Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μαθήματα ενδυματολογίας

Η εξέλιξη της ενδυμασίας ανά τους αιώνες, σε οποιαδήποτε από τις φάσεις της, είναι ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ειδικούς του ενδύματος αλλά και για το ευρύ κοινό. 

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" φιλοδοξούν να αναδείξουν τα κύρια σημεία αυτής της συναρπαστικής ιστορίας που δημιουργήθηκε και μεταδόθηκε στις μελλοντικές γενιές από ανθρώπους διαφορετικών εποχών και περιοχών, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν την έμφυτη αγάπη τους για τον στολισμό του ανθρώπινου σώματος, μέσα από τις διαφορετικές κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές και γεωγραφικές συνθήκες που τους περιέβαλαν. Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Ο πρώτος κύκλος με τίτλο "Από τον Poiret στον Dior" είναι αφιερωμένος στην γυναικεία δυτική μόδα του 1ου μισού του 20ου αιώνα, μια περίοδο που θεωρείται ότι έγιναν οι πιο γρήγορες και επαναστατικές αλλαγές στην ένδυση. Η γυναικεία μόδα αντικατόπτριζε στενά το πνεύμα της εποχής, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο ανεβοκατέβασμα του ύψους του ποδόγυρου, στα υφάσματα, στις χρωματικές επιλογές τους καθώς και στη φόρμα των ενδυμάτων που ήταν αισθητά πιο φαρδιά από αυτά του 19ου αιώνα.

Σε αυτόν τον κύκλο θα εξεταστούν ανά δεκαετία οι τάσεις που ακολουθούσαν οι γυναίκες προκειμένου να είναι "στη μόδα", οι σχεδιαστές και οι οίκοι υψηλής ραπτικής της εποχής καθώς και τα στυλ που επικρατούσαν σε σχέση με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της περιόδου. Ανάμεσα στα μαθήματα θα υπάρχουν και δυο μαθήματα με τη μορφή συζήτησης με τους Έλληνες σχεδιαστές μόδας Ορσαλία Παρθένη, ιστορικό του ενδύματος και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας και Βασίλη Ζούλια, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας οι οποίοι θα μας μιλήσουν τόσο για την ελληνική μόδα όσο και για την συμβολή τους στην εξέλιξή της.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα έως τις 27 Μαρτίου 2023, στις 7.00 μ.μ., από την Αγγελική Ρουμελιώτη, υπεύθυνη συλλογών του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου είτε με φυσική παρουσία, στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος, είτε διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Κόστος μαθήματος: 15€

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.