Ο Δημήτρης Στεφανάκης στα "Λογοτεχνικά απογεύματα" του Ιανού

O συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Δημήτρης Στεφανάκης συζητάει με το κοινό καθώς και με τον ηθοποιό Δημήτρη Φραγκιόγλου, το θέμα «Τζέιμς Τζόυς - Σάμιουελ Μπέκετ: Πατέρας - Γιος».

Δημήτρης Στεφανάκης

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου (6 μ.μ) ο συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Δημήτρης Στεφανάκης συζητάει με το κοινό καθώς και με τον ηθοποιό Δημήτρη Φραγκιόγλου, το θέμα "Τζέιμς Τζόυς - Σάμιουελ Μπέκετ: Πατέρας - Γιος". Από τον "Οδυσσέα" μέχρι το "Περιμένοντας τον Γκοντό" και το "Τέλος του παιχνιδιού" γράφτηκαν όλα όσα ήθελε να μας πει η λογοτεχνία στον 20ο αιώνα. Ο Τζόυς ως μυθιστοριογράφος και ο Μπέκετ ως δραματουργός θεμελίωσαν μια πνευματική δυναστεία που δεν αμφισβητήθηκε από κανένα. Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης ανατέμνει αυτό το γοητευτικό δίπολο και την υψηλή αισθητική στις ιδέες και στα κείμενά τους. Η λογοτεχνική συγγένεια του Τζόυς με τον Μπέκετ ανάγεται σε μια σχέση πατέρα-γιου που ο ένας επηρεάζει τον άλλο με κάθε τρόπο. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η ηθοποιός και συγγραφέας Όλγα Νικολαΐδου και ο ηθοποιός Δημήτρης Φραγκιόγλου παρεμβαίνουν, σχολιάζουν και διαβάζουν αποσπάσματα από τα έργα τους.

O Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ κ.ά. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2000 με το μυθιστόρημά του "Φρούτα εποχής" και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα οκτώ μυθιστορήματά του. Το μυθιστόρημά του "Μέρες Αλεξάνδρειας" (2007) μεταφράστηκε στα γαλλικά, τιμήθηκε με το Prix Méditerranée Etranger 2011 και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ισπανικά και στα αραβικά. Tιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011. Είναι σύμβουλος έκδοσης του Λογοτεχνικού Περιοδικού "Κλεψύδρα" και μέλος της κριτικής επιτροπής του Prix Mediterranée Étranger και του Prix Méditerranée de la Poésie Nikos Gatsos. Τον Απρίλιο του 2017 θα κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο "Ευτυχισμένες οικογένειες" από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο 'Έλληνας συγγραφέας, το 2014, αναγορεύτηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για την προσφορά του στον λογοτεχνικό χώρο και τη συμβολή του στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο. 

Η Όλγα Νικολαΐδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όμως ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου. Σπούδασε υποκριτική και συμμετέχει κάθε χρόνο σε θεατρικές παραστάσεις. Εργάστηκε όμως και ως αθλητικογράφος. Δίδαξε δημοσιογραφία αλλά και την Ελληνική γλώσσα σε Σχολεία Μεταναστών. Το μυθιστόρημα "Άνεμος Ωραίος" είναι το πρώτο της βιβλίο. Φέτος ολοκληρώνει τις σπουδές της στην ΕΕΑΟ&ΟΨ, έχοντας ξεκινήσει την πρακτική της στην ψυχοθεραπεία.

Δημήτρης Φραγκιόγλου

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απόφοιτος της Σχολής Βεάκη. Ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας "Οι χρυσοθήρες". Στο θέατρο έχει συνεργαστεί μεταξύ πολλών άλλων με το Εθνικό Θέατρο, την Ομάδα Θέαμα, το Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί και τα ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Λάρισας, Καλαμάτας και Ρόδου καθώς και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, έχει εμφανιστεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές ενώ το ενεργητικό του ως σεναριογράφος περιέχει σενάρια επίσης επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών.

Τα "Λογοτεχνικά απογεύματα στον ΙΑΝΟ" όπου τα σπουδαία βιβλία και οι δημιουργοί τους "συνομιλούν" μεταξύ τους, πραγματοποιούνται στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.