"Ιστορίες στο Μεταίχμιο": Η Έλενα Χαμαλίδη μιλά για την ιστορία της μεταπολεμικής ελληνικής τέχνης

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα.

Ιστορίες στο Μεταίχμιο Έλενα Χαμαλίδη

Το Βιβλιοπωλείο Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα παρουσιάζει την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. τις "Ιστορίες στο Μεταίχμιο. Μοντερνισμός και Πραγματικότητα στη Μεταπολεμική Ελληνική Τέχνη" της Έλενας Χαμαλίδη, αναπληρώτριας καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Θα μιλήσουν οι Κώστας Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίο Πατρών, Δημήτρης Φιλιππίδης, Oμότιμος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η συγγραφέας.

Με την έκδοση αυτού του βιβλίου ολοκληρώνεται ένας κύκλος έρευνας και αναζητήσεων της Έλενας Χαμαλίδη που κράτησε χρόνια. Σε αυτήν την πορεία καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμμετοχή  της στο ευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο του ΕΑΜ (European Network for Avant-Garde and Modernism Studies) που έχει ως αντικείμενο την έρευνα γύρω από τον μοντερνισμό και τις πρωτοπορίες, και η θερμή υποδοχή από τον Sascha Bru, την Tanja Orum, τον Jesper Olsson, τον Benedikt Hjartarson, τον Harri Veivo, τον Per Backstrom. Λαμβάνοντας μέρος σε συζητήσεις, ιδιαίτερα σε θεματικές συνεδρίες, με συναδέλφους από την υπόλοιπη Ευρώπη, άντλησε πολύτιμα ερεθίσματα, ενώ επεξεργάστηκε ή αναθεώρησε εκτιμήσεις της.

Σημαντικό ρόλο στο βιβλίο της έπαιξαν και οι συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χαΐνης και Νέλλα Γκόλαντα, και το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που της εμπιστεύτηκαν να μελετήσει και να δημοσιεύσει.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Με 59 πρωτότυπες εκδηλώσεις συνεχίζεται το This is Athens City Festival 2024

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου στην Έδεσσα

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Έδεσσας, ως προορισμού που συνδυάζει πλούσιο μνημειακό απόθεμα όλων των περιόδων, αλλά και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον

Καλό το θέαμα, αλλά τι μένει μετά τα κομφετί;

Μερικές σκέψεις από το Μάλμε στα Εξάρχεια και από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη Γάζα.

H Πλατεία Εξαρχείων σχεδόν εξαφανισμένη από τις εργασίες για το μετρό

Η νέα επέκταση του εργοταξίου του μετρό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι παραπονιούνται για τον πλέον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο στην Πλατεία Εξαρχείων.

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" φέτος στο Κτήμα Αβαντίς θα είναι μία μεγάλη και διπλή γιορτή

Οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες" συμπίπτουν με τα 30 χρόνια του Οινοποιείου για αυτό και το πρόγραμμα στις 18-19 Μαίου τα έχει όλα!

Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ μελέτες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του.

Τι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ;

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο δίνουν την αφορμή να κατηφορίσουμε στο πιο δροσερό σημείο της πόλης.