Τρία νέα μαγαζιά στην πολύχρωμη Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια

Ρούχα για surfers και skaters, vibrators και προχωρημένες κάλτσες με ευφάνταστα quotes, design βιβλία, αφίσες και κάρτες με υπέροχες εικονογραφήσεις. Χαρτογραφούμε και παρουσιάζουμε τρία νέα μαγαζιά στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια και μιλάμε με τους ιδιοκτήτες τους.

ode to socks

Η Ζωοδόχου Πηγής είναι η ραχοκοκαλιά των Εξαρχείων, ένας δρόμος γεμάτος όμορφη κίνηση, ζυμώσεις, εκδοτικούς οίκους, πολλά δισκοπωλεία, καφέ και εστιατόρια. Δίπλα σε αγαπημένα στέκια, όπως το καφέ Χάρτες (Ζωοδόχου Πηγής & Βαλτετσίου 35) και το μεζεδοπωλείο Ο Τσέλιγκας (Ζωοδόχου Πηγής 50), τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί νέοι γευστικοί προορισμοί όπως το προχωρημένο bakery The Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης), με τα φοβερά σάντουιτς και αρτοσκευάσματα, ενώ στα πιο ψηλά υπάρχει το πολύ όμορφο και busy καφέ Bayard (Ζωοδόχου Πηγής 134).

Με τα ενοίκια να παραμένουν σε ρεαλιστικά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι και πρόσφατα, αφού και σε αυτή την περιοχή της Αθήνας αρχίζουν να "τσιμπάνε", επισκεφτήκαμε τρία νέα μαγαζιά στη Ζωοδόχου Πηγής, με ξεχωριστό χαρακτήρα, δικές τους δημιουργίες και προτάσεις, κοντά στο ανεξάρτητο πνεύμα και φιλοσοφία της περιοχής.

mohxa
Mohxa © Λεωνίδας Τούμπανος
mohxa
Mohxa © Λεωνίδας Τούμπανος
mohxa
Mohxa © Λεωνίδας Τούμπανος
mohxa
Mohxa © Λεωνίδας Τούμπανος

Mohxa


Το πιο "παλιό" από τα μαγαζιά που παρουσιάζουμε, αν κάποιος θεωρήσει "παλιό" ένα μαγαζί που τώρα κλείνει τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του στην Ζωοδόχου Πηγής. Βέβαια, σαν retail, το Mohxa (προφέρεται "Μόξα") ήταν γνωστό σε πολλούς από εμάς από την προηγούμενη έδρα του, ένα μικροσκοπικό μαγαζί μέσα σε μία στοά στην Πανεπιστημίου. Το νέο τους "σπίτι" στα Εξάρχεια, πιο ευρύχωρο και φωτεινό, ακριβώς δίπλα σε δύο υπέροχα δισκοπωλεία, φαίνεται ότι είναι το ιδανικό σημείο για να αναπτυχθεί περισσότερο το ανεξάρτητο ελληνικό street fashion brand.

Φέτος, συμπληρώνονται 10 χρόνια ζωής του brand Mohxa, με μοναδικής αισθητικής και ποιότητας t-shirts, πουκάμισα (το σήμα κατατεθέν τους, όλα ραμμένα στην Ελλάδα, πολλά από αυτά από παλιά vintage υφάσματα) και αξεσουάρ, πολύ κοντά στις κουλτούρες του surf, του skate και της μουσικής, κάτι που χαρακτηρίζει και τους ιδρυτές του brand, Γιώργο Παπαχατζόπουλο και Ιάσονα Παχό.

"Ξεκινήσαμε το 2013 από τα σπίτια μας, στο Παλαιό Φάληρο, εκεί μέναμε και οι δύο. Ό,τι είχαμε δημιουργήσει, τα πρώτα ρούχα, τα είχαμε ουσιαστικά σε δύο κρεμάστρες, λίγα εγώ, λίγα ο Ιάσονας. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Τον επόμενο χρόνο μεταφερθήκαμε προς το κέντρο σε ένα μικρό γραφείο-showroom στον 7ο όροφο στην οδό Πανεπιστημίου. To 2017 πήραμε την απόφαση να νοικιάσουμε ένα κατάστημα που ήταν στο ίδιο κτίριο, μέσα στη στοά. Εκεί ουσιαστικά ήταν το πρώτο μας μαγαζί που ναι μεν ήταν μαγαζί αλλά δεν λειτουργούσε με κανονικό ωράριο. Ήμασταν και οι δύο part-time σε αυτό το project. Ανοίγαμε Παρασκευή και Σάββατο, μόνο για λίγες ώρες και αυτό ήταν" μας λέει ο Γιώργος για τα πρώτα χρόνια του Mohxa και συνεχίζει "Με όλη αυτή την κατάσταση, COVID, καραντίνες, πήραμε την απόφαση να το πάμε παρακάτω. Εγώ προσωπικά άφησα την άλλη δουλειά που είχα και είπαμε και οι δύο "πάμε να κάνουμε κάτι πιο ουσιώδες". Οπότε νοικιάσαμε τον χώρο εδώ, τον ανακαινίσαμε και πλέον είμαστε με κανονικό ωράριο και σαν full time δουλειά και για τους δύο. Και μέσα από αυτά να υπάρχει μία μεγαλύτερη ανάπτυξη".

mohxa
Mohxa © Λεωνίδας Τούμπανος

Πώς επιλέξατε την περιοχή; "Αφού είχαμε ανοίξει το μαγαζί στη στοά, πολύ γρήγορα αισθανθήκαμε την ανάγκη να αρχίσουμε να κοιτάμε και για κάτι άλλο. Και προ COVID είχαμε δει αυτόν τον χώρο, ψάχναμε εδώ και στου Ψυρρή, γειτονιές που τα ενοίκια ακόμα ήταν πιο χαμηλά. Στις βόλτες που κάναμε εδώ, είχαμε δει αυτόν τον χώρο. Κλειστό τότε, ένα κατάστημα σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Έλειπαν οι τζαμαρίες, έλειπαν οι σκάλες, μέσα είχε graffiti και βρωμιά. Είχε τότε ένα ενοικιαστήριο και λέγαμε "λες; μήπως;". Τότε όμως δεν ήμασταν σε μία φάση να κάνουμε μία αλλαγή. 1-2 χρόνια αργότερα, όταν ξεκινήσαμε σοβαρά να ψάχνουμε και δεν θέλαμε να μεταφερθούμε πολύ μακριά από τον χώρο που ουσιαστικά είχαμε ξεκινήσει τόσα χρόνια, είπαμε να ξαναδούμε αυτό το μαγαζί. Όταν ήρθαμε και το είδαμε, δεν υπήρχε ενοικιαστήριο. Ένα χάλι, χωρίς τίποτα, παρατημένο. Σε πολύ σύντομο, όμως, διάστημα είχε μπει ενοικιαστήριο. Και λέμε "Ok, αυτό είναι! Πάμε!" Πήραμε πολύ γρήγορα την απόφαση και ήρθαμε εδώ" τονίζει ο Γιώργος.

Ο Ιάσονος συμπληρώνει "Τα Εξάρχεια πάντα τα είχαμε κοντά μας, στη φιλοσοφία μας, με τη μουσική, τα live... Και στον δικό μας χαρακτήρα, ότι κάνουμε κάτι against the grain (κόντρα στο ρεύμα), κάνουμε κάτι δικό μας… Νιώθουμε ότι το μαγαζί ταιριάζει σε αυτή τη γειτονιά και κακά τα ψέματα τα ενοίκια σε άλλες περιοχές ήταν τη μία μέρα τόσο, την άλλη μέρα ήταν x10 πιο υψηλά. Εδώ μπορούμε, εδώ θέλουμε, εδώ μας ταιριάζει…"

Mohxa, Ζωοδόχου Πηγής 59, Εξάρχεια, Τηλ: 21 6002 9238

ode
Ξένια Βανικιώτη Ι Ode to Socks © Λεωνίδας Τούμπανος
ode
Ode to Socks © Λεωνίδας Τούμπανος
ode
Ode to Socks © Λεωνίδας Τούμπανος
ode
Ode to Socks © Λεωνίδας Τούμπανος

Ode to Socks


"Οι Ode to Socks γεννήθηκαν τη στιγμή που αποφάσισα να πάρω την τύχη στα χέρια μου και να γκρεμίσω τον μύθο που ήθελε να μην μπορεί να συνδεθεί η δουλειά με τη χαρά και την απόλαυση" μας λέει η Ξένια Βανικιώτη, ιθύνων νους και δημιουργός της πιο funky και fun σειράς καλτσών που μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά.

Πλέκονται στην Ελλάδα, είναι πολύχρωμες, από βαμβάκι υψηλής ποιότητας, με τα σλόγκαν και νοσταλγικά σχέδια πάνω τους να φέρνουν χαμόγελο στα πρόσωπα όλων, φαντάζομαι και στα δάχτυλα των ποδιών μας. Παγωτό Πατούσα, ναυτάκια και τσολιάδες, παπάδες και παπαδιές. γάτες, πάστα ποντικάκι, "Αμφιτρίτη, αγάπη μου. Έλα, πάρε με από εδώ", "Πόσο Ναϊν_τίλα", "Φτου! Φτου!", "Τι Παράξενη Κοπέλα Είσαι Εσύ". Ναι, οι Ode κάλτσες είναι παράξενες. Αν, μάλιστα, τις κάνεις δώρο, κανείς δεν θα το ξεχάσει. Το market για lifestyle και αθλητικές κάλτσες βρίσκεται σε τρομακτική άνοδο παγκοσμίως. Απευθύνεται σε όλους και όχι σε ένα μικρό niche αγοραστικό κοινό. Ίσως αυτή η στιγμή, μαζί με την άνοδο των online sales την περίοδο της πανδημίας, έχοντας ένα πολύ καλά οργανωμένο online shop και προσεγμένες καμπάνιες και φωτογραφίσεις, ευνόησε το ελληνικό brand.

ode
Ode to Socks © Λεωνίδας Τούμπανος

Μέχρι και πριν από ένα χρόνο, πριν μεταφερθούν στο πολύ φωτεινό και λειτουργικό κατάστημα της Ζωοδόχου Πηγής, οι Ode to Socks είχαν για έδρα-showroom έναν χώρο μέσα σε μία στοά στην οδό Παλλάδος στου Ψυρρή, ανάμεσα σε άλλα δημιουργικά άτομα και γραφεία, χωρίς όμως βιτρίνα. "Άξιζε στις κάλτσες, μετά από 5 χρόνια στα επιχειρηματικά, να βρουν ένα καλύτερο σπίτι, φωτεινό και χρωματιστό. Η γειτονιά των Εξαρχείων είναι η πιο φιλόξενη, ειλικρινής γειτονία που αγαπώ να επισκέπτομαι κι εκτός δουλειάς" μας εξηγεί η Ξένια τον λόγο που επέλεξε τα Εξάρχεια για το πρώτο flagship κατάστημα.

Πέραν της μεγάλης ποικιλίας από τις unisex κάλτσες, που πωλούνται και "ταξιδεύουν" σε πολλά μέρη του κόσμου μέσα από επιλεγμένα μαγαζιά, στο κατάστημα μπορείς να βρεις και άλλα fashion προϊόντα, πάντα στο ίδιο παιχνιδιάρικο ύφος και χρώματα. Μακρυμάνικες αθλητικές μπλούζες και t-shirts, τσάντες, hairclips και σκουλαρίκια, σκουφάκια και scrunchies, ακόμα και μία σειρά από sex toys και δονητές. "Όπως και οι κάλτσες, μέσω των σχεδίων τους κάνουν κάποιο σχόλιο, έτσι και οι δονητές. Ας μη κρυβόμαστε άλλο για τον οργασμό μας ή την περίοδό μας. Φτάνει με την παράλογη, εξουθενωτική ντροπή για τα σώματά μας. Η σεξουαλική υγεία είναι το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και την χαρά".

Ode to Socks, Ζωοδόχου Πηγής 43, Εξάρχεια, Τηλ: 693 898 4371

redy
Ντόνα Χατζηδάκη, Αργύρης Αθανασιάδης, Ελευθερία Χατζηδάκη I Redy. Design Shop © Λεωνίδας Τούμπανος
redy
Redy. Design Shop © Λεωνίδας Τούμπανος
redy
Redy. Design Shop © Λεωνίδας Τούμπανος
redy
Redy. Design Shop © Λεωνίδας Τούμπανος

Redy. Design Shop
 

Ανακάλυψα τυχαία το Redy. Design Shop στις αρχές της χρονιάς, περπατώντας στα ψηλά της Ζωοδόχου Πηγής, κοντά με την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και λίγο πιο κάτω από το Bayard καφέ, στο οποίο αναφερθήκαμε στην εισαγωγή. Αμέσως μου κίνησε το ενδιαφέρον η πολύ όμορφη βιτρίνα με τα design αντικείμενα, τα πάντα γύρω από το χαρτί και την εικονογράφηση. Το Redy. Design Shop μάλλον ήταν η αφορμή για να γραφτεί αυτό το αφιέρωμα.

"Ως Redy. Design Studio ανοίξαμε πριν από ενάμιση χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2021 και παραμείναμε έτσι μέχρι που ανοίξαμε και το κατάστημα πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2022. Εδώ υπήρξε ένα κρεοπωλείο για 20 χρόνια, ο άνθρωπος που το είχε βγήκε σε σύνταξη. Γι’ αυτό αν δείτε μέσα, έχουμε κρατήσει έναν πάγκο κοπής… Ουσιαστικά,  γυρίσαμε από διακοπές το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβρη αρχίσαμε να στήνουμε το μαγαζί και άνοιξε τον Δεκέμβρη…" μας λέει ο Αργύρης Αθανασιάδης, που μαζί με την Ντόνα Χατζηδάκη ξεκίνησαν το Redy. Design Studio που καταλαμβάνει σχεδόν το μισό χώρο, με τον άλλο μισό να αξιοποιείται σαν design shop, με την τρίτη της ομάδας, Ελευθερία Χατζηδάκη, σαν store manager. Δύο σε ένα, ένα σε δύο.

Στο design shop μπορείς να βρεις μία μεγάλη γκάμα από art prints, αφίσες, κάρτες, tote bags, κυρίως με εικονογράφηση (και με design και γραφιστικά στοιχεία), βιβλία και εκδόσεις design από το εξωτερικό και επιλεγμένους ελληνικούς οίκους, όπως Key Books και Gramma Books, κάποια από αυτά τα έχουν σχεδιάσει συνάδελφοι-φίλοι τους, υφάσματα, rizo prints και linocuts, με τη διαφορά ότι όλα είναι εικονογραφημένα ή έχουν κάποιον ιδιαίτερο σχεδιασμό ή κάποια ιδιαίτερη τεχνική εκτύπωσης. Χαρτικά και γραφική ύλη από τους mishmash (Πορτογαλία), εκδόσεις των βρετανικών Scout Editions και Wrap Magazine, έντυπα ριζογραφίας από το Risotto Studio (Σκωτία), υφάσματα από τους ARDE (Ισπανία), τα κεραμικά της Louise Madzia (Αγγλία), εκδόσεις των Counter Print Books, niggli, viction:ary, αλλά και των Slanted Publishers (Γερμανία). Ουσιαστικά, ένα μαγαζί που έχει φτιαχτεί από γραφίστες και απευθύνεται σε όλους.

redy
Redy. Design Shop © Λεωνίδας Τούμπανος
redy
Redy. Design Shop © Λεωνίδας Τούμπανος

"Εκ των πραγμάτων είμαστε κατάστημα, κάνουμε εμπόριο, αλλά η αρχική εκκίνηση -και η λογική- ήταν ότι θέλαμε να φέρουμε τα πράγματα που παίρναμε οι ίδιοι και μας άρεσαν, από άλλους συναδέλφους, καλλιτέχνες και σχεδιαστές από το εξωτερικό και δεν τα βρίσκαμε στην Ελλάδα. Τα περισσότερα δεν υπάρχουν σε άλλα σημεία της Αθήνας. Τώρα είναι διαθέσιμα εδώ, σε έναν χώρο που μας εκφράζει προσωπικά, μαζί με δικά μας πράγματα και δημιουργίες" σημειώνει ο Αργύρης Αθανασιάδης, που δουλεύει για χρόνια πάνω στην οπτική επικοινωνία και τη γραφιστική.

Πώς βρεθήκατε σε αυτό το σημείο της Ζωοδόχου Πηγής; "Όλοι μας είμαστε από το Ηράκλειο της Κρήτης. Μετακόμισα εδώ πριν από πέντε χρόνια, η Ντόνα μένει πιο πολλά χρόνια εδώ. Αυτή την πολυκατοικία την έχτισε ο θείος μου το ’60, εγώ μένω στον δεύτερο όροφο. Αυτό το μαγαζί ήταν του θείου μου, το σπίτι που μένω είναι άλλου θείου μου… Οικογενειακή υπόθεση… Μόλις έφυγε ο κρεοπώλης, ήρθα εγώ…"

Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου και της γειτονιάς σε αυτό το μικρό διάστημα που είσαστε ανοιχτά σαν design shop; "Η ανταπόκριση υπήρξε τεράστια και από τη γειτονιά. Ανοίξαμε τον Δεκέμβρη που είναι ούτως ή άλλως περίοδος που κάνεις δώρα. Είμαστε ένα μαγαζί που μπορείς να αγοράσεις αντικείμενα για δώρα. Δεν το ξέραμε, το μάθαμε στην πράξη. Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε απόμερα εδώ, κάτι που με προβλημάτιζε στην αρχή. Ίσως πιο κάτω στην Καλλιδρομίου να ήταν πιο αναμενόμενο να ανοίξει ένα κατάστημα σαν το δικό μας. Ίσα ίσα μας αρέσει που είμαστε εδώ πάνω".

Από το Redy. δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι Έλληνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές. "Ναι, από τη στιγμή που ανοίξαμε, αρχίσαμε να δουλεύουμε και με Έλληνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές. Κάποιοι από τους local εικονογράφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι η PetrouLa Lamb, η DanaiLlama, η Studded Betrayal, ο Athenean Sailor κ.α., μαζί με τις δικές μας Redy. δημιουργίες".


Redy. Design Shop, Ζωοδόχου Πηγής 117, Εξάρχεια, Τηλ: 21 0380 4619
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.