"Ιστορίες στο Μεταίχμιο": Η Έλενα Χαμαλίδη μιλά για την ιστορία της μεταπολεμικής ελληνικής τέχνης

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα.

Ιστορίες στο Μεταίχμιο Έλενα Χαμαλίδη

Το Βιβλιοπωλείο Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα παρουσιάζει την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. τις "Ιστορίες στο Μεταίχμιο. Μοντερνισμός και Πραγματικότητα στη Μεταπολεμική Ελληνική Τέχνη" της Έλενας Χαμαλίδη, αναπληρώτριας καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Θα μιλήσουν οι Κώστας Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίο Πατρών, Δημήτρης Φιλιππίδης, Oμότιμος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η συγγραφέας.

Με την έκδοση αυτού του βιβλίου ολοκληρώνεται ένας κύκλος έρευνας και αναζητήσεων της Έλενας Χαμαλίδη που κράτησε χρόνια. Σε αυτήν την πορεία καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμμετοχή  της στο ευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο του ΕΑΜ (European Network for Avant-Garde and Modernism Studies) που έχει ως αντικείμενο την έρευνα γύρω από τον μοντερνισμό και τις πρωτοπορίες, και η θερμή υποδοχή από τον Sascha Bru, την Tanja Orum, τον Jesper Olsson, τον Benedikt Hjartarson, τον Harri Veivo, τον Per Backstrom. Λαμβάνοντας μέρος σε συζητήσεις, ιδιαίτερα σε θεματικές συνεδρίες, με συναδέλφους από την υπόλοιπη Ευρώπη, άντλησε πολύτιμα ερεθίσματα, ενώ επεξεργάστηκε ή αναθεώρησε εκτιμήσεις της.

Σημαντικό ρόλο στο βιβλίο της έπαιξαν και οι συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χαΐνης και Νέλλα Γκόλαντα, και το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που της εμπιστεύτηκαν να μελετήσει και να δημοσιεύσει.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα ΒορΟινά ταξιδεύουν και πάλι στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου οι "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος" ταξιδεύουν στην Αθήνα για την αγαπημένη οινική εκδήλωση και προσκαλούν το οινόφιλο κοινό σε γευστικές δοκιμές με εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα που ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/01/2026

Αναβάλλεται για την Παρασκευή η εκδήλωση με τον Βιντσέντζο Λατρόνικο στο Μέγαρο Μουσικής

Όπως ανακοίνωσαν οι εκδόσεις Loggia ισχύουν τα ίδια δελτία εισόδου, ενώ η εκδήλωση την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στις 18:00.

Κάθε άνοιξη τα ίδια; Καταρροή και ασταμάτητο φτέρνισμα; Η εξέταση για τις αλλεργίες της ανθοφορίας που θα σου λύσει όλες τις απορίες

Λες ότι έχεις αλλεργία στη γύρη αλλά δεν έχεις εξεταστεί ποτέ; Μια μοριακή βιολόγος μας απαντά σε όλες τις απορίες & μας προτείνει λύση

Τι αλλάζει με τη λειτουργία του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Κληρονομιάς

Με την έλευση της ΑΙ κρίθηκαν αναγκαίες οι νέες προσεγγίσεις στον παραδοσιακό τρόπο καταγραφής και τεκμηρίωσης.

Γιατί μπαίνουν σε 'pause' τα πάντα στην Αθήνα όταν βρέχει;

Σε μια πόλη που γιγαντώνεται χωρίς αντίστοιχο εκσυγχρονισμό των υποδομών της, η βροχή λειτουργεί ως δείκτης των ορίων της.

Κακοκαιρία στην Αττική: Τι ισχύει με μετακινήσεις, σχολεία, εργασία και πότε εξασθενούν τα φαινόμενα

Μήνυμα από το 112 εστάλη το πρωί στους κατοίκους της πρωτεύουσας, που έχει τεθεί σε "red code" για περιορισμό μετακινήσεων.

Μια συζήτηση για την Χάννα Άρεντ και την πολιτική σκέψη της με ελεύθερη είσοδο στο Ίδρυμα Γκαίτε

Η πολιτική θεωρητικός Μάικε Βάισπφλουγκ συνομιλεί με το κοινό και τους Βίκυ Ιακώβου-Νίκο Τζανάκη για την τέχνη, θέτοντας στο μικροσκόπιο την σκέψη της Άρεντ.