Οι διαλέξεις που ξεκινούν τον Ιανουάριο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Διαλέξεις για την ιστορία του θεάτρου, τον ιλλουμινισμό, την παράδοση και τη νεωτερικότητα, καθώς και απογεύματα ποιήσης έρχονται από τη νέα χρονιά στο ίδρυμα.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Συμεωνίδου Χάρις

Χάρις Συμεωνίδου | Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου

Για τρίτη χρονιά διεξάγεται στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη, από την ηθοποιό, τ. Επισκέπτρια Καθηγήτρια της Σορβόννης & τ. Δ/ντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), κα. Χάρη Συμεωνίδου, Σεμινάριο, για την "Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου", από τις ρίζες του θεάτρου με τις τελετουργίες και τους αρχαίους χρόνους, μέχρι σήμερα.

Info: 9, 16, 23, 30/1 & 6/2 | Δευ., 6 - 8 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Λέανδρος Λεφάκης | Ιλλουμινισμός: Φιλοσοφία και Συμβολισμός

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Λεφάκης Λέανδρος

Ο Ιλλουμινισμός (Illuminisme) είναι το πνευματικό κίνημα του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δυτικού εσωτερισμού και αποσκοπεί στη φώτιση διά της Θείας Σοφίας. Κύριος εκπρόσωπός του υπήρξε ο Λουί-Κλωντ ντε Σαιν-Μαρτέν, ο οποίος προέβαλε την πνευματοκρατική του φιλοσοφία ως αντίρροπο της ορθολογιστικής αντίληψης της εποχής. Ο Ιλλουμινισμός συνδέθηκε με πλείστα εσωτερικά ρεύματα τα οποία άνθησαν κατά την Αναγέννηση, όπως η Καββάλα, η Χριστιανική Θεοσοφία και ο Ερμητισμός και διοχετεύτηκε στη δεξαμενή μυητικών οργανώσεων, με κυριότερες αυτές που εμπεριείχαν τελετουργικά ιπποτικής έμπνευσης. Ως κίνημα, σε όλες του τις εκφράσεις, αντιτάχθηκε στον υλισμό των Εγκυκλοπαιδιστών, τέκνα του δε όπως ο Μαρτινισμός, ο Μαρτινεσισμός και ο Ελευθεροτεκτονισμός, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Διαφωτισμού, αλλά και του πρώιμου Ρομαντισμού.

Info: 9, 16, 23, 30/1, 6/2 | Δευ., 8 - 9.30 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη | O κύκλος και η γραμμή: Παράδοση και νεωτερικότητα

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

Στην τέχνη, ο δημιουργός αποκαλύπτει έναν κόσμο που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δούμε, χωρίς τη διαμεσολάβηση του. Έναν κόσμο μοναδικό, που αν τύχει να ενεργοποιείται από την αφαιρετική και μυστηριακή δύναμη του ονείρου, ενεργεί μέσα μας απελευθερωτικά. Τα όνειρα είναι χειρονομίες "του άλλου εαυτού". Μια ανασύνθεση του κόσμου, ένας τρόπος να μιλήσεις γι’ αυτό που δεν λέγεται. 

Στην σειρά αυτών των διαλέξεων, ο Βασίλης Γεροντάκος παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών από τον χώρο του κινηματογράφου, της φωτογραφίας, των εικαστικών τεχνών, της ποίησης, που εγκαταστάθηκαν στην συλλογική μνήμη, αφύπνισαν όλους εμάς, και μας αποκάλυψαν έναν ατέρμονο ορίζοντα.

Info: 10, 17, 24, 31/1, 7/2 | Τρ., 6 - 8 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Στέλιος Ράμφος | Η ποίηση του Καβάφη

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Ράμφος Στέλιος

Διαλέξεις με αφορμή τα 90 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή.

Info: 11, 18, 25/1, 1, 8, 15, 22/2, 1, 8, 15, 22, 29/3, 5, 26/4, 3, 10, 17, 24/5 | Τετ., 6 - 8 μ.μ. | Κύκλος 18 διαλέξεων: 280€, 110€, Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€

Ίρις Κρητικού | Μικρές Γεωγραφίες του Καλού

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Ίρις Κρητικού

Πού ξεκινά και πού ολοκληρώνεται η ημέρα του δημιουργού; Ποια είναι τα αγαπημένα του σύνεργα και ποιος ο κύκλος της δημιουργικής του σκέψης, ποια τα πολύτιμα αντικείμενα καθημερινής θέασης και ποιες οι προσωπικές του αναφορές; Ποιες είναι οι πολυσχιδείς και μακρόχρονες σχέσεις που αναπτύσσονται με τους άλλους και πώς η επιθυμία δημιουργίας γίνεται πράξη; Πόσες πολλές διαφορετικές δοκιμές, πόσοι πολλοί γεωγραφικοί και νοητοί τόποι, πόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες κατοικούν στο εργαστήριο των χεριών και του νου; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτουν εδώ και μία πενταετία οι "Μικρές Γεωγραφίες".

Info: 13, 20, 27/1, 3, 10/2 | Παρ., 6 - 8 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Αθηνά Παπαδάκη | Απογεύματα Ποίησης

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Αθηνά Παπαδάκη

Η Αθηνά Παπαδάκη μάς προσφέρει απογεύματα ποίησης στο Café Merlin του ιδρύματος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.