"Οι νέοι σχεδιάζουν το μουσείο": Εκπαιδευτικό σεμινάριο για εφήβους στο Μουσείου Κανελλοπούλου

Συναντήσεις όπου οι νέοι/ες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων που εργάζονται σε μουσεία, να συζητήσουν μαζί τους και να μάθουν τον τρόπο δουλειάς τους μέσα από πρακτικές ασκήσεις και δραστηριότητες.

Νέοι Μουσείο

Τι συμβαίνει πίσω από τις βιτρίνες των μουσείων; Ποιοι άνθρωποι εργάζονται και τι δουλειές κάνουν; Πώς μελετούν και πώς συντηρούν τα εκθέματα; Mε ποιο σκεπτικό οργανώνουν τις εκθέσειςκαιπώς τις σχεδιάζουν; Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης;
 
Αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να εξερευνήσουν 10 έφηβοι/ες 14-17 ετών που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Μουσείου Κανελλοπούλου "Οι νέοι σχεδιάζουν το μουσείο" (4/3, 11/3, 18/3, 1/4, 8/4, 22/4, 29/4, 6/5, 11 π.μ-2 μ.μ). Μέσα από 8 τρίωρες συναντήσεις, οι νέοι/ες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων που εργάζονται σε μουσεία (αρχαιολόγους, συντηρητές, σχεδιαστές εκθέσεων, γραφίστες, επιμελητές σύγχρονης τέχνης, κ.ά.), να συζητήσουν μαζί τους και να μάθουν τον τρόπο δουλειάς τους μέσα από πρακτικές ασκήσεις και δραστηριότητες. Στη συνέχεια, μαζί με τους επιμελητές του μουσείου, θα αναλύσουν την οργάνωση της υπάρχουσας έκθεσης και θα προτείνουν τις δικές τους ιδέες για θέματα μελλοντικών εκθέσεων, για την παρουσίαση επιμέρους ενοτήτων καιγια αντικείμενα που, κατά τη γνώμη τους, θα πρέπει να "πρωταγωνιστούν". Στο τέλος, θα επιλέξουν μια ομάδα αντικειμένωνκαι, σε συνεργασία με τους επιμελητές και τον αρχιτέκτονα-σχεδιαστή, θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν μια μικρή έκθεση η οποία να αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. 

Στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι νέοι/ες τις λειτουργίες ενός μουσείου και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτό, να εκφράσουν τις απόψεις τους για το τι τους αρέσει σε ένα μουσείο και τι θα ήθελαν να βελτιωθεί ή να αλλάξει και να μάθουν πώς μπορούν να υλοποιούν τέτοιου είδους αλλαγές. Πηγή αναφορών, έρευνας και έμπνευσης θα αποτελέσουν οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου αλλά με μια ματιά στο σήμερα, στην καθημερινότητα και στη σύγχρονη δημιουργία. Με αυτή τη δράση, καλούμε τους νέους να οραματιστούν το μουσείο του αύριο. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση είναι της Μυρτούς Λάβδα, εκπαιδευτικού τέχνης, ενώ συμμετέχουν οι Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Μπεκιάρης (αρχαιολόγοι), Αγγελική Δημητριάδου, Άννα Βουζάτου (συντηρήτριες), Σπύρος Νάσαινας (αρχιτέκτονας-σχεδιαστής), Βίκτωρ Γκόγκας(γραφίστας), Αναστασία Δούκα (εικαστικός), Εβίτα Τσοκάντα (συγγραφέας – επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης). H pροθεσμία υποβολής λήγει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Θεωρίας 12, Πλάκα | Αίτηση συμμετοχής: press@camu.gr (Όνομα, επώνυμο, ηλικία και σχολική τάξη, όνομα και επώνυμο γονέα ή κηδεμόνα, τηλέφωνο επικοινωνίας και e-mail γονέα ή κηδεμόνα, 2-3 γραμμές λόγω ενδιαφέροντος | Κόστος συμμετοχής για όλο το σεμινάριο: 25 € | Πληροφορίες: Μιρένα Χατζημανώλη (210 3319300 (εσωτ. 1645)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.

Καλοκαιρινά ραντεβού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μουσείο έχει σχεδιάσει μια σειρά δημιουργικών εκπαιδευτικών δράσεων για τους μικρούς επισκέπτες.