Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μια μουσική αναδρομή στην καριέρα του Ντέιβιντ Μπόουι

Μια συναυλία αφιερωμένη στον σπουδαίο Βρετανό καλλιτέχνη, ένα νεοσύστατο κινηματογραφικό φεστιβάλ και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 7/1 έως 14/1.

o_anthropos_pou_epese_sti_gi

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου κλείνουν 8 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ντέιβιντ Μπόουι και το ΚΠΙΣΝ το γιορτάζει φιλοξενώντας στην Αγορά του τη Heroes tribute band, οι οποίοι θα μας ταξιδέψουν στις διάφορες μουσικές περιόδους-σταθμούς του εμβληματικού καλλιτέχνη. 

Ακόμη, έως 31/1, στον Νιάρχο θα διοργανώνονται Σύντομες Ξεναγήσεις από την ομάδα Εθελοντών, με στόχο να εξοικειωθούν οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ με την ιστορία και τον σχεδιασμό του δημοσίου χώρου. Από Δευτέρα έως Παρασκευή οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται 6-9 μ.μ. και κάθε Σάββατο από 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ.

Αφιέρωμα στο αλβανικό σινεμά ετοιμάζει το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων με το νεοσύστατο MiQ Festival που θα διεξαχθεί στις 7 και 8/1. Το πρόγραμμα ξεκινά με μία έκθεση με θέμα το μεταναστευτικό βίωμα και κατόπιν θα προβληθούν οι ταινίες "Παραμύθι από το Παρελθόν" και "NËNA". Την Κυριακή 8/1 θα ακολουθήσει πάνελ και συζήτηση σχετικά με το κούηρ φεμινιστικό και μεταναστευτικό κίνημα (8-9.30 μ.μ.).

Διαβάστε Επίσης

Για το σινεμά αλλά και τη λογοτεχνία θα μιλήσει την Τετάρτη 11/1 η διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Μαρία Ηλιού στην Ελληνοαμερικανική Ένωσηστο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος για την έκθεση "Πολυκατοικία". Η Ηλιού θα κάνει αναφορά στην παρουσία και τους συμβολισμούς της ελληνικής πολυκατοικίας στη λογοτεχνία και τη μεγάλη οθόνη, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί ένα απόσπασμα από τη νέα της ταινία, "Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896-1922", την οποία αναμένουμε στα ελληνικά σινεμά τους προσεχείς μήνες.

Παράλληλα η Εθνική Πινακοθήκη ξεκινά το δικό της Δημόσιο Πρόγραμμα με την επιστημονική συνάντηση "Θεοσοφισμός και Εικαστικές Τέχνες", στις 13/1 (11 π.μ.). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητηθεί η επίδραση του Θεοσοφισμού στη ζωγραφική και την τέχνη γενικότερα, με αφορμή την περιοδική έκθεση της ΕΠΜΑΣ, "Κωνσταντίνος Παρθένης. Η Ιδανική Ελλάδα της Ζωγραφικής του".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η Ιδανική Ελλάδα της Ζωγραφικής του

  • Ζωγραφική

Μια καλλιτεχνική αναδρομή στο έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη, ο οποίος με τη ζωή του και την τέχνη του τα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο σπίτι του, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Αλεξάνδρεια, Βιέννη, Παρίσι, Κέρκυρα, Αθήνα, είναι οι κυριότεροι σταθμοί του έργου του, που δεν είναι ακόμη καταγεγραμμένο στο εύρος του, ούτε απολύτως οριοθετημένο στην ιστορία της τέχνης. Η ζωγραφική του Παρθένη βρίσκεται σε διαρκή δημιουργικό διάλογο, πάντα με προσωπικό ύφος, με τα εικαστικά ρεύματα του μοντερνισμού, ενώ οι εικονογραφικές αναφορές στην αρχαιότητα και στην βυζαντινή τέχνη διαμορφώνουν ένα προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα, που εξελίσσεται σταθερά μέχρι το τέλος της ζωής του μέσα από μια πληθώρα έργων.

Η Πολυκατοικία

  • Μεικτά Μέσα

Έργα φωτογράφων, αρχιτεκτόνων, αλλά και εικαστικών, συνομιλούν με γενικό θέμα την "Πολυκατοικία" ως ισχυρό κοινωνικό, αισθητικό και συναισθηματικό σύμβολο στην αστική ζωή των τελευταίων 100 χρόνων.

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

02/02/2023

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.

Stand up Science: Η Επιστήμη αλλιώς... στη σκηνή

Στο πρώτο Stand-Up Science της χρονιάς από τους Science Reactors, "φευγάτοι" επιστήμονες σχολιάζουν την επιστημονική επικαιρότητα με με ύφος απλό, απολαυστικό και σκωπτικό.