Η εφηβεία συναντά την τρίτη ηλικία στη δράση "Across Generations"

Η νέα δράση της Cinemathesis για άτομα της τρίτης ηλικίας περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών συναντήσεων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων με κύριο στόχο την υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας.

Cinemathesis

Ξεναγήσεις σε μικρά και προσβάσιμα μουσεία, προβολές βωβού κινηματογράφου,  εργαστήρια φωτογραφίας, συμμετοχικά βίντεο, καθώς και συναντήσεις αλληλλεπίδρασης με εφήβους είναι μερικά από όσα περτιλαμβάνει η νέα δράση της Cinemathesis για άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η Cinemathesis πραγματοποιεί τη νέα της δράση Across Generations | Τρίτη Ηλικία και Εφηβεία, μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών συναντήσεων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, με κύριο στόχο την υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας και την αλληλεπίδραση εφήβων και ευάλωτου πληθυσμού 67+ μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι.

Cinemathesis

Έχοντας ως άξονα τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων σύγχρονου πολιτισμού, η Cinemathesis διοργανώνει για άτομα τρίτης ηλικίας ξεναγήσεις σε μικρά και προσβάσιμα μουσεία, προβολές βωβού κινηματογράφου στους χώρους τους, εργαστήρια φωτογραφίας, συμμετοχικά βίντεο, ηχογραφήσεις συνεντεύξεων με απορίες που γεννήθηκαν από τους νεότερους για ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, καταγραφές προσωπικών βιωμάτων, ποιημάτων και ιστοριών, αφηγήσεις παραμυθιών με την Βιργινία Κοκκίνου και τα Paramithokamomata, αλλά και από κοινού θέαση bubble theatre performances, σε συνεργασία με την ομάδα La Petite Marguerite. 

Cinemathesis

Η συμμετοχική αυτή "διαδρομή" αναδεικνύει την αξία του αισθητηριακού παιχνιδιού και της βιωματικής δράσης για άτομα όλων των ηλικιών, ενθαρρύνοντας τις στενότερες σχέσεις μεταξύ των γενεών, τη μνήμη, τις συνδέσεις με την παιδική ηλικία και την κοινή εμπειρία στο τώρα, ειδικά μετά τη σκληρή εποχή αποκλεισμού και μοναξιάς της τρίτης ηλικίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Cinemathesis

Οι εντατικές δράσεις του προγράμματος Across Generations | Τρίτη Ηλικία & Εφηβεία ξεκίνησαν μέσα στο 2022 με συναντήσεις, συζητήσεις, σκέψεις και ιδέες εφήβων για τη σύνδεση με την τρίτη ηλικία, τη μοναξιά και τη μοναχικότητα, καθώς και για τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα σε κάθε ηλικία. Ακολουθήσαν επισκέψεις σε χώρους φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας και κέντρα φιλίας, για γνωριμία, καταγραφή αναγκών, επιθυμιών και εδραίωση της εμπιστοσύνης και ολοκληρώθηκαν το 2023 με επισκέψεις μικρών ομάδων εφήβων στους χώρους τους, όπου αντάλλαξαν εντυπώσεις και μοιράστηκαν σχεδιασμένες δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος και πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Cinemathesis

Η δράση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Αττική, σε χώρους όπως το Γηροκομείο Αθηνών και το Φιλανθρωπικό Σωματείο "Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου". Στόχος της Cinemathesis είναι η μετεγκατάσταση  του προγράμματος σε απομακρυσμένους τόπους της Ελλάδας, όπου ζουν μοναχικά ομάδες ηλικιωμένων ατόμων. Στο πλαίσιο, άλλωστε, των σταθερών δράσεων που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια η ομάδα,διοργανώνοντας σε εκατοντάδες σχολεία άγονης γραμμής και σε ακριτικές περιοχές, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολυθεματικά φεστιβάλ, κινηματογραφικές προβολές, αφηγήσεις ιστοριών κ.ά., είναι φανερό πως κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα προσφέρει σε ηλικιωμένο πληθυσμό ποικίλους τρόπους έκφρασης και μια ουσιαστική σύνδεση με την παιδική ηλικία.

Η δράση υλοποιήθηκε με δωρεά από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης" που συγχρηματοδοτούν οκτώ κοινωφελείς οργανισμοί.

cinemathesis.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Pirée": Τι νέο ετοιμάζει ο Κοσμάς Καραβάς στον Πειραιά;

Γαστρονομία, τέχνη και design. Ο Κοσμάς Καραβάς μας ξεναγεί για πρώτη φορά στους νέους χώρους που ετοιμάζει στον Πειραιά, μία σειρά από art lofts στην καρδιά του λιμανιού, ένα νέο concept store – καφέ και μία εσωτερική πράσινη αυλή που θα μας απασχολήσει για όλο το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟς ΝΟΜΙΚΟς
31/05/2023

COSMOTE CHRONOS: Μια νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας μας ξεναγεί στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ

Η νέα εφαρμογή COSMOTE CHRONOS αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για να αναδημιουργήσει σε κινητά και tablet, εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης.

"Natura 2000 – Click στη φύση": Οι 42 φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις (πτηνά-ζώα-φυτά, νερά και θάλασσες, άνθρωπος και φύση και φυσικό τοπίο) και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο.

Τόνια Σωτηροπούλου: "Είναι ωραίο να ανήκεις κάπου"

Η δημοφιλής ηθοποιός μιλάει αποκλειστικά στη Madame Figaro για την ομορφιά, το γάμο της με τον Κωστή Μαραβέγια και τα αγαπημένα της ταξίδια.

"Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση": Νέο επεισόδιο της σειράς "Society Uncensored"

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οργάνωσε μια συζήτηση για τα προβλήματα αλλά και τις δυναμικές των Ρομά, δίνοντας τον λόγο και τον χώρο στα άτομα της ίδιας της κοινότητας.

Περισσότερα από 17 στρέμματα παραχωρήθηκαν για δημιουργία νέων χώρων πρασίνου σε Σεπόλια και Ριζούπολη

Με την υπογραφή των συμβάσεων θα αναδειχθεί ο χώρος της ιστορικής ποτοποιίας ΒΟΤΡΥΣ που έκλεισε το 1986.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μουσικά ραντεβού με άρωμα τζαζ

Μπαζάρ βινυλίων με αφορμή το 22ο Athens Jazz, θερινό σινεμά στο "Νιάρχος" και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/5 έως 2/6.