Εξερευνήστε τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Κήπου

Διαδραστικοί χάρτες παρακινούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη διερεύνηση του νερού ως φυσικού πόρου τόσο στην αστική περιοχή της Αθήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Εξερεύνηση της βιοποικιλότητας στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας ©Stamatis Zogaris

Οι κήποι του παλατιού που διαμορφώθηκαν από τη βασίλισσα Αμαλία στα τέλη της δεκαετίας του 1830 –σήμερα γνωστοί ως Εθνικός Κήποςείναι το πρώτο διακοσμητικό πάρκο και ταυτόχρονα ο πρώτος βοτανικός κήπος στη σύγχρονη Ελλάδα. Ενώ πολλά έχουν γραφτεί για την ιστορία αυτού του μέρους, οι αναφορές γύρω από την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα είναι ελάχιστες.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία βιοποικιλότητας που προσδίδουν στο πάρκο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα της φυσικής ιστορίας: Μνημειώδη μακρόβια δέντρα, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ως τα σημαντικότερα φυσικά "hotspots" της ορνιθοπανίδας της πόλης λόγω της συνεχούς υγρασίας χάρη στην ύδρευση, όπως και τεχνητά υδάτινα στοιχεία ψυχαγωγίας με παλιά υδατορέματα, σιντριβάνια και λίμνες με καθαρό, διαυγές νερό.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου (11 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο πλαίσιο της εγκατάστασης Atlas of Mediterranean Liquidity, όπου παρουσιάζονται διαδραστικοί χάρτες οι οποίοι παρακινούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη διερεύνηση του νερού ως φυσικού πόρου τόσο στην αστική περιοχή της Αθήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης, κορυφαίος γεωγράφος και βιολόγος στον τομέα των εσωτερικών υδάτων στην Ελλάδα, θα ηγηθεί και θα συντονίσει αυτή την ειδική "αποστολή εξερεύνησης" της βιοποικιλότητας του Εθνικού Κήπου.

Δήλωση συμμετοχής στο prog-athen@goethe.de

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA: Για (φυσικό) κρασί στο Ωδείο Αθηνών

1 ημέρα, 50 οινοποιεία, 300+ κρασιά. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, σε περιμένει και πάλι η πολύχρωμη οινική φιέστα των natural wines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
13/10/2025

Athens Oktoberfest by Cava Nektar: Το πιο διάσημο φεστιβάλ μπίρας στην καρδιά της Αθήνας

Το φεστιβάλ που συνδυάζει μπίρα, μουσική και διασκέδαση για όλους.

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Εκθέσεις, συναυλίες και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Trick or Treat: Πώς προέκυψε το έθιμο να τρώμε γλυκά στο Halloween;

Ποιες οι ρίζες του ‘φάρσα ή κέρασμα’ σε σχέση με το Halloween, που είναι πλέον τόσο δημοφιλές και στην Ελλάδα;

To Athens Halloween Festival έρχεται στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το πιο spooky φεστιβάλ της Αθήνας έρχεται τιμά την γιορτή του Halloween με workshops, escape rooms και πολλές ακόμα εμπειρίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Έτοιμοι για το φετινό Platforms Project;

Σύγχρονη Τέχνη στο Καπνεργοστάσιο, κινηματογραφικά ραντεβού στην Πλατεία Αμερικής και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/10.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Ημέρες μελιού - γλυκού & τοπικών προϊόντων" έρχεται στο Ζάππειο

Μετά τις διοργανώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πλατεία Συντάγματος, το φεστιβάλ ταξιδεύει στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου, δείχνοντάς μας τη... γλυκιά πλευρά της ζωής.