Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και Απογεύματα Ποίησης στο "Café Merlina"

Καβάφης, Καζαντζάκης και η αναζήτηση της ευδαιμονίας έχουν την τιμητική τους στον νέο κύκλο διαλέξεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Φένια Τσανάκα Φένια Τσανάκα

Ο νέος κύκλος διαλέξεων στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη είναι αφιερωμένος στον Καζαντζάκη, την ευδαιμονία, τον Καβάφη και τους φεμινιστικούς αγώνες ενώ οι λάτρεις της ποίησης στα "Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin" θα συναντηθείτε με τους Έφη Κατσουρού και Βασίλη Παπαβασιλείου που θα διαβάσουν αποσπάσματα ποιημάτων και στη συνέχεια θα συνομιλήσουν με το κοινό. 

Marta-Silvia-Dios-Sanz

Marta Silvia Dios Sanz
Θεία Κωμωδία. Μυσταγωγία του Φωτός
Ο Νίκος Καζαντζάκης θεωρούσε τον Δάντη ως μια από "τις ψυχές που έθρεψαν την ψυχή του" και δεν αποχωριζόταν μια μικρού σχήματος έκδοση του ιταλικού πρωτοτύπου της Θείας Κωμωδίας. Στο σεμινάριο αυτό αναλύουμε το πολυδιάστατο εσωτερικό διάγραμμα της Θείας Κωμωδίας "που εξακολουθούμε να τη διαβάζουμε και εξακολουθεί να μας θαμπώνει, και θα συνεχίσει να υπάρχει πέρα απ’ τη ζωή μας, πολύ πέρα από τις αγρυπνίες μας, και θα εμπλουτίζεται αδιάκοπα από κάθε γενεά αναγνωστών", όπως λέει ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

2, 9, 16, 23, 30 Μαρτίου, 6 Απριλίου | 6 μ.μ-8 μ.μ | Κύκλος 6 διαλέξεων: 50€, 25€ | 
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€ | Τηλεδιάλεξη σε livestreaming

Φένια Τσανάκα
Αναζητώντας την ευδαιμονία: Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη |  Θέλετε να μάθετε πώς θα αποκτήσετε όρεξη για ζωή; Θέλετε να ανακαινίσετε τη ζωή σας;

Ο Αριστοτέλης είναι κορυφαίος φιλόσοφος, και γιατί κατόρθωσε να περιγράψει, ολοκληρωμένα, τον δρόμο για την κατάκτηση της ευδαιμονίας – ευτυχίας. Μέσα από πέντε διαδραστικές συναντήσεις, εμπλουτισμένες με πρακτικά παραδείγματα και συμβουλές, θα ανακαλύψετε απαντήσεις σε πανανθρώπινα ερωτήματα και θα γνωρίσετε σε βάθος τις αριστοτελικές αρχές.

1. Ποιοι είμαστε και πώς λειτουργούμε;
2. Πώς χαράσσουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο;
3. Πώς σκεφτόμαστε;
4. Πώς πράττουμε;
5. Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε;

7, 14, 21, 28 Μαρτίου, 4 Απριλίου, 6 μ.μ-8 μ.μ | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€ | Αμφιθέατρο

Στέλιος Ράμφος
Η ποίηση του Καβάφη | Διαλέξεις με αφορμή τα 90 χρόνια από τον θάνατό του

1, 8, 15, 22, 29 Μαρτίου, 5, 26 Απριλίου, 3, 10, 17, 24 Μαΐου | 6 μ.μ-8 μ.μ

Κύκλος 18 διαλέξεων: 280€, 110€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€

Αμφιθέατρο
Κύκλος 18 διαλέξεων: 180€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 12€ | Τηλεδιάλεξη σε livestreaming

Άννα Καραμάνου 
Απελευθέρωση, θεσμική οικοδόμηση, φεμινιστικοί αγώνες και εκδημοκρατισμός του νεοελληνικού κράτους από το 1821 έως σήμερα

Η εξέγερση των Ελλήνων και των Ελληνίδων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελεί το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της Χώρας μας. Δεν υπάρχει εθνικός διχασμός σε αυτό. Η θεσμική οικοδόμηση του νεοελληνικού έθνους-κράτους, όσο κι αν απομακρυνόμαστε χρονικά, δεν παύει να συνιστά μια ανεξάντλητη πηγή αναστοχασμού, έμπνευσης και δημιουργίας. Ο δημόσιος διάλογος που διεξάγεται, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, προάγει τη βαθιά κατανόηση και των δύο: και του παρελθόντος και του παρόντος, στοχεύοντας πάντα σε ένα καλύτερο μέλλον! Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα σειρά  διαλέξεων εντάσσει στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας την αποσιωπημένη, παράλληλη επανάσταση των γυναικών για έμφυλη ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Οι ιστορικοί μας, το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί επιστήμονες αγνόησαν τους αγώνες των γυναικών. Δεν τίμησαν, όσο τους άξιζε, την συμβολή των Ελληνίδων στην Επανάσταση του 1821, τη συμμετοχή τους σε όλους τους μετέπειτα πολέμους, τον αγώνα τους για  εκμοντερνισμό, ισότητα, ελευθερίες και πολιτισμό. Όπως έχει γράψει ο εθνικός μας ιστοριογράφος Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: "Η ιστορία της Ελλάδος κατήντησεν ούτω να ομοιάζει τας ιεράς του αγιωνύμου όρους  Άθω τας μονάς, όπου θηλυκόν κανενός είδους δεν εμβαίνει (Εστία, 1876). Ακόμη και σήμερα, στον 21ο αιώνα, δύσκολα τα θηλυκά "εμβαίνουν” στα δημόσια αξιώματα, στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα κέντρα εξουσίας, λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού του μέλλοντος. Η πατριαρχία υψώνει τείχη και άβατα στους θηλυκούς σάπιενς. "Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ, στους δείκτες ισότητας (EIGE, 2020), παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας. Η χαμηλή βαθμολογία της χώρας μας οφείλεται κυρίως στο έμφυλο χάσμα ισχύος, το οποίο συνιστά την γενεσιουργό αιτία της βίας κατά των γυναικών και όλων των άλλων διακρίσεων και ανισοτήτων. Το χάσμα είναι ιδιαίτερα φανερό και έντονο στους δημοκρατικούς θεσμούς (60 γυναίκες και 240 άνδρες στη Βουλή των Ελλήνων, 19 γυναίκες δήμαρχοι στους 332 δήμους, 1 γυναίκα περιφερειάρχης στις 13 περιφέρειες, 2 συνδικαλίστριες στο 45μελές ΔΣ της ΓΣΕΕ, ελάχιστη συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση, στα ΔΣ των κοινωνικών εταίρων, τραπεζών, οργανισμών, εταιρειών κλπ). 
Έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τεκμηριώνει τον αντιαναπτυξιακό ρόλο των διακρίσεων και των ανισοτήτων σε βάρος του γυναικείου δυναμικού: "εάν τα επίπεδα απασχόλησης των γυναικών ήταν ίσα με εκείνα των ανδρών η ανάπτυξη θα ήταν και ταχύτερη και πιο ανθεκτική. Για το 50% των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ισότητας, το κλείσιμο της ψαλίδας θα μπορούσε να προσθέσει στο ΑΕΠ κατά μέσο όρο 35%. Ακόμη και σε επίπεδο εταιρειών τα στοιχεία δείχνουν, πως η προσθήκη μίας και μόνο γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο ή άλλη ανώτερη διοικητική θέση συνδέεται με αύξηση της απόδοσης ενεργητικού (return on assets), κατά 7 με 8 ποσοστιαίες μονάδες" (Ναυτεμπορική, on line, 01.03.2019, ώρα 17.03). Η πολιτική ισότητας των φύλων συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της ΕΕ, για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς και δικαιοσύνης. Σε εθνικό επίπεδο έχει ψηφιστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Οι διαλέξεις καλύπτουν κενό της βιβλιογραφίας, εντάσσοντας τους αγώνες των γυναικών εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη συμβολή τους στην οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη, στον θεσμικό εκσυγχρονισμό, τον εξευρωπαϊσμό της χώρας μας και την ενίσχυση της εθνικής αυτοσυνειδησίας και αυτογνωσίας.  

6, 13, 20, 27 Μαρτίου, 6 μ.μ-8 μ.μ | Κύκλος 6 διαλέξεων: 50€, 25€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Αμφιθέατρο
Κύκλος 6 διαλέξεων: 50€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€ | Τηλεδιάλεξη σε livestreaming

Επίσης, στην επόμενη εκδήλωση "Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin: Συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές" (6 Μαρτίου, 6 μ.μ), όπου ποιητές διαβάζουν ποιήματα τους και συνομιλούν με το κοινό, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, η Έφη Κατσουρού και ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα διαβάσουν απόσπάσματα από τη συλλογή 2+4, Μετρονόμος, 2022 και την "Η αδιανόητη εξαφάνιση". Η είσοδος είναι ελεύθερη και τον κύκλο των εκδηλώσεων επιμελείται η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Επόμενες Ημερομηνίες:
3 Απριλίου: Αντώνης Φωστιέρης | 8 Μαΐου 2023: Κώστας Κουτσουρέλης | 12 Ιουνίου 2023: Στάθης Κουσούνης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.