Οι διαλέξεις που ξεκινούν τον Ιανουάριο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Διαλέξεις για την ιστορία του θεάτρου, τον ιλλουμινισμό, την παράδοση και τη νεωτερικότητα, καθώς και απογεύματα ποιήσης έρχονται από τη νέα χρονιά στο ίδρυμα.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Συμεωνίδου Χάρις

Χάρις Συμεωνίδου | Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου

Για τρίτη χρονιά διεξάγεται στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη, από την ηθοποιό, τ. Επισκέπτρια Καθηγήτρια της Σορβόννης & τ. Δ/ντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), κα. Χάρη Συμεωνίδου, Σεμινάριο, για την "Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου", από τις ρίζες του θεάτρου με τις τελετουργίες και τους αρχαίους χρόνους, μέχρι σήμερα.

Info: 9, 16, 23, 30/1 & 6/2 | Δευ., 6 - 8 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Λέανδρος Λεφάκης | Ιλλουμινισμός: Φιλοσοφία και Συμβολισμός

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Λεφάκης Λέανδρος

Ο Ιλλουμινισμός (Illuminisme) είναι το πνευματικό κίνημα του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δυτικού εσωτερισμού και αποσκοπεί στη φώτιση διά της Θείας Σοφίας. Κύριος εκπρόσωπός του υπήρξε ο Λουί-Κλωντ ντε Σαιν-Μαρτέν, ο οποίος προέβαλε την πνευματοκρατική του φιλοσοφία ως αντίρροπο της ορθολογιστικής αντίληψης της εποχής. Ο Ιλλουμινισμός συνδέθηκε με πλείστα εσωτερικά ρεύματα τα οποία άνθησαν κατά την Αναγέννηση, όπως η Καββάλα, η Χριστιανική Θεοσοφία και ο Ερμητισμός και διοχετεύτηκε στη δεξαμενή μυητικών οργανώσεων, με κυριότερες αυτές που εμπεριείχαν τελετουργικά ιπποτικής έμπνευσης. Ως κίνημα, σε όλες του τις εκφράσεις, αντιτάχθηκε στον υλισμό των Εγκυκλοπαιδιστών, τέκνα του δε όπως ο Μαρτινισμός, ο Μαρτινεσισμός και ο Ελευθεροτεκτονισμός, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Διαφωτισμού, αλλά και του πρώιμου Ρομαντισμού.

Info: 9, 16, 23, 30/1, 6/2 | Δευ., 8 - 9.30 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη | O κύκλος και η γραμμή: Παράδοση και νεωτερικότητα

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

Στην τέχνη, ο δημιουργός αποκαλύπτει έναν κόσμο που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δούμε, χωρίς τη διαμεσολάβηση του. Έναν κόσμο μοναδικό, που αν τύχει να ενεργοποιείται από την αφαιρετική και μυστηριακή δύναμη του ονείρου, ενεργεί μέσα μας απελευθερωτικά. Τα όνειρα είναι χειρονομίες "του άλλου εαυτού". Μια ανασύνθεση του κόσμου, ένας τρόπος να μιλήσεις γι’ αυτό που δεν λέγεται. 

Στην σειρά αυτών των διαλέξεων, ο Βασίλης Γεροντάκος παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών από τον χώρο του κινηματογράφου, της φωτογραφίας, των εικαστικών τεχνών, της ποίησης, που εγκαταστάθηκαν στην συλλογική μνήμη, αφύπνισαν όλους εμάς, και μας αποκάλυψαν έναν ατέρμονο ορίζοντα.

Info: 10, 17, 24, 31/1, 7/2 | Τρ., 6 - 8 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Στέλιος Ράμφος | Η ποίηση του Καβάφη

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Ράμφος Στέλιος

Διαλέξεις με αφορμή τα 90 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή.

Info: 11, 18, 25/1, 1, 8, 15, 22/2, 1, 8, 15, 22, 29/3, 5, 26/4, 3, 10, 17, 24/5 | Τετ., 6 - 8 μ.μ. | Κύκλος 18 διαλέξεων: 280€, 110€, Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€

Ίρις Κρητικού | Μικρές Γεωγραφίες του Καλού

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Ίρις Κρητικού

Πού ξεκινά και πού ολοκληρώνεται η ημέρα του δημιουργού; Ποια είναι τα αγαπημένα του σύνεργα και ποιος ο κύκλος της δημιουργικής του σκέψης, ποια τα πολύτιμα αντικείμενα καθημερινής θέασης και ποιες οι προσωπικές του αναφορές; Ποιες είναι οι πολυσχιδείς και μακρόχρονες σχέσεις που αναπτύσσονται με τους άλλους και πώς η επιθυμία δημιουργίας γίνεται πράξη; Πόσες πολλές διαφορετικές δοκιμές, πόσοι πολλοί γεωγραφικοί και νοητοί τόποι, πόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες κατοικούν στο εργαστήριο των χεριών και του νου; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτουν εδώ και μία πενταετία οι "Μικρές Γεωγραφίες".

Info: 13, 20, 27/1, 3, 10/2 | Παρ., 6 - 8 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Αθηνά Παπαδάκη | Απογεύματα Ποίησης

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ Ιανουάριος 2023: Αθηνά Παπαδάκη

Η Αθηνά Παπαδάκη μάς προσφέρει απογεύματα ποίησης στο Café Merlin του ιδρύματος.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.