Τα δωρεάν της εβδομάδας: Απόδραση από την Αθήνα

Καλλιτεχνικές ανησυχίες σε σύγχρονους χώρους τέχνης, εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 21 έως 27/1.

Escapism in Athens © Kαλλιόπη Κουκλινού

Η Fokianou Art Space μάς καλεί να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και το άγχος της αστικής ζωής, μέσα από το έργο 25 εικαστικών. Στο "Escapism in Athens", οι καλλιτέχνες αναζητούν τρόπους απόδρασης από τη συχνά αποπνικτική καθημερινότητα που αντιμετωπίζει κανείς ζώντας σε μια μεγαλούπολη. 

Performance ROOMS2023
© Βίβιαν Γουγουλιά

Για το τρίτο μέρος του πρότζεκτ "Performance Rooms", η αίθουσα τέχνης Kappatos διοργανώνει ένα τριήμερο γεμάτο καλλιτεχνικά δρώμενα, εξερευνώντας την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης της περφόρμανς. Για 3 συνολικά εβδομάδες και ξεκινώντας από 26/1, 15 επιμελητές παρουσιάζουν το έργο 20 περφόρμερ από τον χώρο των εικαστικών τεχνών αλλά και του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και των multimedia.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των περφόρμανς.

Την Κυριακή 22/1 (12 μ.μ.), η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια παρουσιάζουν το βιβλίο της Μπέρρυς Ναχμίας "Κραυγή για το Αύριο", στο Κοινοτικό Κέντρο Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Γιώργος Αντωνίου, η καθηγήτρια Χαρά Καραγιαννονούλου και η επιμελήτρια του βιβλίου Οντέτ Βαρών-Βασάρ. Η συγγραφέας, μετά από μια σύντομη αφήγηση των παιδικών και εφηβικών της χρόνων στην Καστοριά, μιλάει για τον δεκάμηνο εγκλεισμό της στο στρατόπεδο του Μπιρκενάου, όπου έχασε την οικογένειά της και, τέλος, το δύσκολο ταξίδι πίσω στην Ελλλάδα. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου.

Το τραγούδι του Φοίνικα
"Το τραγούδι του Φοίνικα"

Ένα αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος παρουσιάζεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε: τη Δευτέρα 23/1 (6-9 μ.μ.) θα προβληθούν οι ταινίες "Το τραγούδι του Φοίνικα" (2014) του Christian Petzold και το ντοκιμαντέρ "Εικόνες του κόσμου και η εγγραφή του Πολέμου" (1988) του Harun Farocki. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Escapism in Athens

  • Μεικτά Μέσα

Διερευνώντας ότι οδηγεί στην εκτόνωση, τη χαρά και την ονειροπόληση, τις μικρές δόσεις ευτυχίας μέσα στη πόλη, η FokiaNou Art Space πραγματοποίησε ακόμα μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους καλλιτέχνες της πόλης, ζητώντας τους να αναδείξουν τις χαρακτηριστικότερες αθηναϊκές εκφάνσεις διαφυγής, σε οποιαδήποτε μορφή.

Performance ROOMS2023

  • Performance

15 επιμελητές παρουσιάζουν 20 περφόρμερ από τις εικαστικές τέχνες καθώς και από άλλα καλλιτεχνικά πεδία όπως το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τα multimedia, στα δωμάτια της γκαλερί Kappatos, σε διάστημα 3 εβδομάδων και σε 3 ομάδες. Κάθε ομάδα θα αποτελείται απο 5 Performances και θα παρουσιάζεται από ένα τριήμερο. Σε κάθε δωμάτιο θα επιτελείται και μια ζωντανή performance κατά την τριήμερη διάρκεια της κάθε ομάδας.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Kappatos

Αθηνάς 12, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

FokiaNou Art Space

Φωκιανού 24, Παγκράτι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.