνει και να τελειοποιεί οποιαδήποτε σύλληψη. Παράλληλα, με τη διαρκή αρωγή της εικαστικού-θεατρολόγου και υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος, Βάσως Τζούτη, οι δημιουργοί μπήκαν στη διαδικασία να «συνομιλήσουν» μαζί του και να βρουν συγγένειες και αποκλίσεις με το δικό τους έργο.

Λητώ Κάττου. LANDS/SexLife

  • Μεικτά Μέσα

Η Λητώ Κάττου επεξεργάζεται τα χαρακτηριστικά και τους συμβολισμούς των Μαντισσών (Mantodea) ως ένα είδος που αντιμετωπίζει τη ζωή μέσω της επιβίωσης, το σεξ ως αντίσταση μέσω του κανιβαλισμού. Μέσα από ένα νέο σώμα έργων από ανάγλυφα (reliefs), η καλλιτέχνιδα αποτυπώνει την κυκλικότητα του χρόνου ως μια α-χρονική δομή, το μοιραίο που αποδίδεται στη γυναικεία ταυτότητα ως παραβολή για την προστασία της ζωής και το τοπίο ως μέσο για την αλλαγή των κυρίαρχων γεωπολιτικών αφηγήσεων. Στο «LANDS/SexLife» χαρτογραφείται ένας ατέρμονος και ανοίκειος κόσμος, προσκαλώντας το κοινό να τον βιώσει σαν μια πράξη ξεμυαλίσματος που θα αποκαλύψει διαφορετικές επιθυμίες, έρωτες, επιτυχίες και ασφαλείς χώρους.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.