Προς αποκατάσταση και επαναλειτουργία το ιστορικό "Αναπαυτήριο" στον Λόφο του Φιλοπάππου

Μέσω της σύμβασης που υπογράφηκε, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για τους επισκέπτες.

Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη

Το "Αναπαυτήριο", ένα σπουδαίο αθηναϊκό τοπόσημο, δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον Λόφο του Φιλοπάππου, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '50 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δημήτρη Πικιώνη, παραχωρείται στον Δήμο Αθηναίων από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με σκοπό την προστασία και αποκατάστασή του.

Το εμβληματικό σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας, που εδώ και περίπου δύο δεκαετίες παραμένει κλειστό, είχε κατασκευαστεί την περίοδο 1954-1958, στο πλαίσιο των έργων ανάδειξης της Ακρόπολης. Ο χώρος, που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως τόπος συνάθροισης των Αθηναίων, είχε μεταβιβαστεί στον ΕΟΤ, ενώ τη διαχείρισή του είχε αναλάβει η ΕΤΑΔ.

Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη

Μέσω της σύμβασης που υπογράφηκε, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και ανάπαυσης για τους επισκέπτες του Λόφου Φιλοπάππου, όπως προοριζόταν και από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα Πικιώνη. 

Το έργο της Αθήνας μαζί με τα λιθόστρωτα που ενοποιούν τους Λόφους Φιλοπάππου και Ακροπόλεως και τον παρακείμενο ναό, κηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως "ιστορικό διατηρητέο μνημείο" και "έργο τέχνης"

Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη

Η αποκατάσταση του "Αναπαυτηρίου" στον Λόφο του Φιλοπάππου, βασίζεται στο ίδιο μοντέλο συνεργασίας που ακολουθείται για τον Λυκαβηττό. Ήδη από τον Ιούνιο του 2021, Δήμος Αθηναίων και ΕΤΑΔ υπέγραψαν σύμβαση με την οποία η ΕΤΑΔ παραχωρεί στον δήμο 35 στρέμματα ιδιοκτησίας της, ώστε ο Λυκαβηττός να ξαναγίνει πόλος έλξης και τόπος αναψυχής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.