Από το μελομακάρονο στο panettone, τα top γιορτινά γλυκά της πόλης και πού θα τα βρείτε

Από το κλάσικ παραδοσιακό μελομακάρονο μέχρι το επίσης κλάσικ ευρωπαϊκό Mont Blanc και τον κορμό, από το panettone που καθιερώθηκε πλέον μέχρι τις signature δημιουργίες επώνυμων pastry chefs, η γκάμα είναι ατελείωτη και κάθε χρόνο πιο ενδιαφέρουσα.

Μελομακάρονα

Καταιγισμός γλυκών αυτή την εποχή, κι οι αντιστάσεις μειώνονται όσο μας συνεπαίρνει το Christma’s mood… Από το κλάσικ παραδοσιακό μελομακάρονο μέχρι το επίσης κλάσικ ευρωπαϊκό Mont Blanc και τον κορμό, από το panettone που καθιερώθηκε πλέον μέχρι τις signature δημιουργίες επώνυμων pastry chefs, η γκάμα είναι ατελείωτη και κάθε χρόνο πιο ενδιαφέρουσα. Εδώ, λοιπόν, ξεχωρίσαμε μερικά από τα καλύτερα της πόλης, για τους πιστούς κάθε κατηγορίας… 

Οι pastry chefs δημιουργούν…

Oι καταξιωμένοι και αγαπητοί pastry chefs Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκιρας στο πρωτοποριακό ghost-ζαχαροπλαστείο και συγχρόνως εργαστήρι τους Madame Fraise, πιστοί στη φινετσάτη με γαλλική βάση ζαχαροπλαστική τους, έχουν δημιουργήσει για τις γιορτές ιδιαίτερα γλυκίσματα, εντυπωσιακά σε εμφάνιση και γεύση.

Madame Fraise

Εδώ λοιπόν, έχουμε τρεις κορμούς: τον Mont Blanc, όπου το κάστανο παντρεύεται με ανάλαφρη κρέμα με μαύρο ρούμι, τραγανή μαρέγκα, μαρμελάδα από σμέουρα και απαλή σαντιγί βανίλιας, τον Christmas Black Forest με mousse μαύρης σοκολάτας, μαρμελάδα αγριοκέρασο, χριστουγεννιάτικο τσάι και σαντιγί βανίλιας, καθώς και τον αγαπημένο Amande, με biscuit αμυγδάλου, bavaroise αρωματισμένη με τόνκα, μαρέγκα αμυγδάλου και αχλάδι confit. Εντυπωσιακή και η Christmas Sphere, που κρύβει στο εσωτερικό της cake σοκολάτας, τραγανή πραλίνα φουντουκιού και κρέμα gianduja! Κυριολεκτικά, δεν ξέρεις ποιον να διαλέξεις… Για αυτό ακρβώς, για όσους επιθυμούν να πάρουν μια συνολική γεύση από όλα όσα περιγράψαμε, προτείνουν τη γιορτινή σύνθεση Selection Madame Fraise, ιδανική για δώρο. (Υμηττού 225 στο Παγκράτι, τηλ. 2114186086)

Ourse

Όπως κάθε χρόνο, ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης και η ομάδα του στο "Ourse" ετοιμάζουν τους limited edition κορμούς τους και τα άλλα signature γιορτινά γλυκά με γαλλική βάση. Φέτος, ο  bûche de Noël θα έχει πλούσια αρώματα βανίλιας Μαδαγασκάρης και καραμελωμένα φουντούκια και  περιμένει την παραγγελία μας λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Για την Πρωτοχρονιά πάλι, θα ετοιμάσουν τη γαλλική βασιλόπιτα "Galette des Rois" σε δυο εκδοχές, με αμύγδαλο και με φυστίκι Αιγίνης -πάλι κατόπιν παραγγελίας. Θα βρείτε ακόμα την άκρως γιορτινή Mont Blanc, μια αποθέωση του κάστανου, αλλά και το highlight του ζαχαροπλαστείου το Flan Parisien, σε μέγεθος τούρτας. Για τα δώρα σας, το "Ourse" προτείνει το κομψό κουτί με τα ιδιαίτερα σοκολατάκια του σε πέντε διαφορετικές γεύσεις. (Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ. 2121067019)

Δημήτρης Οικονομίδης

Ο αρτίστας ζαχαροπλάστης Dimitris Economides μάς ετοιμάζει 3 ντιζαϊνάτους κορμούς, τον Cosmopolitan με λευκή σοκολάτα εξωτερικά και εσωτερικό black forest, τον Star Strack με μους bitter σοκολάτας, ναμελάκα βανίλια και σοκολάτα, λεμόνι confit και toffee και τον "Μeteorite"  από σοκολάτα γάλακτος, μους σοκολάτας-καραμέλας και τραγανή βάση, διακοσμημένο με αστέρια. Φτιάχνει και το Christmas Star, ένα σοκολατένιο αστέρι με πραλίνα φουντουκιού και αμυγδάλου σε όμορφο κουτί αλλά και το χαριτωμένο σοκολατένιο αρκουδάκι με γέμιση bitter σοκολάτας. Εδώ θα βρείτε όμως και μοσχοβολιστά κουραμπιεδάκια με βούτυρο από τη Νορμανδία και μελομακάρονα, απλά και με επικάλυψη bitter σοκολάτας. (Λεωφ. Κηφισίας 340 Ν.Ψυχικό 210 6755000)

Panettone και all time classic με ευρωπαϊκό touch... 

XMAS EDITION PANETTONE APPLE & TONKA.

Ο pastry chef Αντώνης Σελέκος μας σύστησε τα ιδιαίτερα panettone του πριν δυο χρόνια και από τότε το όνομά του συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα. Κάθε φορά μια έκπληξη, πάντα με βάση το προζύμι (sourdough) και χειροποίητη παρασκευή. Οι φετινές γιορτινές του δημιουργίες είναι τρεις: Signature panettone με σταφίδες, cranberries, χειροποίητο confit από πορτοκάλι και λεμόνι, σοκολάτα bitter. Total Hazelnut panettone με σοκολάτα gianduja, καραμελωμένα φουντούκια,αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού. Xmas Edition panettone με μαγειρεμένα πράσινα μήλα, με κανέλα και tonka beans, καραμέλα και streusel μοσχοκάρυδο. Οι παραγγελίες για τα Χριστούγεννα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, φροντίστε έγκαιρα για Πρωτοχρονιά. (Παραλαβή από το εργαστήριό του αφού ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τη διαθεσιμότητα ή με προπαραγγελία on line, για παραδόσεις που θα ξεκινήσουν από 26/12 εντός Αθηνών. Εριφύλης 2 Παγκράτι, τηλ. 210 7248888.

Mito

Το μιλανέζικο panettone Mito21 το παρασκευάζει παραδοσιακά ο ρεθυμνιώτης Μιχάλης Τυράκης στο Μιλάνο και εντυπωσίασε πέρσι στην πρώτη του εμφάνιση -μάλιστα διακρίθηκε ήδη με 2* στα διεθνή Great Taste Awards. Πρόκειται για panettone artigianale, γνήσιο βιοτεχνικό αρτοποίημα, με διαδικασία παρασκευής που διαρκεί 72 ώρες και δεν περιέχει κανένα τεχνητό υλικό. Τα κλασικά αρωματικά του κρύβουν συμβολισμούς: το πορτοκάλι για την αγάπη, το κίτρο για αιώνια υγεία, η σταφίδα για τον πλούτο και την ευμάρεια. Φέτος, η γκάμα διευρύνθηκε με το Panettone al Cioccolato με κυβάκια μαύρης σοκολάτας και βανίλια Μαδαγασκάρης, και μια αλμυρή έκπληξη, το " al Parmiggiano”, με γνήσιο parmiggiano 12μηνης ωρίμανσης, ιδανικό για να συνοδεύσει διάφορα deli. (Kάβa ΟαΚ (Χαλάνδρι, Κηφισιά, Βουλιαγμένη), Έργον (Μητροπόλεως), Πεντελικό (Λεωφ. Πεντέλης), Γαργαρέτα (Κουκάκι), Benito (Γλυφάδα, Π. Φάληρο), Tiny Athens (Κολωνάκι), Νίκος Κολέτσας (Χαλάνδρι).

Στην "Alea" του Ν.Ψυχικού, η Ναταλία Ελευθεροπούλου επιμένει στις κλασικές χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, με προσοχή στη λεπτομέρεια και την ποιότητα. Εδώ βρίσκεις ίσως την πιο αυθεντική τούρτα Mont Blanc της πόλης, που θα εντυπωσιάσει στο γιορτινό τραπέζι. Θα βρεις ακόμα την "carré noir”, με λευκό παντεσπάνι και μους σοκολάτας: σε κορμό, σε τούρτα που θυμίζει κουτί δώρου, σε σχήμα δένδρου με αμύγδαλο φιλέ. Χριστουγεννιάτικο δέντρο aπό choux, πρωτότυπες δίπλες σαν φιογκάκια με θυμαρίσιο μέλι,  άψογα μελομακάρονα και μίνι κουραμπιέδες, στα hits του ζαχαροπλαστείου. Λεωφ. Κηφισίας 258 τηλ. 21 0674 8510.

Isli

Ισλί, το παραδοσιακό γλύκισμα από τον Πόντο και τα κλασικά μελομακάρονα

Φέτος ήρθε πιο κοντά μας το περίφημο ισλί, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει πρωτότυπα το μελομακάρονο. Ένα γλύκισμα με βάση το ελαιόλαδο και το αλεύρι, γεμιστό με καρύδι, που ξεχωρίζει για το όμορφο σχέδιο στην επιφάνειά του, που "κεντιέται” στο χέρι με τσιμπιδάκι. Γλυκό αριστοκρατικό, αγαπημένο στον Πόντο και στην Κωνσταντινούπολη, μάς το επανασύστησε η οικογένεια Σωτηριάδου-Πουρνάρα με την αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή. Κυκλοφορεί σε κομψά κουτιά από την "Isle Asian Minor Delicacies" σε δυο εκδοχές, με καρύδι και με φιστίκι Αιγίνης. Είναι χειροποίητο, vegan και δεν περιέχει ζάχαρη. E-shop στο https://isledeli.gr/store/. Tο βρίσκουμε και σε επιλεγμένα deli. 

Χριστούγεννα Γιορτές Μελομακάρονα Γλυκά

Για μελομακάρονα εμπιστευτείτε το "Takis Bakery" (Μισαραλιώτου 14, 21 0923 0052 Κουκάκι), το ιστορικό ζαχαροπλαστείο "Αφοι Ασημακόπουλοι" (Χαρ. Τρικούπη 82 κέντρο), τις μπουκίτσες του Le Greche (Mητροπόλεως 16Α Σύνταγμα, Λυκούργου 2 Ν.Ψυχικό), εκείνα του Κ. Κωστάκη στο "A la Grec" με κρητικό μέλι (Αγ. Παρασκευής 65 Χαλάνδρι), του "Pastry Family" στο Παγκράτι (Ριζάρη 19) κι εκείνα της Ρίτας Αμιραλιάν στο "Rita’s Cookies" (Δομοκού 40α Πειραιάς Κοκκινιά, 210 4912323)  και βέβαια όλα τα Πολίτικα ζαχαροπλαστεία που αναφέρουμε στις βασιλόπιτες.

Πολίτικες βασιλόπιτες 

Εδώ μιλάμε αποκλειστικά για την παραδοσιακή πολίτικη βασιλόπιτα που θυμίζει τσουρέκι -δεν είναι όμως! Αυτήν, που κυριαρχούσε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι πριν αντικατασταθεί από τα κάθε είδους κέικ, ευκολότερα μεν στην παρασκευή, αλλά χωρίς τη λαστιχωτή υφή, τη γεύση και τα υπέροχα αρώματα της παραδοσιακής. Ευτυχώς, την βρίσκουμε ακόμα σε πολύ καλές εκτελέσεις, σε ζαχαροπλαστεία με Πολίτικες ρίζες. Εδώ, τα πιο ονομαστά -και θυμηθείτε έγκαιρα την παραγγελία: oι Πολίτες των νοτίων προαστείων -και όχι μόνο- ορκίζονται στο "Ρίο” (Πρωτέως 4-8 Π.Φάληρο 210 9831892) και στη "Ριβιέρα” (Τρίτωνος 119, Π.Φάληρο 2109826670). Πολύ καλές και αυτές από τα "Γιούλια” (Α. Παναγούλη 74 Ν. Ιωνία 210 2798351), του "Belle Vue" στη Ν.Σμύρνη (Ελ. Βενιζέλου 104 ), του "Pelit" στο Μαρούσι (Μιλτιάδου 16), της Τούλας στο Παγκράτι (Ευτυχίδου 41), του "Πετέκ" στην Πλ. Βικτωρίας (3ης Σεπτεμβρίου 81). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.