"100 χρόνια: Αγαπημένη Μικρά Ασία" στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων "1922-2022: Παρακαταθήκες και Μνήμες", συνεχίζοντας έτσι το έργο του Octave Merlier, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου κατά την περίοδο 1925-1961.

Μικρά Ασία Γαλλικό Ινστιτούτο

Διακεκριμένος ελληνιστής, με βαθιά αίσθηση χρέους προς την δοκιμαζόμενη Ελλάδα, ο Octave Merlier μαζί με τη σύζυγό του Μέλπω Λογοθέτη-Merlier, μουσικολόγο και λαογράφο, συνέβαλε στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, το οποίο αφιερώθηκε στη συστηματική μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Με αυτή την αφορμή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την ελληνογαλλική διεπιστημονική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "100 χρόνια: Αγαπημένη Μικρά Ασία" και περιεχόμενο: το κοσμοπολίτικο, διεθνοτικό πλαίσιο των οθωμανικών πόλεων-λιμανιών της Μεσογείου των αρχών του 20ού αιώνα, το αστικό τοπίο της Σμύρνης πριν από το 1922, την ανάγνωση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα "Μία φιλία στη Σμύρνη  και προβολή αποσπάσματος του ιστορικού ντοκιμαντέρ Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922", της Μαρίας Ηλιού και τη συμβολή του ζεύγους Merlier στη διαφύλαξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με αναφορές στη μουσική και το τραγούδι.
 
Πρόγραμμα

  • Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονιστές τους Μιχάλη Βαρλά, Ιστορικό και Αλέξανδρο Κιτροέφ, Ιστορικό, Ομότιμο καθηγητή στο Haverford College - Συμμετέχοντες: Edhem Eldem, Hervé Georgelin, Μαρία Ηλιού, Βασίλης Κολώνας
  • Χαιρετισμός από τον κ. Nicolas Eybalin, Σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (7 μ.μ)
  • Εισαγωγή: Μιχάλης Βαρλάς (7.10 μ.μ)
  • Εισηγήσεις συμμετεχόντων (7.30 μ.μ-8.15 μ.μ)
  • Edhem Eldem, καθηγητής στο Collège de France, έδρα Τουρκικής και Οθωμανικής Ιστορίας και Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης (7.30-7.40) - Το κύκνειο άσμα του κοσμοπολιτισμού- Η διαμόρφωση του κοσμοπολιτισμού στις διεθνοτικές οθωμανικές πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου των αρχών του 20ού αιώνα.
  • Βασίλης Κολώνας, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) (7.40 μ.μ-7.50 μ.μ) - Η Σμύρνη από τον 19ο στον 20ό αιώνα: πόλη και αρχιτεκτονική- Ο Βασίλης Κολώνας θα αναφερθεί στα κύρια χαρακτηριστικά του αστικού χώρου της Σμύρνης πριν από την καταστροφή, θα παρουσιάσει τα κτίρια που κατασκευάστηκαν από κοινοτική πρωτοβουλία, τα κτίρια που στέγαζαν εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής καθώς και την τυπολογία της κατοικίας μέσα από τη δραστηριότητα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και τη σχέση που είχαν αναπτύξει αυτοί με τον εκάστοτε φορέα υλοποίησης των έργων τους.
  • Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και συγγραφέας (7.50 μ.μ-8 μ.μ)- Η Μαρία Ηλιού θα διαβάσει αποσπάσματα από το πρόσφατο μυθιστόρημά της Μια φιλία στη Σμύρνη, θα προβάλει ένα απόσπασμα από το ιστορικό της ντοκιμαντέρ Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922.
  • Hervé Georgelin, Επίκουρος καθηγητής, Tμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (8 μ.μ-8.10 μ.μ)- Η Γαλλία και η Ελληνική Διοίκηση της Μικράς Ασίας: διαφορετικές ιστορίες- Ύστερα από τη θετική αποδοχή των διεκδικήσεων των κυριαρχούμενων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Γαλλική Δημοκρατία απομακρύνθηκε από τους Ρωμιούς και την Ελλάδα και συνέβαλε στην ήττα της από τα κεμαλικά στρατεύματα. Μερικά χρόνια αργότερα, στην Ελλάδα, το ζεύγος Merlier, ο Octave και η Μέλπω, διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στη διαφύλαξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του Μικρασιατικού Ελληνισμού: μουσική, τραγούδι, μνήμες και γνώσεις.
  • Συζήτηση (8.15 μ.μ-9 μ.μ)
  • Κλείσιμο και σχόλια: Αλέξανδρος Κιτροέφ 

Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με τηνυπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Δείτε φωτογραφίες από τη χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση στο Σύνταγμα

Το κέντρο της Αθήνας μπαίνει και πάλι σε χριστουγεννιάτικο mood και μάς μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας, ειρήνης, αλληλεγγύης και αγάπης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε δύο περιοχές της Βορείου Ελλάδας εντάχθηκε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την εγγραφή ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στη 17η ετήσια συνεδρίασή της.

Το γιορτινό περιοδικό Taste & Travel κυκλοφορεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου μαζί με το αθηνόραμα

Πάρτε μια πρώτη γεύση και ετοιμαστείτε για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα

Είδαμε τις εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ λίγο πριν ανάψουν τα φώτα

Μια πομπή με 117 φωτιστικές στήλες, μια μουσική σύνθεση με λούπες, ένα πιάνο που αλλάζει χρώμα, ένα ιπτάμενο φωτοστέφανο και χιλιάδες λαμπιόνια συνθέτουν τον φετινό στολισμό του ΚΠΙΣΝ, συνδυάζοντας το εκθεσιακό με τον αστικό παιδότοπο.

Δείτε το "Ι’m Positive" 2022" στο Οnassis Channel στο YouTube

Αληθινές ιστορίες για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή διδάσκουν ότι "η αγάπη κάνει την οικογένεια".

Η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της

Η Αθήνα μπαίνει επισήμως σε κλίμα Χριστουγέννων με όλη την πόλη σιγά σιγά να στολίζεται, σκορπώντας χαρά και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους.

Σεμίνα Διγενή: "Περιείχα ένα ποτάμι που πάλευε να βγει στη θάλασσα..."

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της "Felicita", μιλά για τη συγγραφή που της "έτριψε τη ζωή στα μούτρα", για τον έρωτα και τον θάνατο, για τις καθημερινές τραγωδίες και τα σούπερ νόβα.