Οκτώβριος στην Ελευσίνα: Όλα όσα ετοιμάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων έρχεται από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Οκτώβριος στην Ελευσίνα

Μήνας γεμάτος θέατρο, εικαστικά, σύνθετες δράσεις τέχνης υπό το φως της πανσελήνου, εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς φίλους και ανοιχτές προσκλήσεις σε καλλιτεχνικές δράσεις, θα είναι ο Οκτώβριος στην Ελευσίνα. Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει στην πόλη ένα πλούσιο πρόγραμμα ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες, ενώ παράλληλα εγκαινιάζει μια μεγάλη Έκθεση για την Ελευσίνα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138.).

Ο Οκτώβριος ξεκινά με ένα Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που περιλαμβάνει τρεις θεατρικές παραστάσεις και μία σύνθετη δράση τέχνης. Συγκεκριμένα, από τις 30 Σεπτεμβρίου και για έξι μόνο παραστάσεις, το Μυστήριο_13 E_ΦΥΓΑ Μικρασία, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου παρουσιάζεται στον Συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας με πρωταγωνιστές απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων της ιστορικής γειτονιάς. Στις 12 Οκτωβρίου επιστρέφει το Μυστήριο_5 Λόγια των τοίχων - η πόλη ως ανάγνωσμα, με τοίχους της πόλης να μετατρέπονται σε σελίδες βιβλίου μέσα από προβολές σύντομων κειμένων εμπνευσμένων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολουθεί στις 22 Οκτωβρίου το Μυστήριο_82 REBETIKO, στο X - Bowling Art Center, μια ωδή στην ιστορία της Μικρασίας μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου, από τη γαλλική ομάδα Anima Theatre, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος παρουσιάζεται, επίσης, το Μυστήριο_153 Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν, μια παράσταση - μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της ηρωίδας.

Το Μυστήριο_62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Λεοντάρη, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, με πρωτότυπες δράσεις πάνω στον κινηματογράφο του Bela Tarr, συναυλία του Mihaly Vig κι ενδιαφέρουσες ομιλίες διακεκριμένων προσκεκλημένων, υπό το φως της πανσελήνου.

Από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθεί η Έκθεση Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο της 2023 Ελευσίς στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Ένα εμβληματικό έργο της διοργάνωσης υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος-μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, για τη σύγχρονη αλλά και άγνωστη ιστορία της πόλης. Μια διαδρομή στη μοναδικότητα και τα Μυστήριά της μέσα από ομιλούντα πορτρέτα Ελευσίνιων και άλλων προσώπων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους μαζί της, καθώς και την παρουσίαση αντικειμένων από το 455 π.Χ. έως σήμερα, μέρος των οποίων εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με το Μουσείο Μπενάκη.

Έργο παρακαταθήκης της εικαστικής έκθεσης Μυστήριο_77 Πίσω από το Θέατρο του Ανδρέα Λόλη, που συνδιοργάνωσε την περασμένη χρονιά η 2023 Ελευσίς με το Φεστιβάλ Αισχύλεια, η εικαστική σύνθεση των μαρμάρινων καλαμιών που φέρει τον τίτλο "Το απέναντι του εμπρός" κοσμεί πλέον τη μικρή αυλή του Παλαιού Δημαρχείου της Ελευσίνας.

Στις 23 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η γλυπτική εγκατάσταση Μυστήριο_22 Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα του διακεκριμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη, στον χώρο "Πίσω από το θέατρο" του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας. Ένα σύγχρονο εικαστικό οικοσύστημα που αντλεί έμπνευση από τη μυθολογική και ιστορική παράδοση της Ελευσίνας και αναπτύσσεται σε τρία μέρη: "Ανεμοδείκτης", "Οι μηροί της Δήμητρας", "Η Περσεφόνη σκόνταψε". Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς και του Φεστιβάλ Αισχύλεια.

Έως τις 30 Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμμετοχή εικαστικοί φωτογράφοι στην Ανοιχτή Πρόσκληση του προγράμματος Μυστήριο_8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία. Η δράση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το EU Japan Fest, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Mikiko Kikuta, περιλαμβάνει την καλλιτεχνική φιλοξενία ενός Έλληνα φωτογράφου στην Οσάκα και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. Οι πρωτότυπες φωτογραφίες – καρποί των παραπάνω φιλοξενιών, θα εκδοθούν και θα εκτεθούν στην Ελευσίνα.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο ξεκινά για τους μικρούς φίλους η εκπαιδευτική δράση Μυστήριο_52 Mystikit Ελευσίνα - Εκπαιδευτική Βαλίτσα, σε σχολεία της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης, με τους μαθητές Α’ βαθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, να έρχονται σε επαφή με το όραμα και τους στόχους της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Την ίδια περίοδο, εγκαινιάζεται το Μυστήριο_54 Κινητό Εργαστήριο, ένα ακόμη σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης σε συνεργασία με την ομάδα Syn Fan Lab, που αφορά σε εργαστήρια γνωριμίας με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής για παιδιά Α’ Δημοτικού στις αυλές των σχολείων της Ελευσίνας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το τελευταίο I’m Positive της Στέγης και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" διαθέσιμο στο Οnassis Channel

40 χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα του AIDS στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που ζουν με και χωρίς HIV ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης να μοιραστούν την Ιστορία, αλλά και ιστορίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2023

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Το πλούσιο πρόγραμμα των γιορτινών εκδηλώσεων

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος και οι δρόμοι στο κέντρο και τις γειτονιές είναι ήδη φωτισμένοι, στο κλίμα των γιορτών, ενώ τις επόμενες 38 γιορτινές μέρες η πόλη θα λάμψει ακόμα περισσότερο, μέσα από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές με την εγκατάσταση του Επιγραφικού Μουσείου στους Στρατώνες του Καποδίστρια

Σύμφωνα με τις μελέτες, προβλέπεται η συνολική αναβάθμιση του κτηρίου, ενεργειακή και αισθητική, αλλά και η διατήρηση των βασικών κτηριολογικών χαρακτηριστικών και του ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα του.

Χριστουγεννιάτικα δώρα στο Cycladic Shop εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου

Γούρια, κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα από Έλληνες και ξένους σχεδιαστές αλλά και μοναδικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τη νέα Έκθεση "Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο".

Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή μάς περιμένει στο Meet Market Xmas Edition

Το Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. φιλοξενεί την πιο εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά για 10 συνεχόμενες ημέρες.

"Μυστήριο 93 Ξυλίκι": Ο κύκλος δράσεων της 2023 Ελευσίς ολοκληρώνεται με δυο ομιλίες

Ο Γεώργιος Θεοχάρης και ο Αναστάσιος Γερμενής συζητούν με τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη για τις σχέσεις της σύγχρονης ιατρικής με τις τέχνες.