Όλα όσα συνέβησαν στο φετινό Athens Science Festival

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προσελκύοντας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων περισσότερους από 10.000 επισκέπτες.

Athens Science Festival

Ακόμη ένα συναρπαστικό Athens Science Festival ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προσελκύοντας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων περισσότερους από 10.000 επισκέπτες, εκ των οποίων 1650 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου, μικροί και μεγάλοι ήρθαν σε επαφή με όλες τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από τις πολυάριθμες και καινοτόμες δραστηριότητες που μας μετέφεραν στους "Κόσμους του Αύριο", εξερευνώντας ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η αειφόρος ανάπτυξη, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, η διαχείριση πόρων κά. Για τρεις ολόκληρες ημέρες, από το πρωί έως το βράδυ, η Τεχνόπολη φιλοξένησε 550 επιστημονικούς συνεργάτες από 90 διαφορετικούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, 25 εργαστήρια για παιδιά, 20 ομιλίες, 15 workshops για ενήλικες και περισσότερα από 70 διαδραστικά δρώμενα με εκθέματα και πειράματα επίδειξης.

Και αυτήν τη χρονιά κορυφαίοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο τίμησαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ. Ανάμεσα σε αυτούς, ο καθηγητής Αστροφυσικής από το ΙΤΕ Βασίλης Χαρμανδάρης, σε μία ομιλία την οποία συντόνισε ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αντώνης Καφετζόπουλος, μάς ανέλυσε πώς οι αστρονόμοι επεκτείνουν τις γνώσεις μας για το σύμπαν χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ. Ο δρ. Matthew Gardiner, καλλιτέχνης και ερευνητής στο εργαστήριο του Ars Electronica Futurelab μας σύστησε την οριμποτική (origami + ρομποτική), η Ιουλία Δεσποινούδη, η οποία ηγείται του προγράμματος Learning & Development στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, μάς μύησε στη "δεξιότητα του να μαθαίνεις" και την ενσωμάτωσή της με την εργασία, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Παλαιοντολογίας Γιώργος Λύρας μας επεσήμανε τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην απεικόνιση των δεινοσαύρων στον κινηματογράφο.

Athens Science Festival

Τα εργαστήρια για παιδιά ήταν και φέτος ένα βασικό συστατικό του φεστιβάλ. Ενδεικτικά, το "Γύρω γύρω δορυφόροι" από το Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο απασχόλησε περισσότερα από 80 παιδιά σε ένα διαδραστικό εργαστήριο που περιλάμβανε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, οι συμμετέχοντες είδαν με παραστατικό τρόπο πώς λειτουργεί ένας δορυφόρος και στο δεύτερο κατασκεύασαν τον δικό τους δορυφόρο, τον οποίο έπειτα κράτησαν ως ενθύμιο! Το εργαστήριο "Σκουπίδια και παιχνίδια", από την Be Conscious, απασχόλησε περισσότερα από 40 παιδιά, παρουσιάζοντάς τους τη μέθοδο της κομποστοποίησης, ενώ έδωσε την δυνατότητα στους μικρούς επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο αυτή φυτεύοντας το δικό τους φυτό. Στο εργαστήριο δημογραφίας "Αν η Γη είχε 100 ανθρώπους", που διοργανώθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τα παιδιά έγιναν για λίγο… δημογράφοι και, με σύμμαχο το παιχνίδι, έμαθαν για τα χαρακτηριστικά που μελετά η δημογραφία για να εξηγήσει τον κόσμο μας, ενώ συζήτησαν για τις ανισότητες που τον χαρακτηρίζουν. Ταυτόχρονα,  οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά πώς μοιάζει το ανθρώπινο DNA, χάρη στη δράση "BioSTEM-Προσδεθείτε για ένα ταξίδι στο DNA", από το Τμήμα Φαρμακευτικής, του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αντίστοιχα, τα workshops ενηλίκων και εκπαιδευτικών αποτέλεσαν και φέτος κομβικό σημείο του φεστιβάλ. Το workshop για εκπαιδευτικούς "Make it Open" υλοποιήθηκε από την Πανδώρα Σιφνιώτη, STEM Director της SciCo, με σκοπό να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ομώνυμο Ευρωπαϊκό Έργο και ο διαδραστικός πλοηγός Open Schooling Navigator. Οι εκπαιδευτικοί μυήθηκαν στις βασικές αρχές του Open Schooling και στην ανάγκη να συνδεθούν τα σχολεία με φορείς της τοπικής κοινότητας. Στo "Μπες στον κόσμο του 3D printing", από το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους ενήλικες συμμετέχοντες μια ανοιχτή διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων για την εισαγωγή στον κόσμο της 3D εκτύπωσης. 

Το Greek Women in STEM διοργάνωσε το workshop "Εσύ και η Επιστήμη του 2040" στο οποίο συμμετείχαν γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και φοιτητές. Όλοι μαζί κατέληξαν σε μια απολαυστική συζήτηση γύρω από θέματα όπως ο φόβος των παιδιών γύρω από την επιστήμη αλλά και πώς η επιστήμη μπορεί να γίνει ένας χώρος προσβάσιμος προς όλους. Το workshop για ενήλικες "Επιστήμες μέσω του Podcasting", που διοργανώθηκε από τον Τάσο Νικολόπουλο (SciTales), συγκέντρωσε πλήθος φοιτητών που μπόρεσαν να μπουν στον κόσμο των Podcast και πιο συγκεκριμένα στον κόσμο των επιστημονικών Podcast.

Athens Science Festival

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων γέμισαν με διαδραστικά εκθέματα, πάγκους πειραμάτων, εκθέσεις τέχνης, φωτογραφίας και επιστήμης. Μεταξύ άλλων οι The Inventors μάς κατέπληξαν, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να "πιλοτάρουν" μικρά ρομπότ σε μια ειδική πίστα που είχε τοποθετηθεί στη Διαδραστική Έκθεση στους Νέους Φούρνους. Η Cosmote με το Fiber Lab στην Αποθήκη της Τεχνόπολης απασχόλησε εκατοντάδες παιδιά, τα οποία όχι μόνο έμαθαν για τις οπτικές ίνες αλλά κατασκεύασαν και το δικό τους περισκόπιο ενώ μέσα από την δράση τους, οι Mikroi Iroes by Stoiximan, έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν την επιστήμη που κρύβεται πίσω από αθλήματα αλλά και την σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων δημιουργικότητας στην ικανότητα της μάθησης. Επίσης, για τρεις μέρες οι εξωτερικοί χώροι της Τεχνόπολης γέμισαν με "Τα "Μήλα του Νεύτωνα" από το Homo Ludens - Urban Dramaturgy Explorations. Οι μικροί επισκέπτες έψαξαν και μάζεψαν από φανερά και κρυφά μέρη ψηφιακά μήλα, κερδίζοντας πραγματικά μήλα (!) και κατανοώντας με έναν άκρως διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο τον νόμο της βαρύτητας.

Από τη μεγάλη γιορτή της επιστήμης δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι εποπτευόμενοι από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς που μας "ταξίδεψαν" στο μαγικό κόσμο της επιστήμης, παρουσιάζοντας μοναδικές εφαρμογές, πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις. Στο φετινό φεστιβάλ συμμετείχαν ενεργά με ξεχωριστές δράσεις τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως το ΙΤΕ, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Ε.ΚΕ.Β.Ε. "Αλέξανδρος Φλέμινγκ", το ΕΚ Αθηνά, το ΙΙΒΕΑΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το "παρών" έδωσαν επίσης, για άλλη μια χρονιά, πλήθος εκπαιδευτικών οργανισμών, εταιρειών, ιδρυμάτων και μουσείων, με ειδικά σχεδιασμένα δρώμενα για όλες τις ηλικίες.

Στο Athens Science Festival 2022, το κοινό ήρθε σε επαφή με την επιστήμη, η γνώση έγινε ένα με το παιχνίδι και τη διασκέδαση και, τελικά, αποδείχθηκε ότι η επιστήμη μπορεί να αλλάξει κάτι στον τρόπο που δρούμε, σκεφτόμαστε και ζούμε καθημερινά, αλλάζοντας τελικά τους "Κόσμους του Αύριο"! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2023 στην Τεχνόπολη!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".