Αναδιαμόρφωση της ιστορικής πλατείας Καλλιγά στα Κ. Πατήσια

Δημιουργήθηκε ένας πρότυπος χώρος αναψυχής με σύγχρονη παιδική χαρά και σιντριβάνι.

Πλατεία Καλλιγά Κάτω Πατήσια

Ένα αληθινό ορόσημο της μεταπολεμικής Αθήνας, η περιοχή Καραμανλάκη στα Κάτω Πατήσια με τα χαρακτηριστικά ομοιογενή διατηρητέα της κτίρια, αποκτά νέα ζωντάνια μετά την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Καλλιγά (Καραμανλάκη) από τον Δήμο Αθηναίων. Στον αναμορφωμένο χώρο, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε ύστερα από πάγιο αίτημα των κατοίκων μία πρότυπη παιδική χαρά, που χρηματοδοτήθηκε από τη Visa στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου "Υιοθέτησε την πόλη σου", καθώς κι ένα όμορφο σιντριβάνι που αποτελεί δωρεά ομάδας κατοίκων της περιοχής. 

Τα εγκαίνια της ανανεωμένης πλατείας, που μετά τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, έχει μετατραπεί σε έναν ελκυστικό χώρο περιπάτου και αναψυχής για την ευρύτερη γειτονιά, πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, παρουσία όλων όσοι συμμετείχαν ενεργά στην πρωτοβουλία. 

Σε δήλωσή του, ο κ. Μπακογιάννης, ανέφερε: "Σε αυτήν την ιστορική γειτονιά όπου αισθάνεται κανείς ακόμη ζωντανό τον παλμό της μεταπολεμικής Αθήνας, παραδίδουμε ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των Κάτω Πατησίων. Ένας πρότυπος χώρος πρασίνου και αναψυχής, κατάλληλος για κάθε ηλικία, δημιουργείται με την καθοριστική συμβολή της Visa, αλλά και με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής που αποδεικνύουν πόσο πολύ αγαπούν τη γειτονιά τους. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στο σημερινό αποτέλεσμα που μάς κάνει υπερήφανους, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για την πόλη. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε έργα και στις 129 γειτονιές που βελτιώνουν αισθητά την καθημερινότητα των Αθηναίων".

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης Αξιώτης, τόνισε: "Ήταν 15 Φεβρουαρίου 2022 όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της νέας Πλατείας Καλλιγά (Καραμανλάκη). Ακριβώς ένα χρόνο μετά, τα έργα ανάπλασης έχουν ολοκληρωθεί και η ιστορική πλατεία παραδίδεται στους κατοίκους της γειτονιάς και τους επισκέπτες της Αθήνας. Τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν απόδειξη ότι οι υποσχέσεις μας δε μένουν στα λόγια, γίνονται πράξη".

Η νέα όψη της πλατείας

Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της "Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά", η δημοτική αρχή της Αθήνας δημιούργησε έναν χώρο-πρότυπο που προσφέρει ασφαλείς συνθήκες παιχνιδιού και περιπάτου. 

Ο χώρος της πλατείας, μετά την ανάπλαση, χωρίστηκε σε δύο ζώνες: Την πρώτη ζώνη καταλαμβάνει ο χώρος της περιφραγμένης παιδικής χαράς, με σύγχρονα όργανα παιχνιδιού, ενώ περιμετρικά διαμορφώθηκε χώρος πρασίνου. Στη δεύτερη ζώνη διαμορφώθηκε ο χώρος της πλατείας, με λειτουργικά παγκάκια κι ένα όμορφο σιντριβάνι που προορίζεται για δροσιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Σε όλη την έκταση της πλατείας, το δάπεδο έχει στρωθεί από κυβόλιθο, ενώ και οι πλάκες των πεζοδρομίων -περιμετρικά της πλατείας- αντικαταστάθηκαν από κυβόλιθους, έτσι ώστε να διακρίνεται ο ενιαίος χαρακτήρας του έργου.

Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η συμβολή ομάδας κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής που με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σωτηρόπουλο συμμετείχαν στην ανάπλαση της πλατείας με τη δωρεά του σιντριβανιού. Πρόκειται για ένα μοντέρνο σιντριβάνι που δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο πάνω στην πλατεία, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους (ομαδικά παιχνίδια, οργάνωση εκδηλώσεων κλπ).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όταν η ιστορία του Ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία" ξεδιπλώθηκε στο κοινό

Η έκθεση "Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience" γύρισε το ρολόι 150 χρόνια πίσω και ταξίδεψε το κοινό σε όλες τις φάσεις του θρυλικού ξενοδοχείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/02/2024

Υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 100 λεωφορείων φυσικού αερίου CNG

Η IVECO BUS, πρωτοπόρος στους κινητήρες φυσικού αερίου CNG επιλέχθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα αρθρωτά λεωφορεία πόλης μήκους 18 μέτρων της μάρκας URBANWAY CNG.

"Σπουδές στην Ιταλία 2024": Όσα πρέπει να ξέρουμε για τα ιταλικά πανεπιστήμια από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολλά πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και στα δικά σας: Από τους "Γάμους της Τήλου", αισίως στους γάμους ολόκληρης της Ελλάδας

Αισίως βρισκόμαστε λίγα κουφέτα πιο κοντά σε ένα συμπεριληπτικό αύριο.

Εξερευνώντας τα μυστικά του εγκεφάλου στο ολοήμερο φεστιβάλ Νευροεπιστήμης

Ο στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τη θαυμαστή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και για το πώς η έρευνα και η πρόοδος που επιτυγχάνεται σε αυτήν, αλλάζουν τη ζωή μας.

Το 2023 χρονιά ανάπτυξης για την επισκεψιμότητα της Αθήνας: Δείτε τα αποτελέσματα της ΕΞΑΑΑ, ΔΑΑ & GBR Consulting

Έγινε πλέον θεσμός η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της "Ετήσιας Έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών" από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting.

"Ο κήπος της ΕΔΕΜ": Εξερευνώντας την πνευματική ιδιοκτησία μέσα από μουσικές διαδρομές

Μια νέα σειρά podcast από την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής φέρνει στο φως την αξία και την σημασία των δικαιωμάτων, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες δημιουργών.