"Ιστορίες στο Μεταίχμιο": Η Έλενα Χαμαλίδη μιλά για την ιστορία της μεταπολεμικής ελληνικής τέχνης

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα.

Ιστορίες στο Μεταίχμιο Έλενα Χαμαλίδη

Το Βιβλιοπωλείο Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα παρουσιάζει την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. τις "Ιστορίες στο Μεταίχμιο. Μοντερνισμός και Πραγματικότητα στη Μεταπολεμική Ελληνική Τέχνη" της Έλενας Χαμαλίδη, αναπληρώτριας καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Θα μιλήσουν οι Κώστας Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίο Πατρών, Δημήτρης Φιλιππίδης, Oμότιμος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η συγγραφέας.

Με την έκδοση αυτού του βιβλίου ολοκληρώνεται ένας κύκλος έρευνας και αναζητήσεων της Έλενας Χαμαλίδη που κράτησε χρόνια. Σε αυτήν την πορεία καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμμετοχή  της στο ευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο του ΕΑΜ (European Network for Avant-Garde and Modernism Studies) που έχει ως αντικείμενο την έρευνα γύρω από τον μοντερνισμό και τις πρωτοπορίες, και η θερμή υποδοχή από τον Sascha Bru, την Tanja Orum, τον Jesper Olsson, τον Benedikt Hjartarson, τον Harri Veivo, τον Per Backstrom. Λαμβάνοντας μέρος σε συζητήσεις, ιδιαίτερα σε θεματικές συνεδρίες, με συναδέλφους από την υπόλοιπη Ευρώπη, άντλησε πολύτιμα ερεθίσματα, ενώ επεξεργάστηκε ή αναθεώρησε εκτιμήσεις της.

Σημαντικό ρόλο στο βιβλίο της έπαιξαν και οι συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χαΐνης και Νέλλα Γκόλαντα, και το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που της εμπιστεύτηκαν να μελετήσει και να δημοσιεύσει.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νέα ομιλία του "Προστασία της φύσης Lab" για την κλιματική αλλαγή

Η νέα ομιλία της δράσης "Προστασία της φύσης Lab" εστιάζει στην περιβαλλοντική κρίση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

22/03/2023

Βραδιά-έκπληξη από το ΣΚΡΑΤΣ σε κατάστημα ΟΠΑΠ στην Κηφισιά – Κέρδη έως και 1.000.000 ευρώ από την οικογένεια λαχνών "ΕΦΤΑΡΙΑ"

Τα Σμαραγδένια, Διαμαντένια και Χρυσά "ΕΦΤΑΡΙΑ", με μεγάλα κέρδη, περιμένουν τους παίκτες του ΣΚΡΑΤΣ στα καταστήματα ΟΠΑΠ.

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

Τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν με ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Μαρία Φράγκου μιλά για το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας στη Χιλή, την άνιση πρόσβαση στο νερό και το πώς ο φεμινισμός συνεισφέρει στην επίλυση οικολογικών ζητημάτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Χιλής και ακτιβίστρια Μαρία Φράγκου μάς μιλά για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες στη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω της έλλειψης ισότιμης πρόσβασης στο νερό.

Το "Makedonia Palace" είναι υπερήφανο μέλος της World Hotels

To εμβληματικό ξενοδοχείο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που συγκαταλέγεται στην ανώτατη κατηγορία της "World Hotels Luxury Collection".

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής η έκθεση "ΑμεΑ-Αναπηρία –Αποκατάσταση" στο Ζάππειο

Oλοκληρώθηκε στο Ζάππειο η τριήμερη έκθεση "ΑμεΑ-Αναπηρία –Αποκατάσταση" η οποία πραγματοποιήθηκε με τη θερμή υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Η εφηβεία συναντά την τρίτη ηλικία στη δράση "Across Generations"

Η νέα δράση της Cinemathesis για άτομα της τρίτης ηλικίας περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών συναντήσεων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων με κύριο στόχο την υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας.