"Οι νέοι σχεδιάζουν το μουσείο": Εκπαιδευτικό σεμινάριο για εφήβους στο Μουσείου Κανελλοπούλου

Συναντήσεις όπου οι νέοι/ες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων που εργάζονται σε μουσεία, να συζητήσουν μαζί τους και να μάθουν τον τρόπο δουλειάς τους μέσα από πρακτικές ασκήσεις και δραστηριότητες.

Νέοι Μουσείο

Τι συμβαίνει πίσω από τις βιτρίνες των μουσείων; Ποιοι άνθρωποι εργάζονται και τι δουλειές κάνουν; Πώς μελετούν και πώς συντηρούν τα εκθέματα; Mε ποιο σκεπτικό οργανώνουν τις εκθέσειςκαιπώς τις σχεδιάζουν; Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης;
 
Αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να εξερευνήσουν 10 έφηβοι/ες 14-17 ετών που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Μουσείου Κανελλοπούλου "Οι νέοι σχεδιάζουν το μουσείο" (4/3, 11/3, 18/3, 1/4, 8/4, 22/4, 29/4, 6/5, 11 π.μ-2 μ.μ). Μέσα από 8 τρίωρες συναντήσεις, οι νέοι/ες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων που εργάζονται σε μουσεία (αρχαιολόγους, συντηρητές, σχεδιαστές εκθέσεων, γραφίστες, επιμελητές σύγχρονης τέχνης, κ.ά.), να συζητήσουν μαζί τους και να μάθουν τον τρόπο δουλειάς τους μέσα από πρακτικές ασκήσεις και δραστηριότητες. Στη συνέχεια, μαζί με τους επιμελητές του μουσείου, θα αναλύσουν την οργάνωση της υπάρχουσας έκθεσης και θα προτείνουν τις δικές τους ιδέες για θέματα μελλοντικών εκθέσεων, για την παρουσίαση επιμέρους ενοτήτων καιγια αντικείμενα που, κατά τη γνώμη τους, θα πρέπει να "πρωταγωνιστούν". Στο τέλος, θα επιλέξουν μια ομάδα αντικειμένωνκαι, σε συνεργασία με τους επιμελητές και τον αρχιτέκτονα-σχεδιαστή, θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν μια μικρή έκθεση η οποία να αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. 

Στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι νέοι/ες τις λειτουργίες ενός μουσείου και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτό, να εκφράσουν τις απόψεις τους για το τι τους αρέσει σε ένα μουσείο και τι θα ήθελαν να βελτιωθεί ή να αλλάξει και να μάθουν πώς μπορούν να υλοποιούν τέτοιου είδους αλλαγές. Πηγή αναφορών, έρευνας και έμπνευσης θα αποτελέσουν οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου αλλά με μια ματιά στο σήμερα, στην καθημερινότητα και στη σύγχρονη δημιουργία. Με αυτή τη δράση, καλούμε τους νέους να οραματιστούν το μουσείο του αύριο. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση είναι της Μυρτούς Λάβδα, εκπαιδευτικού τέχνης, ενώ συμμετέχουν οι Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Μπεκιάρης (αρχαιολόγοι), Αγγελική Δημητριάδου, Άννα Βουζάτου (συντηρήτριες), Σπύρος Νάσαινας (αρχιτέκτονας-σχεδιαστής), Βίκτωρ Γκόγκας(γραφίστας), Αναστασία Δούκα (εικαστικός), Εβίτα Τσοκάντα (συγγραφέας – επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης). H pροθεσμία υποβολής λήγει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Θεωρίας 12, Πλάκα | Αίτηση συμμετοχής: press@camu.gr (Όνομα, επώνυμο, ηλικία και σχολική τάξη, όνομα και επώνυμο γονέα ή κηδεμόνα, τηλέφωνο επικοινωνίας και e-mail γονέα ή κηδεμόνα, 2-3 γραμμές λόγω ενδιαφέροντος | Κόστος συμμετοχής για όλο το σεμινάριο: 25 € | Πληροφορίες: Μιρένα Χατζημανώλη (210 3319300 (εσωτ. 1645)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Βραδιά-έκπληξη από το ΣΚΡΑΤΣ σε κατάστημα ΟΠΑΠ στην Κηφισιά – Κέρδη έως και 1.000.000 ευρώ από την οικογένεια λαχνών "ΕΦΤΑΡΙΑ"

Τα Σμαραγδένια, Διαμαντένια και Χρυσά "ΕΦΤΑΡΙΑ", με μεγάλα κέρδη, περιμένουν τους παίκτες του ΣΚΡΑΤΣ στα καταστήματα ΟΠΑΠ.

22/03/2023

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

Τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν με ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Μαρία Φράγκου μιλά για το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας στη Χιλή, την άνιση πρόσβαση στο νερό και το πώς ο φεμινισμός συνεισφέρει στην επίλυση οικολογικών ζητημάτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Χιλής και ακτιβίστρια Μαρία Φράγκου μάς μιλά για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες στη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω της έλλειψης ισότιμης πρόσβασης στο νερό.

Το "Makedonia Palace" είναι υπερήφανο μέλος της World Hotels

To εμβληματικό ξενοδοχείο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που συγκαταλέγεται στην ανώτατη κατηγορία της "World Hotels Luxury Collection".

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής η έκθεση "ΑμεΑ-Αναπηρία –Αποκατάσταση" στο Ζάππειο

Oλοκληρώθηκε στο Ζάππειο η τριήμερη έκθεση "ΑμεΑ-Αναπηρία –Αποκατάσταση" η οποία πραγματοποιήθηκε με τη θερμή υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Η εφηβεία συναντά την τρίτη ηλικία στη δράση "Across Generations"

Η νέα δράση της Cinemathesis για άτομα της τρίτης ηλικίας περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών συναντήσεων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων με κύριο στόχο την υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας.

Διασκέδαση με πρωταγωνιστές τα "ΕΦΤΑΡΙΑ" του ΣΚΡΑΤΣ σε κατάστημα ΟΠΑΠ της Κηφισιάς – Ξεχωριστό event με πολλές εκπλήξεις την Τρίτη το απόγευμα

Το ΣΚΡΑΤΣ επιστρέφει δυναμικά με ξεχωριστές εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις για τους πελάτες των καταστημάτων ΟΠΑΠ.