"Ιστορίες στο Μεταίχμιο": Η Έλενα Χαμαλίδη μιλά για την ιστορία της μεταπολεμικής ελληνικής τέχνης

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα.

Ιστορίες στο Μεταίχμιο Έλενα Χαμαλίδη

Το Βιβλιοπωλείο Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα παρουσιάζει την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. τις "Ιστορίες στο Μεταίχμιο. Μοντερνισμός και Πραγματικότητα στη Μεταπολεμική Ελληνική Τέχνη" της Έλενας Χαμαλίδη, αναπληρώτριας καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Θα μιλήσουν οι Κώστας Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίο Πατρών, Δημήτρης Φιλιππίδης, Oμότιμος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η συγγραφέας.

Με την έκδοση αυτού του βιβλίου ολοκληρώνεται ένας κύκλος έρευνας και αναζητήσεων της Έλενας Χαμαλίδη που κράτησε χρόνια. Σε αυτήν την πορεία καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμμετοχή  της στο ευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο του ΕΑΜ (European Network for Avant-Garde and Modernism Studies) που έχει ως αντικείμενο την έρευνα γύρω από τον μοντερνισμό και τις πρωτοπορίες, και η θερμή υποδοχή από τον Sascha Bru, την Tanja Orum, τον Jesper Olsson, τον Benedikt Hjartarson, τον Harri Veivo, τον Per Backstrom. Λαμβάνοντας μέρος σε συζητήσεις, ιδιαίτερα σε θεματικές συνεδρίες, με συναδέλφους από την υπόλοιπη Ευρώπη, άντλησε πολύτιμα ερεθίσματα, ενώ επεξεργάστηκε ή αναθεώρησε εκτιμήσεις της.

Σημαντικό ρόλο στο βιβλίο της έπαιξαν και οι συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χαΐνης και Νέλλα Γκόλαντα, και το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που της εμπιστεύτηκαν να μελετήσει και να δημοσιεύσει.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.