Το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη στεγάζει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού στοχεύει στη γενικότερη ανάδειξη του πρώην στρατοπέδου ως τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Β4 Νότια Όψη Στρατόπεδό Μελά

Στην αποκατάσταση δύο κτηρίων (Β4 και Δ) εντός του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά, προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπλασης του π. Στρατοπέδου, και της μετατροπής του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, με ταυτόχρονη ανάδειξή του σε τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στρατόπεδο Μελά Το κτήριο Β4, πρώτο αριστερά το 1916 (Πηγή Γαλλικά Αρχεία Στρατού)
Το κτήριο Β4, πρώτο αριστερά το 1916 (Πηγή Γαλλικά Αρχεία Στρατού)

Για την πορεία του έργου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: "Στόχος όλων των φορέων  -κρατικών και αυτοδιοικητικών- που ασχολούμεθα, συστηματικά, τα τελευταία τρία χρόνια με την μετατροπή του π. Στατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο είναι η απόδοση, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενός υπερτοπικού πόλου, με έντονη πολιτιστική φυσιογνωμία. Αλλωστε, το ίδιο το στρατόπεδο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος ακριβώς για να διατηρηθεί η μνήμη προσώπων και γεγονότων που είχαν καθοριστική συμβολή στη νεότερη ιστορία μας. Με την αποκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στα δύο κτήρια του π. Στρατοπέδου, διατηρούμε ζωντανή και τιμούμε την προσφυγική μνήμη, αλλά και την τεράστια προσφορά των Ελλήνων προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας. Τιμούμε την Θεσσαλονίκη, αποδίδοντας στην πόλη-υποδοχέα μεγάλου αριθμού ξεριζωμένων Ελλήνων, ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό τοπόσημο. Οι επεμβάσεις αποκατάστασης των κτηρίων σέβονται απολύτως τον ιστορικό τόπο και το εναπομείναν κέλυφος. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονους, επισκέψιμους χώρους, εστίες δημιουργίας και μάθησης, οι οποίοι θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτιστικού τοπίου, με σεβασμό στην ιστορικότητά του".

Αρχιτεκτονική πρόταση κτηρίου Δ
Αρχιτεκτονική πρόταση κτηρίου Δ
Αρχιτεκτονική πρόταση κτηρίου Β4
Αρχιτεκτονική πρόταση κτηρίου Β4

Η μελέτη, η οποία έτυχε της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφορά στην ένταξη νέας χρήσης στο εναπομείναν κέλυφος του κτηρίου Β4, πρώην στάβλου ιππικού, και στο κτήριο διοίκησης Δ του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά. Τα κτήρια Β4 και Δ εντάσσονται κεντρικά του Μητροπολιτικού Πάρκου, στο ανατολικό άκρο του "ιστορικού τόπου". Γειτνιάζουν με την κεντρική ιστορική πλατεία του στρατοπέδου και μελλοντική πλατεία μνήμης του Μητροπολιτικού Πάρκου, και σε άμεση γειτνίαση με το κτήριο Α3 που θα στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο με την έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα κτήρια κατασκευάστηκαν μεταξύ 1895 και 1905, μετά την κατασκευή των κτηρίων στρατωνισμού.

Η μελέτη περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του ισόγειου κτηρίου Β4, συνολικού εμβαδού 745 τ.μ., για να στεγάσει τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, σε έναν ενιαίο χώρο που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του κτηρίου, βάσει του κτηριολογικού προγράμματος που ενέκρινε τον Ιούλιο του 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά. Στο διώροφο κτήριο Δ, συνολικού εμβαδού 700 τ.μ., χωροθετούνται συμπληρωματικές χρήσεις του εν λόγω Μουσείου, όπως αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, χώροι συντήρησης και αποθήκευσης των εκθεμάτων. 

Η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτηρίων Β4 και Δ, που θα φιλοξενήσουν τη λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού -συνολικού εμβαδού άνω των 1.500 τ.μ. με τους νέους υπόγειους χώρους που δημιουργούνται- εντάσσεται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Παύλου Μελά και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης AAE/OTA και χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Χριστουγεννιάτικο 3ήμερο Bazaar από τα Παιδικά Χωριά SOS

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του και να επιλέξει τα δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα, ενώ τα έσοδα θα βοηθήσουν τα παιδιά που υποστηρίζονται από τα Παιδικά Χωριά SOS σε όλη την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/11/2023

Τριήμερο εργαστήριο κόμικς με τον κορυφαίο Βέλγο σχεδιαστή Etienne Schréder

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σχεδιαστές και δημιουργούς κόμικς μέτριου έως και προχωρημένου επιπέδου, οι οποίοι επιθυμούν να αναβαθμίσουν το επίπεδο των δημιουργιών τους, γνωρίζοντας τα μυστικά ενός master του είδους, του σχεδιαστή της θρυλικής σειράς Blake & Mortimer.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Αντίστροφη μέτρηση για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του "Νιάρχος"

Γιορτινή ατμόσφαιρα στο ΚΠΙΣΝ, μια συμπεριληπτική συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 25/11 έως 1/12.

Η περιγραφή ενός αγώνα

Η βασική διαφορά ανάμεσα σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα και μια συναυλία είναι πως στη συναυλία πηγαίνεις ως ηττημένος, ενώ το μόνο που ζητάς από ένα ματς είναι να ζήσεις την ψευδαίσθηση της νίκης.

Δείτε φωτογραφίες από τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα

Καρέ-καρέ η στιγμή που το χριστουγεννιάτικο δέντρο φώτισε την πιο κεντρική πλατεία της Αθήνας, εκκινώντας τη φετινή εορταστική περίοδο.

H Black Friday έρχεται ξανά στο e-shop της Samsung

Οι προσφορές ισχύουν μέχρι 27 Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από Galaxy smartphones και tablets μέχρι τηλεοράσεις, monitors, οικιακές συσκευές και συσκευές ήχου.

Καλωσορίζουμε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα με μια γιορτινή συναυλία στο Σύνταγμα

Σε λίγες ημέρες θα ανάψει ο Δήμος Αθηναίων το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος, ενώ θα ακολουθήσει ένα μεγάλο μουσικό event.