Νέα ομιλία του "Προστασία της φύσης Lab" για την κλιματική αλλαγή

Η νέα ομιλία της δράσης «Προστασία της φύσης Lab» εστιάζει στην περιβαλλοντική κρίση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Προστασία της φύσης

Oμιλία του Δρ. Άγι Τσουρoύ, με θέμα "Περιβαλλοντική - Κλιματική Κρίση και Υγεία: αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα"  διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) την Πέμπτη 30 Μαρτίου (7 μ.μ) στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή. Πρόκειται για τη 2η ομιλία του νέου κύκλου δράσεων "Προστασία της φύσης Lab" που ξεκίνησε η ΕΕΠΦ στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education - FEE. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλή.

Διαβάστε Επίσης

Ο Δρ. Άγις Τσουρός είναι διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα και πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Θα μιλήσει για τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία –από τους άμεσους κινδύνους αύξησης της θερμοκρασίας και εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, μέχρι τις ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την εξάπλωση ασθενειών– και θα προτείνει καλές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Όπως επισημαίνει: "Η εμπειρία της πανδημίας και η απειλή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ανέδειξαν την τεράστια σημασία να επενδύουμε στην δημιουργία ανθεκτικότητας στο επίπεδο της κοινότητας και να δίνουμε προτεραιότητα στους ευάλωτους πληθυσμούς και στις ανισότητες". 

Διαβάστε Επίσης

Στόχος της δράσης είναι να αγγίξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. 

Προστασία της φύσης

Στην πρώτη ομιλία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης μίλησε για τους κλιματικούς κινδύνους και τα νέα πρότυπα σχεδιασμού κλιματικά ουδέτερων και ανθεκτικών πόλεων. Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), σημειώνει πως: "Σίγουρα η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί δράση σε τρία επίπεδα, παγκόσμιο, εθνικό και ατομικό, καθένα από τα οποία έχει τη δική του βαρύτητα.

Με τη σωστή πληροφόρηση και γνώση μπορούμε να συνεισφέρουμε στη λύση ενός παγκόσμιου προβλήματος, αλλά και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη

Όπως συμβάλλουμε όλοι μας στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου ακόμα και με τις πιο απλές από τις καθημερινές επιλογές μας, έτσι μπορούμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης, μεταβάλλοντας τον τρόπο ζωής μας, μειώνοντας τη σπατάλη πόρων. Για να είναι όμως αποτελεσματικές οι δράσεις και στα τρία επίπεδα πρέπει παράλληλα, λειτουργώντας ως ενεργοί πολίτες, να απαιτούμε βιώσιμες πολιτικές και να πιέζουμε για την εφαρμογή τους. Με τη σωστή πληροφόρηση και γνώση μπορούμε να συνεισφέρουμε στη λύση ενός παγκόσμιου προβλήματος, αλλά και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Χρειάζεται όμως ενεργοποίηση όλων γιατί το χρονικό περιθώριο να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε ανεκτό επίπεδο γίνεται ολοένα και μικρότερο."

Προστασία της φύσης

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν άλλες δύο ομιλίες και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με ημερίδα, παρουσία εκπροσώπων της UNESCO και του FEE καθώς και διακεκριμένων στο χώρο τους προσκεκλημένων, με στόχο να προβληθεί ο καθοριστικός ρόλος της εκπαίδευσης για όλους ώστε να γίνει εφικτή η δράση, σε όλα τα επίπεδα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, όπου θα παραμένουν αναρτημένες (Playlist Oμιλιών "Προστασία της Φύσης Lab"),με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν. Για τον κύκλο των 4 ομιλιών, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για επαγγελματική ανάπτυξη.

Προστασία της φύσης

Αναλυτικά το πρόγραμμα

  • Περιβαλλοντική - Κλιματική Κρίση και Υγεία: αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα (30 Μαρτίου, 7 μ.μ)

Ομιλητής: Δρ. Άγις Δ. Τσουρός, MD, PhD, FFPH (UK)
Διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα. Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και  Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.
Σχολιασμός: Εμμανουήλ Πικουλής, MD, PhD, D.M.C.C., FACS, FEBS   
Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Γ’ Παν/κής Χειρουργικής Κλινικής ΠΓΝ "Αττικόν", Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Adj. Professor of Surgery, USUHS, Bethesda, MD, USA, Adj. Professor in Humanitarian and Catastrophe Emergency Medicine, University of Bern, Switzerland, Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΠΜΣ "Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών", European Jean Monnet Chair in Humanitarian medicine and response in action.

  • Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς (4 Μαΐου, 7 μ.μ)

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Συνολάκης, Καθηγητής, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. President του Κολλεγίου Αθηνών. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

  • Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση; (25 Μαΐου, 7 μ.μ)

Ομιλητής: Κωστής Γριμάνης, Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε την εκστρατεία για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου της Green peace.

Ίδρυμα  Παναγιώτη και Έφης Μιχελή | Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων
Βασιλίσσης Σοφίας 79 | Δηλώσεις συμμετοχής εδώ 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Pirée": Τι νέο ετοιμάζει ο Κοσμάς Καραβάς στον Πειραιά;

Γαστρονομία, τέχνη και design. Ο Κοσμάς Καραβάς μας ξεναγεί για πρώτη φορά στους νέους χώρους που ετοιμάζει στον Πειραιά, μία σειρά από art lofts στην καρδιά του λιμανιού, ένα νέο concept store – καφέ και μία εσωτερική πράσινη αυλή που θα μας απασχολήσει για όλο το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟς ΝΟΜΙΚΟς
31/05/2023

COSMOTE CHRONOS: Μια νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας μας ξεναγεί στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ

Η νέα εφαρμογή COSMOTE CHRONOS αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για να αναδημιουργήσει σε κινητά και tablet, εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης.

"Natura 2000 – Click στη φύση": Οι 42 φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις (πτηνά-ζώα-φυτά, νερά και θάλασσες, άνθρωπος και φύση και φυσικό τοπίο) και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο.

Τόνια Σωτηροπούλου: "Είναι ωραίο να ανήκεις κάπου"

Η δημοφιλής ηθοποιός μιλάει αποκλειστικά στη Madame Figaro για την ομορφιά, το γάμο της με τον Κωστή Μαραβέγια και τα αγαπημένα της ταξίδια.

"Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση": Νέο επεισόδιο της σειράς "Society Uncensored"

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οργάνωσε μια συζήτηση για τα προβλήματα αλλά και τις δυναμικές των Ρομά, δίνοντας τον λόγο και τον χώρο στα άτομα της ίδιας της κοινότητας.

Περισσότερα από 17 στρέμματα παραχωρήθηκαν για δημιουργία νέων χώρων πρασίνου σε Σεπόλια και Ριζούπολη

Με την υπογραφή των συμβάσεων θα αναδειχθεί ο χώρος της ιστορικής ποτοποιίας ΒΟΤΡΥΣ που έκλεισε το 1986.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μουσικά ραντεβού με άρωμα τζαζ

Μπαζάρ βινυλίων με αφορμή το 22ο Athens Jazz, θερινό σινεμά στο "Νιάρχος" και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/5 έως 2/6.