Τα κρασιά του Πάσχα

Όλα όσα αξίζουν να μπουν στο ποτήρι σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γιορτινά τραπέζια.

Τα κρασιά του Πάσχα 2023

Με το Πάσχα να απέχει μόλις λίγες ημέρες, αξίζει να κάνεις -για να μη γράψω 'χρειάζεται' και φανώ υπερβολικός- μία οινική λίστα για τα νηστίσιμα γεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας, τα 'κλασικά' της νύχτας της Ανάστασης όσο και του συνήθως εξαιρετικά πληθωρικού τραπεζιού του μεσημεριού της ίδιας ημέρας. Τα κρασιά του Πάσχα λοιπόν.

Οι προτάσεις του "α"

Tα κρασιά της Maison Castel

Τα κρασιά της Maison Castel αποκαλύπτουν τον ουσιαστικό χαρακτήρα κάθε terroir και κάθε ονομασίας, καθώς και την τυπικότητα των επιμέρους ποικιλιών. Επιδεικνύουν την ποικιλομορφία των πιο διάσημων οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας - όπως του Bordeaux, της Προβηγκία, την κοιλάδα του Ροδανού και του Λίγηρα, χωρίς να ξεχνάμε φυσικά τη Βουργουνδία.

Στις ελληνικές οικογένειες, ένα γεύμα μετά τα μεσάνυχτα, σπάει τη νηστεία της Σαρακοστής με την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Η απόλυτη οινική πρόκληση για να συνδυάσεις τόσο έντονα συστατικά σε οδηγεί στο Touraine Sauvignon Blanc. Το AOC Touraine είναι μια πολύ γνωστή ονομασία της οινοπαραγωγικής περιοχής της κοιλάδας του Λίγηρα, κοντά στα περίφημα κάστρα Chambord και Chenonceau. Το Sauvignon Blanc είναι το κυρίαρχο σταφύλι σε αυτήν την περιοχή. Η θαλάσσια επιρροή της περιοχής φέρνει φρεσκάδα και αρωματική ένταση στα κρασιά. Έντονα αρωματικό, λουλουδάτο και εξωτικό με νότες φρούτων και καλή φρεσκάδα για την απόλυτη ισορροπία.

Τα κρασιά του Πάσχα_Maison Castel 1

Για όσους δεν προτιμούν τη μαγειρίτσα και θα στραφούν σε μια πιο εναλλακτική σούπα λαχανικών, η πρόταση είνα μια διαφορετική έκφραση του Sauvignon Blanc από την περιοχή του Bordeaux. Η περιοχή ονομασίας Μπορντό είναι αναμφισβήτητα μία από διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας και τα terroirs του επιτρέπουν εξαιρετική έκφραση των ποικιλιακών αρωμάτων του Sauvignon Blanc. Με αρωματικό και ορυκτό χαρακτήρα, κάνει κομψά, σύνθετα κρασιά με καλή φρεσκάδα, νότες εξωτικών φρούτων και μακρύ τελείωμα.

Στο τραπέζι το Πάσχα τα ορεκτικά ποικίλουν πολύ από περιοχή σε περιοχή. Εδώ είναι μερικά κατάλληλα κρασιά για κάθε πασχαλινό τραπέζι. Τα αφρώδη παίζουν πολύ, με το Cuvée Rosée να έχει φρεσκάδα και καλή οξύτητα για να συνοδεύσει τα πρώτα μεζεδάκια. Κομψό, έντονο, ροζέ κρασί με ζωηρές, λεπτές φυσαλίδες. Η αρχική τραγανότητα εξελίσσεται σε κομψό κρασί με καλή δομή και εκφραστικό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων - συνδυάζοντάς το με τα ορεκτικά θα αποκαλύψει την έντασή του. 

Για το ψήσιμο, το AOC Rosé d'Anjou (μια ονομασία από την κοιλάδα του Λίγηρα) αποκαλύπτει τον φρουτώδη και εκφραστικό χαρακτήρα του, όντας ο τέλειος συνδυασμός τυπικότητας και μοντερνισμού. Μια easy to drink επιλογή που το καθιστά ιδανικό για σχεδόν οτιδήποτε στο πασχαλινό σου πιάτο: Από αυγά, αλλαντικά και τυριά μέχρι τα πρώτα τσιμπήματα από τη σούβλα.

Τα κρασιά του Πάσχα_Maison Castel 2

Προχωρώντας στο τραπέζι, ένα Bordeaux Merlot μπορεί να προσφέρει την τόλμη που χρειάζεσαι για τα πιο πλούσια φαγητά, ενώ οι νότες από μαύρα φρούτα και μπαχαρικά εμποδίζουν τον κορεσμό του ουρανίσκου. Το Μπορντό είναι αναμφίβολα μια από τις πιο διάσημες οινοπαραγωγικές μονάδες της Γαλλίας. Η κόκκινη ποικιλία Merlot καλλιεργείται κυρίως εδώ που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής, όπου ευδοκιμεί και εκφράζει τις πραγματικές του δυνατότητες. Είναι ένα κρασί με γεμάτο στόμα, καλό όγκο και ένα μεταξένιο, στρογγυλό φινίρισμα.

Αν παραμένεις λάτρης του ροζέ σε όλες τις περιστάσεις, τότε υπάρχει μία Προβηγκία για σένα, όπως η Cotes de Provence. Η νοτιοανατολική ονομασία Provence είναι γνωστή κυρίως για τα ροζέ κρασιά της. Η πολύπλοκη γεωλογία δημιουργεί ένα εξαιρετικό terroir και αυτό το κρασί έχει την προσωπικότητα αυτής της εμβληματικής, παγκοσμίου φήμης περιοχής. Ένα ντελικάτο κρασί με μικρές νότες κόκκινου μούρου και ελκυστική φρεσκάδα εσπεριδοειδών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως όλες οι ετικέτες της Maison Castel είναι κατάλληλες για vegans. 

Ψηλές Κορφές της ΕΟΣ Σάμου

Το Σαμιώτικο Μοσχάτο εκφράζεται με ιδιαίτερο τρόπο δίνοντας ένα λευκό, ξηρό κρασί, με εκλεπτυσμένο αρωματικό χαρακτήρα και γεύση αξέχαστη. Οι "Ψηλές Κορφές" της ΕΟΣ Σάμου ανοίγουν μια πολύ μεγάλη παλέτα γευστικών συνδυασμών.

Τα κρασιά του Πάσχα 2023_Ψηλές Κορφές Σάμου

Ανοιχτοκίτρινο και λαμπερό, με πράσινες ανταύγειες -το χρώμα του προσδιορίζει ένα κρασί που πίνεται είτε ως απεριτίφ, είτε ως αξιόπιστος συνοδός  εκλεπτυσμένων γεύσεων της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας- πίνεται ιδανικά δροσερό στους 8°-10° C με ιδιαίτερα πιάτα θαλασσινών, με γλυκόξινα εδέσματα, με πλατό τυριών και φρούτων. Πληθωρικά αρωματικές και γενναιόδωρες στο στόμα, με τη σωστή οξύτητα και τη μακρά επίγευση, οι "Ψηλές Κορφές" συνδυάζονται και με κρεατικά, καθώς εξισορροπούν τη λιπαρότητά τους.

Nemea Reserve και Mantinia από το Κτήμα Semeli

Από το 1979, το κτήμα Semeli, στη Νεμέα, αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες. Δύο εκ των αξιότερων εκπροσώπων του είναι το Nemea Reserve και το Mantinia.

Διαβάστε Επίσης

Το πρώτο αποτελεί γέννημα του τόπου. Με ένα κλαδευτήρι και ατελείωτο πάθος, το Αγιωργίτικο αμπέλι επιστρέφει κάθε χρόνο με το νέο της καρπό για να κοπεί ξανά και ξανά. Παράγεται από την ευγενέστερη ελληνική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο, στους ιδιόκτητους αμπελώνες στη Νεμέα και ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Λαμπερό, νεανικό, βαθύ πορφυρό χρώµα, με τονισμένη πυκνότητα. Έντονη μύτη, σφριγηλό, μεστό σε αρώματα από πλούσια μπαχαρικά, πολύπλοκες συνθέσεις φρούτων και ισορροπημένη δρυ. Γεμάτο σώμα και απαλό στο στόμα, καλά ισορροπημένο με μακρά επίγευση.

Κρασιά του Πάσχα 2023_Κτήμα Σεμέλη

Όσον αφορά το Mantinia, μέσα από την ισορροπία της φύσης και του χαρισματικού terroir της Ορεινής Μαντινείας, το αμπέλι κλαδεύεται με αγάπη κάθε χρόνο. Παράγεται από Μοσχοφίλερο που καλλιεργείται στο Ζευγολατιό Μαντινείας σε υψόμετρο 650μ. Ζυμώνεται αργά σε σταθερή θερμοκρασία 17-18°C. Ζωντανό, κιτρινοπράσινο χρώμα. Φίνα αρώματα λουλουδιών με άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδών και ρόδων, χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Στο στόμα πλούσιο και φρουτώδες, με μακρά αρωματική επίγευση.

Αγιωργίτικο από το Κτήμα Σκούρα

Αγιωργίτικο. Μαύρο Νεμέας ή Μαυρούδι. Βελούδινη ποικιλία, πλούσια σε μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους. Ένα κρασί που αγαπά τα κρέατα και ιδιαίτερα τον πασχαλινό οβελία. Ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές και παλαιωμένο σε γαλλικά βαρέλια για ένα χρόνο. Ξεδιπλώνονται αρώματα βατόμουρου, μαύρου φραμπουάζ και ώριμης φράουλας με άγγιγμα ταμπάκο και μπαχαρικών όπως γαρύφαλλο και κανέλα. 

Κρασιά του Πάσχα 2023_Αγιωργίτικο κτήμα Σκούρα

Μεσαίου σώματος με κομψή δομή, ισορροπημένη οξύτητα και πολύ ώριμες, στρογγυλές τανίνες. Η επίγευση είναι μεσαίας διάρκειας, όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα και ακολουθούν αρώματα γλυκιάς βανίλιας και μαύρου πιπεριού. 

Τα κρασιά του Κτήματος Τσέλεπου

Blanc de Gris, Gris de Nuit και Deux Collines. Απευθείας από την Αρκαδία, η ανανεωμένη τριπλέτα από το Κτήμα Τσέλεπου θα συνοδεύσει τις πασχαλινές σου στιγμές. Το Deux Collines, με τη νέα ποικιλιακή σύνθεσή του αλλά και εμφάνιση, έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα του λευκού Blanc de Gris και του ροζέ Gris de Nuit, δίνοντας επιλογές για κάθε γούστο. Και τα τρία κρασιά οινοποιούνται αποκλειστικά από σταφύλια που παράγονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος, στην Τεγέα.

Κρασιά του Πάσχα 2023_Κτήμα Τσέλεπου

Το Blanc de Gris (100% Mοσχοφίλερο) μπορεί να συνοδέψει και τα πιο απαιτητικά πιάτα του πασχαλινού τραπεζιού λόγω του πολυσύνθετου χαρακτήρα του. Ένα κρασί με πληθωρικά αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και λεμονανθών μεγάλης έντασης. Γευστικά χαρακτηρίζεται από πλούσιο σώμα σε αρμονία με την οξύτητα του. Παλαιώνει για 3 έως 5 χρόνια και πάει ιδανικά με λευκά κρέατα και ψάρια με λεμονάτες και πικάντικες σάλτσες.

Κρασιά του Πάσχα 2023_Κτήμα Τσέλεπου 2

Αν είσαι λάτρης του ροζέ, το Gris De Nuit (ή αλλιώς Gris της Νύχτας) είναι για σένα. Το κρασί ονομάστηκε έτσι διότι το Μοσχοφίλερο είναι μια γκρι ποικιλία (Gris) καθώς επίσης και γιατί η εκχύλιση, η επαφή δηλαδή της φλούδας με τον χυμό, διαρκεί 7 ώρες, μέσα στη νύχτα (de Nuit). Αυτή η ετικέτα αποτυπώνει πλήρως την αισθητική  της νέας γενιάς του κτήματος -του Άρη και της Ανδριανής Τσέλεπου- που μέσα στη βαθιά παράδοση του οινοποιείου παρουσιάζουν τη δική τους, φρέσκια και ανανεωμένη, ματιά.

Απαλό, ροδόχρωμο που δίνει αρώματα εσπεριδοειδών, νότες τριαντάφυλλου και γιασεμιού. Πλούσιο στο στόμα, ισορροπημένη οξύτητα, μακριά επίγευση. Καταναλώνεται ιδανικά τους πρώτους 12- 15 μήνες. Πλαισιώνει ιδανικά κινέζικη και ταϊλανδέζικη κουζίνα, το ριζότο μανιταριών.

Κρασιά του Πάσχα 2023_Κτήμα Τσέλεπου 3

Τέλος, από το πασχαλινό τραπέζι δε γίνεται να λείπει ένα κόκκινο στιβαρό κρασί για τα κρέατα που έχουν την τιμητική τους. Η ανανεωμένη πρόταση από την οικογένεια Τσέλεπου είναι το Deux Collines. Η εξέλιξη και η καινοτομία οδηγεί τη νέα γενιά του και ορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τα επόμενα βήματα του Κτήματος Τσέλεπου, στην παραγωγή των κρασιών και γενικότερα στις οινικές προτάσεις. Ακολουθώντας τα χνάρια του Δίλοφου -του αγαπημένου ερυθρού κρασιού των καταναλωτών και των ανθρώπων του κτήματος- οι Τσέλεποι πρόσθεσαν στο κλασικό χαρμάνι από Cabernet Sauvignon και Merlot, το Κολλινιάτικο. Την ελληνική νότα στη Γαλλική φινέτσα. 

Διαβάστε Επίσης

Η παρουσία του Κολλινιάτικου στο χαρμάνι του Deux Collines, δίνει φινέτσα, απαλότητα και φρούτο στο κρασί. Αρωματικά, εμφανίζει ώριμα κόκκινα φρούτα του δάσους και μια διακριτική αίσθηση βανίλιας από το δρυ. Διαθέτει στρογγυλή και γοητευτική φρουτώδη γεύση με μακρά επίγευση. Η άρτια τανική του δομή επιτρέπει συνήθως να παλαιωθεί άλλα 5 έως 7 χρόνια. Στέκεται έξοχα δίπλα σε κοκκινιστό κατσαρόλας με χυλοπίτες, πανσέτα και γενικά κόκκινα κρέατα σε οποιαδήποτε εκδοχή.

Κρασιά του Πάσχα 2023_Κτήμα Τσέλεπου 1

Ασύρτικο/ Sauvignon Blanc και Schioppettino/ Λημνιό από το Κτήμα Χατζημιχάλη

Το ξεχωριστό οικοσύστημα της Αταλάντης και το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής -εκεί όπου το δροσερό αεράκι από τον Παρνασσό και η θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού κόλπου συναντώνται έπεισαν τον Δημήτρη Χατζημιχάλη να αγοράσει δίχως δεύτερες σκέψεις τα πρώτα στρέμματα, το 1973. 50 χρόνια μετά, το Κτήμα Χατζημιχάλη φτιάχνει εξαιρετικά κρασιά, όπως ακριβώς είναι τα Ασύρτικο/ Sauvignon Blanc και Schioppettino/ Λημνιό.

Αποτελούμενο από 50% Ασύρτικο και 50% Sauvignon Blanc, το πρώτο, έξοχο, κρασί αντιπροσωπεύει την πληρότητα  που έχει η Ελλάδα: Τις ξεχωριστές γεύσεις των παραδοσιακών και σύγχρονων πολιτισμών που αλληλοσυμπληρώνονται. Ο αρωματικός του χαρακτήρας κυμαίνεται ανάμεσα σε εσπεριδοειδή, βότανα, γιασεμί, κυδώνι, ξύσμα λεμονιού, κορόμηλο και αχλάδι, ενώ η γευστική του παλέτα διαθέτει ελαφρύ σώμα και οξύτητα που δίνει φρεσκάδα, με το αχλάδι και διάφορα εσπεροειδή να επικρατούν.

Κρασιά του Πάσχα 2023_Κτήμα Χατζημιχάλη

Με 50-50 από Schioppettino και Λημνιό, αυτό το ξεχωριστό κρασί αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από το παλιό στο νέο. Schioppettino, αυτή η αρχαία ιταλική ποικιλία που χρησιμοποιείται συχνά για ημιαφρώδες κόκκινο κρασί, συνδυάζεται με την αρχαία ελληνική ποικιλία, Λημνιό, που λέγεται ότι απολάμβανε ο Αριστοτέλης. 

Μετά την οινοποίηση των δυο αυτών ταιριαστών ποικιλιών σε ανοξείδωτες δεξαμενές, θεωρείται ένα τέλειο "ελληνικό κρασί για το καλοκαίρι". Ώριμα κόκκινα φρούτα, κράνμπερι, κόκκινο κεράσι και κόκκινο βατόμουρο συνθέτουν τον αρωματικό του χαρακτήρα, μαζί με νότες από βότανα, βιολέτα και γλυκά μπαχαρικά. Στη γευστική παλέτα επικρατούν κεράσι, κόκκινο βατόμουρο αποξηραμένο σύκο, μαζί με στοιχεία μπαχαρικών. 'Έχει ήπιο σώμα, οξύτητα που δίνει φρεσκάδα, ευγενείς τανίνες και μακρά φρουτώδη επίγευση.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.