Τα δωρεάν της εβδομάδας: Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στην πόλη

Μαζέψαμε όλα τα καρναβάλια που αξίζει να επισκεφθείτε όσοι θα μείνετε στην Αθήνα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και τις εκδηλώσεις που μπορείτε να δείτε χωρίς εισιτήριο από 25/2 έως 3/3.

Bloco Swingueira © SNFCC Nikos_Karanikolas

Οι γειτονιές της Αθήνας μπαίνουν και πάλι σε καρναβαλικό mood με μουσική, χορό και ένα σωρό δημιουργικές εκδηλώσεις. Το διήμερο 25-26/2, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη κλείνει το αποκριάτικο πρόγραμμά του με ζωντανή μουσική, πυροτεχνήματα και χορευτικά τμημάτα της Διεύθυνσης Αθλητισμού στην πλατεία Κουμπάκη, ενώ από το πρωί της Κυριακής 26/2 θα ξεκινήσει η κεντρική παρέλαση στην πλατεία Ρέντη.

Με τη σειρά του, ο Δήμος Αθηναίων φέρνει στις γειτονιές της πόλης ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, ξεκινώντας από το Γκάζι και καταλήγοντας στου Φιλοπάππου. Στις 25/2, η Τεχνόπολη στήνει ένα ολοήμερο πάρτι για μικρούς και μεγάλους. Στην Κεντρική Αυλή και διάφορους χώρους της Τεχνόπολης, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εικαστικά εργαστήρια, κυνήγι θησαυρού, face-painting και bubble-parade. Παράλληλα, Locomondo, Σπύρος Γραμμένος, Polkar και Τόνι Σφήνος πρωταγωνιστούν στο συναυλιακό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ. Το πάρτι θα συνεχιστεί στο Μηχανουργείο μέχρι τα ξημερώματα, όπου ο ραδιοφωνικός σταθμός Best 92.6 μάς καλεί σε ένα ξέφρενο αποκριάτικο γλέντι.

Απόκριες Αθήνα 2023

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς "χορεύει" και το Χαλάνδρι: ένα αποκριάτικο λεωφορείο ταξιδεύει στην πόλη με τη Φιλαρμονική του Δήμου (25/2, 11 π.μ.) και στις 26/2 (12 μ.μ.), η σχολή χορού Fays Dance Lab παρουσιάζει ένα θεατρικό στην Κεντρική Πλατεία της περιοχής. Ακόμη, την Κυριακή της Αποκριάς, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοξενεί κορυφαίους συλλέκτες και DJs της Αθήνας στον χώρο της και μας ταξιδεύει στις ντισκοτέκ των 70s με κλασικές επιτυχίες της εποχής.

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ
©SNFCC Nikos Karanikolas

Αφροβραζιλιάνικες και ροκ μουσικές πλημμυρίζουν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο την Κυριακή 26/2 υποδέχεται στο Ξέφωτο την μπάντα κρουστών Bloco Swingueira, την μπάντα πνευστών Hasta Brassta αλλά και τους Hermaphrodite’s Child. Την ίδια μέρα, στο Μεσογειακό Κήπο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί το εικαστικό εργαστήριο "Το καρναβάλι των ζώων αλλιώς" (11.30 π.μ. – 2 μ.μ.), εμπνευσμένο από το ομότιτλο έργο του Camille Saint Saëns. Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά 4 ετών και άνω. 

Την Καθαρά Δευτέρα το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει τα Κούλουμα με μια συναυλία που τιμά την ελληνική μουσική. Από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας λέει "Δώστε του χορού κι ας πάει!..." και γεμίζει το Ξέφωτο με παραδοσιακούς ελληνικούς ήχους και ασταμάτητο χορό. Η γιορτή του καρναβαλιού κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο του Φιλοπάππου, όπου στήνεται ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι με τη Γωγώ Τσαμπά. 

Απόκριες 2023 Αθήνα

Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε τις αποκριάτικες εξορμήσεις, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή το "Μήνα Μαύρης Ιστορίας", παρουσιάζει την ταινία "Ένα Σταφύλι στον Ήλιο" (1961) του Ντάνιελ Πέτρι, την Τρίτη 28/2 (7 μ.μ.), ενώ το Exile Room τιμά τη θρυλική Τίνα Τέρνερ με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Tina" (2021), την Πέμπτη 2/3 (9 μ.μ.).

Ένα Σταφύλι στον Ήλιο
"Ένα Σταφύλι στον Ήλιο"

Ο Καπετάν Μύγας εγκαινιάζει στη γκαλερί ΑΛΜΑ τη νέα του έκθεση "Μαντήλια Στρωμένα με Τραπέζι - Ασκήσεις επί του Καναπέως", εμπνευσμένη από την παράδοση, τη θρησκεία, την ιστορία, την ελληνική κουλτούρα και τις πολλαπλές ερμηνείες της παγκόσμιας τέχνης (2/3).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Alma Contemporary Art Gallery

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.