Πότε η στάση Πειραιάς θα γίνει προορισμός Πειραιάς;

Με το νέο μετρό του Πειραιά ανεβαίνουν οι προσδοκίες και τίθεται πιο επιτακτικά το ερώτημα αν η θαλάσσια είσοδος της πόλης υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες (και τους κατοίκους φυσικά) όπως τους αξίζει.

Μετρό Πειραιάς © Λεωνίδας Τούμπανος
    

Το καλοκαίρι κατέβηκα αρκετές φορές στο λιμάνι με το μέχρι τότε μετρό (aka Ηλεκτρικό) και δεν μπορώ να πω ότι το απόλαυσα ιδιαίτερα (μποτιλιαρισμένα βαγόνια, έλλειψη ενημέρωσης για το πότε περνάει ο επόμενος συρμός σε κάποιους σταθμούς κ.λπ.), ιδίως επειδή στους ταλαιπωρημένους επιβάτες συμπεριλαμβάνονταν πολλοί τουρίστες. Παίρνοντας λοιπόν σήμερα το πρωί το νέο μετρό για τον Πειραιά, η αίσθηση ήταν "επιτέλους πολιτισμός!". "Ναούς έχουν κάνει, θαύματα! Πήρε και χρόνια βέβαια, αλλά αξιωθήκαμε να το δούμε!" άκουσα μια ηλικιωμένη κυρία δίπλα μου να ενημερώνει τη συνεπιβάτισσά της. Όντως, βολτάροντας ανάμεσα στους λιγοστούς πρωινούς επιβάτες (και αρκετούς μαθητές) στους σταθμούς Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο, νιώθεις ότι επισκέπτεσαι κάποιο αξιοθέατο. Ειδικότερα στον δεύτερο, η καλαίσθητη ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της σχέσης του Πειραιά με το νερό μονοπωλούσε δικαίως τα "κλικ" των επιβατών.

Μετρό Δημοτρικό Θέατρο
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι νέοι σταθμοί προβλέπεται να ανακουφίσουν δραστικά την πόλη, μειώνοντας κατά 120 τόνους τις ημερήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας κατά 132.000 τους επιβάτες και μειώνοντας κατά 23.000 τα αυτοκίνητα. Ειδικότερα για τον τουρισμό, η άμεση διασύνδεση λιμανιού-αεροδρομίου προφανώς είναι σημαντική – μάλιστα οι ανακοινώσεις για το κάθε πότε έχει μετρό για το αεροδρόμιο θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και σε άλλους τουριστικούς σταθμούς (εδώ να πούμε ότι μετά την κριτική μας για την κατάσταση του μετρό του αεροδρομίου, στο τελευταίο μας ταξίδι το βρήκαμε σε πολύ καλή κατάσταση). 

Μετρό Πειραιάς
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τι γίνεται όμως όταν βγαίνεις έξω στον Πειραιά; Τα εργοτάξια στην Ακτή Καλλιμασιώτη (μαθαίνουμε και νέα τοπωνύμια με τις νέες εξόδους!) μας προδιαθέτουν για μια πιο ομαλή επαφή με το λιμάνι και μετά το μετρό αναμένουμε και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του λιμανιού γενικότερα, οι παρακμιακές πύλες του οποίου θέτουν το ερώτημα αν η θαλάσσια είσοδος της πόλης υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες (και τους κατοίκους φυσικά) όπως τους αξίζει. Όποιος έχει προσπαθήσει να βρει ταξί βγαίνοντας από πλοίο με τις αυτοσχέδιες πιάτσες, τους κράχτες και τις συμφωνίες μεταξύ οδηγού και πελάτη που θυμίζουν επεισόδιο του "Ρετιρέ" ή έχει αντικρίσει τις φθαρμένες μεσοτοιχίες που αποτελούν την πρώτη εικόνα οποίου επιστρέφει από Αργοσαρωνικό ή Κυκλάδες αντιλαμβάνεται πως η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι προφανώς αρνητική. Ευτυχώς πλέον έχουμε το μετρό! 

Διαβάστε Επίσης

Λιμάνι Πειραιά

Η νέα εποχή του Πειραιά που ξημερώνει δειλά δειλά πέριξ του Δημοτικού Θεάτρου, στο Μικρολίμανο ή στην art street της Πολυδεύκους με τις γκαλερί και τα σοφιστικέ στέκια ανάμεσα στα παλιά συνεργεία, στην αυξημένη πολιτιστική δραστηριότητα του δήμου και όχι μόνο, στις αναπλάσεις της Περιφέρειας, στις νέες αφίξεις ξενοδοχείων που έχουν προαναγγελθεί, με πρώτο και καλύτερο το "Hilton" στην Καστέλλα, μας κάνει να φανταζόμαστε ένα ζωντανό, σύγχρονο λιμάνι, όπου η ιστορία, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η τέχνη συντονίζονται χωρίς να εξελιχθούν σε mall αλλά και χωρίς τη σημερινή παρακμή που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά σημεία. Έχουμε διαβάσει πολλά σχέδια σε συνδυασμό και με τη διασύνδεση με τους πολιτιστικούς χώρους της Πειραιώς. Ας ελπίσουμε ότι για μια φορά σε αυτή την πόλη ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η γνώση για τα προβλήματα που ταλανίζουν άλλες "ανερχόμενες" γειτονιές της πόλης, η συζήτηση για τη διαχείριση προορισμών, το marketing, η διαβούλευση με κατοίκους και επιχειρηματίες θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε έναν προορισμό που ακόμη προσφέρεται για να φτιάξουμε το μέλλον του όπως θέλουμε.   

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.