Εβαρίστο, Καβάν: Δύο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Gutenberg

Για πρώτη φορά στα ελληνικά το αριστούργημα της σπουδαίας Άννας Καβάν και μια αντεστραμμένη ιστορία της δουλείας από τη Μπερναντίν Εβαρίστο, με τίτλο "Ξανθές ρίζες".

εκδόσεις Gutenberg

Οι εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα ελληνικά το αριστούργημα της σπουδαίας Άννας Καβάν "Πάγος" σε μετάφραση Λευτέρη Καλοσπύρου και μια αντεστραμμένη ιστορία της δουλείας από τη Μπερναντίν Εβαρίστο, με τίτλο "Ξανθές ρίζες", σε μετάφραση Αλέξης Καλοφωλιά. 

Πάγος, Άννα Καβάν (μτφρ. Λευτέρης Καλοσπύρος)

Πάγος

Μια πανέμορφη νεαρή γυναίκα με λαμπερά μαλλιά ζει στη σκιά του αυταρχικού συζύγου της. Όταν μια μέρα το σκάει για άγνωστο προορισμό, ο ανώνυμος αφηγητής, από παλιά ερωτευμένος μαζί της, βάζει σκοπό της ζωής του να τη βρει. Εντοπίζει τελικά το κορίτσι, αλλά αυτό βρίσκεται πια στη συντροφιά ενός άλλου δυνάστη, ενός σκοτεινού, μοχθηρού άντρα με ψυχρά γαλάζια μάτια που αποκαλείται φύλακας.

Ένα ατέλειωτο παιχνίδι αντικατοπτρισμών, με φόντο ένα σκηνικό ακραίας κλιματικής αλλαγής, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ενώ ο παγετώνας απειλεί να σκεπάσει τη γη απ’ άκρη σ’ άκρη. Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο απελπιστικό καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. Ο "Πάγος" (1967) είναι το γνωστότερο και πιο δημοφιλές έργο της σπουδαίας Άννας Καβάν.

Ξανθές ρίζες, Μπερναντίν Εβαρίστο (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς)

Ξανθές ρίζες

Η εντεκάχρονη Ντόρις, Αγγλίδα, ξανθιά, γαλανομάτα, πέφτει θύμα απαγωγής την ώρα που παίζει στα χωράφια ενός φεουδάρχη. Μαύροι δουλέμποροι την αλυσοδένουν και την οδηγούν στον "Νέο Κόσμο" για να δουλέψει ως σκλάβα σε φυτεία μαύρου μεγαλοκτηματία. Εκεί θα ζήσει χρόνια, μαζί με άλλους λευκούς σκλάβους, υπομένοντας κάθε είδους βασανιστήρια, γεννώντας παιδιά που θα πουληθούν και αυτά για σκλάβοι και ικανοποιώντας κάθε επιθυμία του αφέντη της. Κάποια στιγμή θα δραπετεύσει, αλλά θα τη συλλάβουν και θα τη στείλουν σε ακόμα χειρότερο περιβάλλον.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Μπερναντίν Εβαρίστο που προτάθηκε για βραβείο Oranze και την έκανε ευρύτερα γνωστή για το ταλέντο της, τη φαντασία της και το γλυκόπικρο χιούμορ της.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ελληνικό Απόσταγμα 2026: Η καθιερωμένη 'συνάντηση' των ελληνικών spirits επιστρέφει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου δίνεις ραντεβού στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιατί το "Ελληνικό Απόσταγμα" επιστρέφει δυναμικά στην 9η έκδοση του με περισσότερα από 150 αποστάγματα να σου "κλείνουν" το μάτι για premium δοκιμές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
13/01/2026

Το athinorama.gr δεν είναι απλώς μέρος της αστικής ζωής – είναι η πυξίδα της.

Ρεκόρ επισκεψιμότητας σημειώνεται στην ιστοσελίδα του αθηνοράματος με την πόλη να δείχνει στα καλύτερά της.

Ο καθηγητής Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος λύνει τις ιστορικές μας πλάνες στο βιβλιοπωλείο Πατάκη

Μια φορά την εβδομάδα ο ιστορικός θα προσφέρει δωρεάν "Διορθωτικά μαθήματα νεοελληνικής ιστορίας".

"Τα παιδιά μιλούν με τ’ άστρα" στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο "Από τη Μυθολογία στο Διάστημα"

15.000 μαθητές και μαθήτριες παρουσιάζουν καινοτόμες δράσεις για το μέλλον στη μεγάλη γιορτή αειφορίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι τάσεις στο σύμπαν του κρασιού για το 2026

Κάπως έτσι αναμένεται να κινηθεί στο σύμπαν γύρω από το αμπέλι το νέο έτος.

H "άγνωστη" Κρήνη Ανταίου, στα Πετράλωνα, έρχεται και πάλι στο φως

Το μνημείο αποκαλύφθηκε, το 1976, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής στο πλαίσιο εργασιών του Οργανισμού Αποχέτευσης Πρωτευούσης.

Όλα όσα θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Ακόμη μια εβδομάδα που η πόλη δε θα σε απογοητεύσει με τις προτάσεις της, που εκτείνονται από εκθέσεις και δωρεάν προβολές ως γαστρονομικές εμπειρίες.