Το ΕΜΣΤ συνομιλεί με τη 59η Μπιενάλε Βενετίας για το ζήτημα του "Από-τουρισμού"

Το Ιταλικό Περίπτερο της 59ης Μπιενάλε της Βενετίας κάλεσε το ΕΜΣΤ, μεταξύ άλλων 15 πολιτιστικών ιδρυμάτων από όλον τον κόσμο, να συμμετάσχει στο δημόσιο πρόγραμμά του.

ΕΜΣΤ απο-τουρισμός

Φιλοδοξία της επιμελήτριας του δημόσιου προγράμματος του Ιταλικού Περιπτέρου, Αντριάνα Ρισπόλι, είναι να συζητήσει το αβέβαιό μας μέλλον σε ένα καθεστώς διαρκούς και πολυδιάστατης κρίσης. Σύμφωνα με την πρόσκληση, "ειδικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές, θεωρητικοί της οικολογίας και επαγγελματίες θα προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα εκπαίδευσης, κατανάλωσης, παραγωγής και ελεύθερου χρόνου, τα οποία θα συνδέονται με την οικολογία και με τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης". 

Το ΕΜΣΤ ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση, κάλεσε με τη σειρά του τον καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ερευνητή και ακτιβιστή της πολιτικής οικολογίας Άγγελο Βαρβαρούση, σε μια συζήτηση με θέμα τον "Από-τουρισμό", καθώς και την καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου η οποία θα παρουσιάσει το βίντεό της "Στη σκιά της σεζόν".

Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται πλέον παγιδευμένα σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, καθώς οικονομία, αρχιτεκτονική, σχέσεις της κοινότητας και τελετές άμεσα συνδεδεμένες με τη συνθήκη της "νησιωτικότητας" υποχωρούν μπροστά σε μια αρρύθμιστη επέλαση καινοφανών μορφών οικονομίας, κατοίκησης και μετακίνησης. Η επέλαση αυτή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τουρισμό και την κτηματαγορά εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και εξουθενώνει ή ακόμη και εκτοπίζει τους κατοίκους. Ο "αποτουρισμός" προσπαθεί να δει με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε στην παραγωγική οικονομία του τουρισμού μεθόδους και μοντέλα των θεωριών αποανάπτυξης που να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη συνθήκη της μεσογειακής νησιωτικότητας.

mail (1).jpg

Τη συζήτηση μεταξύ του Άγγελου Βαρβαρούση, της Δάφνης Βιτάλη, επιμελήτριας στο ΕΜΣΤ και του Θεόφιλου Τραμπούλη, σύμβουλου εκδόσεων του ΕΜΣΤ, θα ακολουθήσει η προβολή του έργου της Δήμητρας Κονδυλάτου.

Info: Τρίτη 8/11 (1 μ.μ.) | Αίθουσα Προβολών Μεσοπάτωμα | Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν πριν την εκδήλωση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.