Athens Science Festival: Θοδωρή Αναγνωστόπουλε, πώς η επιστήμη διαμορφώνει τους "Κόσμους του Αύριο";

Ένα συναρπαστικό φεστιβαλικό τριήμερο επιφυλάσσει για την έβδομη διοργάνωσή του το Athens Science Festival και ο ιδρυτής του, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, μας μιλά για τις δράσεις που θα μας συστήσουν τον κόσμο της επιστήμης και για την εμπειρία του ως εξερευνητή του «National Geographic».

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

"Πάντα υπάρχει τρόπος να μεταφέρεις στο κοινό μια πληροφορία, όσο περίπλοκη κι αν είναι", μας διαβεβαιώνει ο πρόεδρος και συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciCo και ιδρυτής του Athens Science Festival, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος. Αυτή είναι, άλλωστε, και η αποστολή του φεστιβάλ, που επιστρέφει ανανεωμένο στην Τεχνόπολη από 21 έως 23/10, με θεματική "Οι κόσμοι του αύριο": να μας αποκαλύψει τις συναρπαστικές πτυχές της επιστήμης με όχημα την τέχνη, τον πειραματισμό, αλλά και μια σειρά από διαδραστικά δρώμενα.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, λοιπόν, και κύρια έμπνευση το Foresight, τη στρατηγική διερεύνηση πιθανών εκδοχών του μέλλοντος, η φετινή θεματική "Κόσμοι του αύριο" διερευνά έννοιες όπως η κλιματική κρίση, η τεχνητή νοημοσύνη και η αειφόρος ανάπτυξη, μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά εκθέματα. Οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί με τους οποίους τρέχουν σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη ώθησαν την οργανωτική ομάδα να σκεφτεί πώς εμείς εντασσόμαστε στο "αύριο". "Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία, είναι πως με ένα μη ενημερωμένο κοινό, το αύριο προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο", μια όχι και τόσο καθησυχαστική δήλωση από τον Αναγνωστόπουλο, που όμως μας υπενθυμίζει την ανάγκη να εστιάσουμε την προσοχή μας σε "φλέγοντα" ζητήματα.

Athens Science Festival
Πραγματικά και εικονικά πειράματα μας φέρνουν σε επαφή με τον κόσμο της χημείας.

"Μικροί και μεγάλοι θα εξοικειωθούν με έννοιες που αρχικά μπορεί να φαίνονται δυσνόητες, όπως η βιωσιμότητα και η κυκλική οικονομία, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία σε επιστήμονες να συσχετίσουν οποιοδήποτε επιστημονικό νέο με αυτούς τους τομείς", εξηγεί. Και, πράγματι, μέσα από 70 διαφορετικά δρώμενα, το κοινό θα δει από κοντά αληθινούς μετεωρίτες, θα αγγίξει τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο της χημείας μέσω πραγματικών και εικονικών πειραμάτων, αλλά και με την προσομοίωση των βαρυτικών κυμάτων. "Έχουμε δράσεις που θα μας κάνουν "να βουτήξουμε κάτω από την επιφάνεια του νερού” και θα μας μιλήσουν για υδάτινα οικοσυστήματα, αλλά και ορισμένες που θα μας δείξουν πώς να "προστατεύσουμε τις μέλισσες”", αναφέρει ο Θ. Αναγνωστόπουλος για το πολυθεματικό τριήμερο πρόγραμμα. Από φυσικά και τεχνολογικά "φαινόμενα" (σεισμοί, δορυφόροι, 3D εκτυπωτές και υπερυπολογιστές) έως θέματα με κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή, οι "Κόσμοι του αύριο" κρύβουν πτυχές που όχι απλώς αξίζει, αλλά είναι πλέον "επιτακτική ανάγκη" να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τον ιδρυτή του φεστιβάλ.

Athens Science Festival
Διακεκριμένοι επιστήμονες μιλούν για τους διάφορους άξονες των "Κόσμων του αύριο".

Σημαντικό κομμάτι της φετινής διοργάνωσης αποτελεί επίσης η ρομποτική: πειράματα χημείας εκτελούνται από ρομπότ σε κουζίνα, διαδραστικά εκθέματα επεξηγούν τη λειτουργία των έξυπνων αυτοκινήτων αλλά και πώς μια… μπίρα μπορεί να καταλήξει στο Διάστημα. Οι προσκεκλημένοι επιστήμονες θα αναλύσουν τους διάφορους άξονες που προσεγγίζουν οι "Κόσμοι του αύριο", όπως τη χημεία των πλαστικών και το κατά πόσο πιστή είναι η κινηματογραφική μεταφορά των δεινοσαύρων. Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία με την ομιλία του Δρ. Βασίλη Χαρμανδάρη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος θα μας ταξιδέψει σε δισεκατομμύρια γαλαξίες, αστέρια και πλανήτες, ενώ η Alessandra Mazzai θα μας κάνει να αναρωτηθούμε αν "είμαστε προετοιμασμένοι για την κλιματική αλλαγή", παροτρύνοντάς μας να συνεισφέρουμε στη διατήρηση της διαρκώς αυξανόμενης θερμοκρασίας της Γης.

Πέρα από την κλιματική κρίση και καθώς ολοένα περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν κάποιες "μεγατάσεις" που μακροπρόθεσμα επηρεάζουν την κοινωνία, την οικονομία και άλλους τομείς, ο Αναγνωστόπουλος ξεχωρίζει δύο ακόμα σημαντικές προκλήσεις που στοχεύει να αναδείξει το φεστιβάλ: την κατασπατάληση πόρων και τις δημογραφικές ανισορροπίες. Ο ίδιος, ως ένας από τους 4.000 εξερευνητές της ομάδας του "National Geographic" από το 2019, έχει συμμετάσχει σε διάφορα πρότζεκτ, ταξιδεύοντας με το εξερευνητικό πλοίο "Ναυτίλος" του Ocean Exploration Trust. Επικεφαλής του "Ναυτίλου" είναι ο διακεκριμένος ωκεανογράφος Bob Ballard, που αναγνωρίστηκε διεθνώς μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου του "Τιτανικού", το ’85. Στην πιο πρόσφατη αποστολή του, "From Shore to the Abyss", η ομάδα μελέτησε το θαλάσσιο οικοσύστημα και την πολιτιστική κληρονομιά της Χαβάης, τα ναυάγια και τα μικροπλαστικά που ρυπαίνουν τη γύρω περιοχή. Ο Αναγνωστόπουλος (μοναδικός Έλληνας της αποστολής) συμμετείχε στη συλλογή δειγμάτων νερού και αέρα και στη μετέπειτα εργαστηριακή τους ανάλυση.

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος National Geographic
© Ocean Exploration Trust
Από την αποστολή με το "Ναύτιλο"

Ταυτόχρονα, έχοντας ειδικευθεί στον τομέα της επικοινωνίας της επιστήμης και της εκπαίδευσης, εκτελούσε καθημερινά εκπομπές από τον "Ναυτίλο" σε εκατοντάδες σχολεία ανά τον κόσμο. Δεν είναι επομένως τυχαίο το γεγονός ότι άτομα όπως ο καταξιωμένος εξερευνητής ηγούνται της διοργάνωσης ενός φεστιβάλ επιστήμης, που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της γνώσης μας για τον πλανήτη και την προστασία των οικοσυστημάτων του. Αν και πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις των επιστημόνων όσον αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα, ενδεχομένως η ύπαρξη ενός τέτοιου φεστιβάλ να συμβάλει στην πιο αποτελεσματική ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από αυτά.

Μη χάσετε

Athens Science Festival

Άθληση με ρομπότ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O. και η Minoan Robotsports Competition διοργανώνουν έναν αλλόκοτο διαγωνισμό αθλητικής ρομποτικής, που συνδυάζει το ποδόσφαιρο με την αρχαία τεχνική του σούμο.

Ο πλανήτης στην παλάμη σου

Η βραβευμένη διαδραστική έκθεση "Planets in your hand" μας καλεί να αντιληφθούμε μέσω της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες των πλανητών, από τη θερμοκρασία έως τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες.

Η τέχνη των οριγκάμι

Στις 23/10, ο δημιουργός των Origami Robotics, ενός ερευνητικού πεδίου στο οποίο η παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη συνυπάρχει με τη ρομποτική, μας μιλάει για τις διάφορες μεθόδους και εφαρμογές τους.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μιχαήλ Μαρμαρινός: "Θέλουμε η επίσκεψη στην Ελευσίνα να γίνει μια ιερή και ελκυστική υποχρέωση"

Ο Μαρμαρινός μιλά στο "α" για τις δυσκολίες και τις ευθύνες που ακολουθούν την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και τα στοιχεία που καθιστούν την Ελευσίνα αντάξια μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/02/2023

Για τον Chris Baldwin, η μαγεία των "Ελευσίνιων Μυστηρίων" είναι η ανάδυση πολλαπλών δημιουργικών φωνών

Με την τελετή έναρξης του 2023 Ελευσίς να πλησιάζει, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Chris Baldwin, ένας από τους βασικούς συντελεστές που βοήθησε στον σχεδιασμό των διήμερων εκδηλώσεων (4 & 5/2), μας μιλά για τα μυστήρια της Ελευσίνας που τον ενέπνευσαν και την εμπειρία του δουλεύοντας σε πρότζεκτ από προηγούμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεστιβάλ για το… ραβασάκι;

Πρωτότυπες δράσεις στο Tag Project Space, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/2.

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.

24ωρη λειτουργία θερμαινόμενου χώρου στον Δήμο Πειραιά

Στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον covid - 19.

Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο θάνατός του πρόεκυψε λίγο πριν την επίσημη λήξη της θητείας του στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Μάριο Ντεσιάτι: Ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega 2022 έρχεται στην Αθήνα

O συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ.τίτλος Spartiati), που τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του.