Απεργούν οι αρχαιολόγοι ζητώντας καταψήφιση του σχεδίου νόμου για τα 5 μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία

Απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από καθήκοντα έλαβε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως

Απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από καθήκοντα έλαβε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ στη ΓΣ αποφάσισε "την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ", καθώς, μεταξύ άλλων, "διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Έτσι, εκτός από την 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μετατροπή πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ από την Ολομέλεια της Βουλής, προκηρύσσονται επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΚΑΣ, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

"Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως", προσθέτει η ίδια ανακοίνωση. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις μαζί με τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, αύριο Δευτέρα, στις 11.30 π.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα και στις 12: στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 5 μ.μ. έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Ο ΣΕΑ προκηρύσσει επίσης "πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού", ενώ θα προσφύγει, όπως αναφέρει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στον νόμο για τα Μουσεία "με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου", συμπληρώνει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Διαβάστε εδώ την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Γεύσεις και Μνήμες": Η Άντζελα Γκερέκου μάς ξεναγεί στις γεύσεις της Κέρκυρας

Ένα γαστρονομικό ημερολόγιο που φέρνει στο φως την ψυχή της Κέρκυρας μέσα από αυθεντικές γεύσεις, μνήμες και εικόνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2025

Έρχεται 24ωρη λειτουργία του Μετρό;

Το ενδεχόμενο να λειτουργεί το Μετρό της Αθήνας όλο το 24ωρο συγκεκριμένες μέρες εξετάζει το Υπουργείο Μεταφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της νυχτερινής μετακίνησης και την ενίσχυση της αστικής κινητικότητας.

Λένε πως αυτός ο καφές ίσως εκθρονίσει τον Freddo Espresso

Τι ακριβώς απειλεί τον εθνικό μας καφέ στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Γιατί τρέχουμε αυτό το Σάββατο;

Δείτε τι ετοιμάζουν οι adidas Runners Athens για τη Γιορτή της Μητέρας.

Πόσα ποτήρια κρασί βγάζει μια φιάλη;

Μάλλον πρόκειται για μια περίπλοκη ερώτηση.

Αξέχαστα καλοκαιρινά ραντεβού στο Swim Club του Ace Hotel

Αντίστροφη μέτρηση για τα μοναδικά θερινά events του ξενοδοχείου.

Μήπως το Καλλιμάρμαρο κινδυνεύει να γίνει πολυχώρος lifestyle;

Πόσο μπορεί να αντέξει ένας ιστορικός χώρος πριν χάσει την αυθεντικότητά του και γιατί πρέπει να δοθεί προσοχή στο πρόσφατο... πολιτιστικό φαινόμενο.