Παρουσίαση του βιβλίου της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη "Η Αθήνα της Έλλης" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Ερμής παρουσιάζουν το βιβλίο «Η Αθήνα της Έλλης», της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη με σκίτσα της Ελλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου.

Βιβλίο

Την Πέμπτη 4 Μαΐου (7 μ.μ) στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) πραγματοποιείται παρουσίαση του βιβλίου "Η Αθήνα της Έλλης", της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη με σκίτσα της Ελλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου.

Με το βιβλίο αυτό, η αρχιτέκτων και μελετήτρια της Αθήνας υφαίνει τον αθηναϊκό χάρτη που σχεδίασε με το πενάκι της η Ελλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου. Τα σκίτσα της είναι γνωστά από την πολυετή συνεργασία της με την "Καθημερινή", που δημοσιεύονταν στο "Σημειωματάριο" της Ελένης Μπίστικα και στις στήλες των κριτικών για το θέατρο, τη μουσική και τον χορό. Έμπνευση για το βιβλίο αυτό αποτέλεσε η έκθεση "Η Αθήνα της Έλλης Σολομωνίδου- Μπαλάνου" που είχε παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2003 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών κι αποτέλεσε την αρχή της συνεργασίας, της φιλίας και της κοινής δημιουργικής πορείας μεταξύ των δυο δημιουργών του.

Το μικρό βιβλίο "Η Αθήνα της Ελλης", είναι ένα ανθολόγιο της βαθιάς σχέσης της με την πόλη. Το Ηρώδειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο, η Αθηναϊκή Τριλογία, τα νεοκλασικά μέγαρα αλλά και τα λαϊκά νεοκλασικά σπίτια, το Προεδρικό Μέγαρο, η Παλιά Βουλή, το Εθνικό Θέατρο, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, παρελαύνουν σε σκίτσα διανθισμένα από το κείμενο της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη. Όπως αναφέρει η συγγραφέας: "Αθήνα η πόλη μου, οι πρώτες αναμνήσεις, τα πρώτα βιώματα. Ήχοι, μυρωδιές, σχήματα. Χθες, σήμερα, αύριο πάντα. Σκίτσο, μαύρες γρήγορες μικρές γραμμές σ’ ένα κομμάτι χαρτί. Μολύβια, πενάκι, μελάνι. … Μικρά κομμάτια παζλ που συναρμολογούμενα φτιάχνουν την πόλη, την ιστορίας της, τη ζωή της. Μικρές αναμνήσεις τα σκίτσα της Έλλης".

Ομιλητές είναι οι Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος εφημερίδας "Καθημερινή", Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κατερίνα Κορρέ, Λαογράφος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

hau.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/04/2024

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.