Το ΕΜΣΤ συνομιλεί με τη 59η Μπιενάλε Βενετίας για το ζήτημα του "Από-τουρισμού"

Το Ιταλικό Περίπτερο της 59ης Μπιενάλε της Βενετίας κάλεσε το ΕΜΣΤ, μεταξύ άλλων 15 πολιτιστικών ιδρυμάτων από όλον τον κόσμο, να συμμετάσχει στο δημόσιο πρόγραμμά του.

ΕΜΣΤ απο-τουρισμός

Φιλοδοξία της επιμελήτριας του δημόσιου προγράμματος του Ιταλικού Περιπτέρου, Αντριάνα Ρισπόλι, είναι να συζητήσει το αβέβαιό μας μέλλον σε ένα καθεστώς διαρκούς και πολυδιάστατης κρίσης. Σύμφωνα με την πρόσκληση, "ειδικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές, θεωρητικοί της οικολογίας και επαγγελματίες θα προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα εκπαίδευσης, κατανάλωσης, παραγωγής και ελεύθερου χρόνου, τα οποία θα συνδέονται με την οικολογία και με τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης". 

Το ΕΜΣΤ ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση, κάλεσε με τη σειρά του τον καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ερευνητή και ακτιβιστή της πολιτικής οικολογίας Άγγελο Βαρβαρούση, σε μια συζήτηση με θέμα τον "Από-τουρισμό", καθώς και την καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου η οποία θα παρουσιάσει το βίντεό της "Στη σκιά της σεζόν".

Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται πλέον παγιδευμένα σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, καθώς οικονομία, αρχιτεκτονική, σχέσεις της κοινότητας και τελετές άμεσα συνδεδεμένες με τη συνθήκη της "νησιωτικότητας" υποχωρούν μπροστά σε μια αρρύθμιστη επέλαση καινοφανών μορφών οικονομίας, κατοίκησης και μετακίνησης. Η επέλαση αυτή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τουρισμό και την κτηματαγορά εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και εξουθενώνει ή ακόμη και εκτοπίζει τους κατοίκους. Ο "αποτουρισμός" προσπαθεί να δει με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε στην παραγωγική οικονομία του τουρισμού μεθόδους και μοντέλα των θεωριών αποανάπτυξης που να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη συνθήκη της μεσογειακής νησιωτικότητας.

mail (1).jpg

Τη συζήτηση μεταξύ του Άγγελου Βαρβαρούση, της Δάφνης Βιτάλη, επιμελήτριας στο ΕΜΣΤ και του Θεόφιλου Τραμπούλη, σύμβουλου εκδόσεων του ΕΜΣΤ, θα ακολουθήσει η προβολή του έργου της Δήμητρας Κονδυλάτου.

Info: Τρίτη 8/11 (1 μ.μ.) | Αίθουσα Προβολών Μεσοπάτωμα | Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν πριν την εκδήλωση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Είδαμε τις εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ λίγο πριν ανάψουν τα φώτα

Μια πομπή με 117 φωτιστικές στήλες, μια μουσική σύνθεση με λούπες, ένα πιάνο που αλλάζει χρώμα, ένα ιπτάμενο φωτοστέφανο και χιλιάδες λαμπιόνια συνθέτουν τον φετινό στολισμό του ΚΠΙΣΝ, συνδυάζοντας το εκθεσιακό με τον αστικό παιδότοπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
01/12/2022

Δείτε το "Ι’m Positive" 2022" στο Οnassis Channel στο YouTube

Αληθινές ιστορίες για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή διδάσκουν ότι "η αγάπη κάνει την οικογένεια".

Η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της

Η Αθήνα μπαίνει επισήμως σε κλίμα Χριστουγέννων με όλη την πόλη σιγά σιγά να στολίζεται, σκορπώντας χαρά και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους.

Σεμίνα Διγενή: "Περιείχα ένα ποτάμι που πάλευε να βγει στη θάλασσα..."

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της "Felicita", μιλά για τη συγγραφή που της "έτριψε τη ζωή στα μούτρα", για τον έρωτα και τον θάνατο, για τις καθημερινές τραγωδίες και τα σούπερ νόβα.

Χειροποίητες κούκλες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας στο "Επισκεπτήριο"

Και φέτος, οι κρατούμενες των φυλακών στον Ελαιώνα της Θήβας, στέλνουν τις χειροποίητες κούκλες τους στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", ελπίζοντας οι επισκέπτες να είναι πολλοί.

"Περπατάμε" την Καισαριανή στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

Το ετήσιο event αποσκοπεί στη διάδοση της πεζοπορίας και την ενίσχυση της συνεργασίας και της πληροφόρησης γύρω από τα τεκταινόμενα στον χώρο της πεζοπορίας.

Μια "Πρώτη Απόπειρα" ευαισθητοποίησης για τον εγκλεισμό και την ψυχική υγεία από την "Fabrica Athens"

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης, στηρίζει έμπρακτα τις διαδικασίες επανένταξης και την προσωπική έκφραση των εγκλείστων σε σωφρονιστικά ιδρύματα.