Είδαμε τις εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ λίγο πριν ανάψουν τα φώτα

Μια πομπή με 117 φωτιστικές στήλες, μουσική σύνθεση με λούπες, ένα πιάνο που αλλάζει χρώμα, ένα ιπτάμενο φωτοστέφανο και χιλιάδες λαμπιόνια συνθέτουν τον φετινό στολισμό του ΚΠΙΣΝ, συνδυάζοντας το εκθεσιακό με τον αστικό παιδότοπο.

Πομπή των Γιώργου Νίκα και Ελένης Μαραγκάκη ©Nikos Karanikolas

Από το 2017, είναι παράδοση για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) να στολίζεται με πρωτότυπα φωτιστικά πρότζεκτ, καλώντας μας να ζήσουμε τα Χριστούγεννα με τον πιο παραμυθένιο τρόπο. Φέτος, στο πάρκο στήνονται πέντε εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις διεθνών και εγχώριων καλλιτεχνών συνθέτοντας ένα ονειρικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην πόλη.

Ένα εγχείρημα που, όπως λέει η Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής στο ΚΠΙΣΝ, "συνδυάζει το εκθεσιακό με τον αστικό παιδότοπο". Πώς μπορείς να δώσεις ζωή σε έναν χώρο που παραδοσιακά δεν θα είχε, ειδικά τον χειμώνα; Πώς μπορείς να μεταμορφώσεις έναν χώρο σε κάτι ζεστό το βράδυ; Η απάντηση είναι "Το φως".

Φέτος, η πρεμιέρα για τον χριστουγεννιάτικο εκθεσιακό στολισμό και το γιορτινό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου. Η Νάντια Κοντογεώργη, παρέα με την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τον φημισμένο μαέστρο Francisco J. Núñez από την Νέα Υόρκη και τις Chórεs της Μαρίνας Σάττι, δίνουν ραντεβού και ανάβουν τα φώτα στις 7 μ.μ. Οι φωτιστικές εγκαταστάσεις, που θα λειτουργούν καθημερινά από τις 5 μ.μ. – 12 π.μ., είναι ορατές από απόσταση, σε διάσπαρτα σημεία του μεγάλου πάρκου και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους, καλώντας τους να αλληλεπιδράσουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Ένα μονοπάτι με 117 στήλες λευκού φωτός 

Πομπή των Γιώργου Νίκα και Ελένης Μαραγκάκη
©Nikos Karanikolas

Μέσα από ένα open call, που απηύθυνε πρώτη φορά το ΚΠΙΣΝ, ζητήθηκε από οποιονδήποτε ήθελε να καταθέσει πρόταση να στείλει ένα έργο συγκεκριμένα για τα "Φυτεμένα Δώματα". Η βασική αισθητική όλων των έργων ήταν η γεωμετρία. Το έργο που έδενε με τα υπόλοιπα ήταν αυτό των Γιώργου Νίκα (Αρχιτέκτων μηχ. ΕΜΠ), και της Ελένης Μαραγκάκη (εικαστικός). Και το όνομα αυτού: "Πομπή". Σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, έμπνευση για την "Πομπή" ήταν η ήδη υπάρχουσα γεωμετρία του κτιρίου και το κεντρικό μονοπάτι.

Η "Πομπή" αποτελείται από 117 φωτιστικές στήλες οι οποίες είναι οργανωμένες σε ένα αυστηρά γεωμετρικό πλέγμα. Ο Γιώργος Νίκας μας εξηγεί πως "η κάθε φωτιστική στήλη είναι διαφορετική με την διπλανή της ως υπόμνηση μιας ανθρώπινης παρουσίας". Σκοπός του έργου είναι να δημιουργήσει ένα εικαστικό γεγονός στο οποίο ο επισκέπτης θα λάβει μέρος και θα γίνει κομμάτι μιας τελετουργικής πομπής.

Δημιουργώντας ήχο με λούπες 

Lightholders του Jonas Vorwerk
©Nikos Karanikolas

Στο "Ξέφωτο" οι επισκέπτες συναντούν το έργο "Light holders", μια φωτιστική εγκατάσταση που τους προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία της μουσικής σύνθεσης με λούπες. Το 2019, ο Ολλανδός Jonas Vorwerk, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Glow στο Αϊντχόφεν, κατασκεύασε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις σε μέγεθος και σχήμα σιλό. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα με ήχους εμπνευσμένους από ηλεκτρονική μουσική, είδος αγαπημένο για τον καλλιτέχνη, όπως μας λέει, το οποίο απέσπασε το Foederer Talent Award ανάμεσα σε 150 συμμετοχές.

Ένα πιάνο που ζωγραφίζει

Light Piano 2.0 των Arion de Munck και Mark Ridder
©Nikos Karanikolas

Πώς μπορούν μουσική και εικόνα να γίνουν ένα; Το "Light Piano 2.0" των Arion De Munck και Mark Ridder δίνει την απάντηση. Ένα συμμετοχικό έργο τέχνης και ταυτόχρονα ένα μουσικό όργανο, που δεν αφορά μόνο όσους ξέρουν να παίζουν πιάνο. Οι κύβοι είναι συνδεδεμένοι με τα πλήκτρα ενός πιάνου και ο ήχος αποκτά κίνηση και εικόνα, δημιουργώντας μια νέα φωτιστική σύνθεση, μια εγκατάσταση στον "Πευκώνα" που θα λατρέψουν οι θαμώνες των άλλων τριών πιάνων του ΚΠΙΣΝ.

Το φωτοστέφανο του ΚΠΙΣΝ

Halo των Venividimultiplex
©Nikos Karanikolas

Περπατώντας λίγο παρακάτω στους "Πίδακες Νερού" - μέρος αγαπημένο για τα παιδιά - συναντάμε το φωτοστέφανο ("Halo"). Το έργο, που υπογράφει η ολλανδική κολεκτίβα Venividimultiplex, συνδέεται με το περιβάλλον προσφέροντας στους επισκέπτες στιγμές ανάτασης και ονειροπόλησης. Όσο πλησιάζεις αυξάνεται η φωτεινότητά του, δημιουργώντας έτσι μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κοινό και στο έργο.

Χιλιάδες μαγευτικά λαμπιόνια

Submergence των Squidsoup
©Nikos Karanikolas

Χιλιάδες μεμονωμένες φωτιστικές πηγές, αναρτημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται η αίσθηση της ψηφιακής παρουσίας και της κίνησης μέσα στον φυσικό χώρο, συνθέτουν το έργο "Submergence" των Squidsoup, ένα εντυπωσιακό φωτεινό πέπλο στον "Θόλο" του ΚΠΙΣΝ. Το φως κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ κάθε κίνηση είναι μοναδική, αφήνοντας τον καθένα μας να τις ερμηνεύσει όπως θέλει. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.