Η κρητική χειροτεχνία στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Κρήτη

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρευρέθηκε στο νησί με αφορμή το Φεστιβάλ Κρήτης και συνομίλησε με εκπροσώπους του τομέα για διάφορους πολιτιστικούς θεσμούς με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης από τις 28 ως τις 31 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τους συνεργάτες του, με τους οποίους συνομίλησε για το Φεστιβάλ Κρήτης και άλλους πολιτιστικούς θεσμούς με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς και για την πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ για την αναβίωση και στήριξη της κρητικής χειροτεχνίας. Στη συνέχεια, στη Λότζια, συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη και άλλα στελέχη του δήμου. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους δημοτικούς πολιτιστικούς θεσμούς, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη αλλά και πρωτοβουλίες όπως η ψηφιακή πολιτιστική πλατφόρμα του δήμου. Παρών στις συναντήσεις ήταν ο Βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε εργαστήρι υφαντικής στα Ανώγεια
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε εργαστήρι υφαντικής στα Ανώγεια

Κατά την επίσκεψή του στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο Υφυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο Στέλλα Αρχοντάκη, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη και τους συνεργάτες τους για ζητήματα που συνδέονται με την βιωσιμότητα του φορέα, ενώ συναντήθηκε με Ηρακλειώτες καλλιτέχνες και δημιουργούς με αναπηρία, με τους οποίους συζήτησε την καθολική προσβασιμότητα στον πολιτισμό. Επιπλέον ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την Δημοτική Πινακοθήκη καθώς και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης και Στέλιος Αρναουτάκης
Νικόλας Γιατρομανωλάκης και Στέλιος Αρναουτάκης

Ως προς το θέμα της χειροτεχνίας, ο Υφυπουργός ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την κρητική χειροτεχνία που διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός, ενώ συμμετείχε επίσης και στην εκδήλωση του πολιτιστικού οργανισμού Branding Heritage στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου "The Weavers of Greece/Crete". Και στις δύο εκδηλώσεις ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων αλλά και χειροτέχνες.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός, επισκέφθηκε τα Ανώγεια, όπου ο Δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης τον ξενάγησε στον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί η υπό σύσταση Σχολή Υφαντικής, μέρος του ευρύτερου προγράμματος για τη χειροτεχνία το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στη συνέχεια επισκέφθηκε εργαστήρια παραδοσιακής υφαντικής και μίλησε με Ανωγειανές υφάντρες ενώ ήταν βασικός εισηγητής στην εκδήλωση που είχε οργανώσει ο Δήμος Ανωγείων με θέμα "Η βοσκική και ο κόσμος του βοσκού του Ψηλορείτη ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας", όπου συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις πρώτες ύλες της χειροτεχνίας όπως το μαλλί.

Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε επίσης εργαστήρια αγγειοπλαστών στο Θραψανό και συνομίλησε μαζί τους για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του κλάδου, ενώ μαζί με τον Αντιδήμαρχο Μίνωα Πεδιάδας, Μιχάλη Μουρτζάκη επισκέφθηκε τον δημοτικό χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί η υπό σύσταση Σχολή Αγγειοπλαστικής, μέρος του ευρύτερου προγράμματος για τη χειροτεχνία το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον Ζαρό, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, και συζήτησε με κατοίκους για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Ζαρού με άξονα τον πολιτισμό, επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο Ζαρού, το Λαογραφικό Μουσείο, τον ιστορικό ναό του Αγ. Γεωργίου και το Εκκλησιαστικό Μουσείο καθώς και τη Μονή Βροντησίου.

Τέλος, ξεναγήθηκε από την Μαρία Πιτσικάκη, Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης στην έκθεση που οργάνωσε ο σύλλογος στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο με Κρητικά προϊόντα οικοτεχνίας-χειροτεχνίας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις γυναίκες επιχειρηματίες-δημιουργούς, να γνωρίσει τη δουλειά τους, να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τους και να συζητήσει μαζί τους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όταν η ιστορία του Ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία" ξεδιπλώθηκε στο κοινό

Η έκθεση "Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience" γύρισε το ρολόι 150 χρόνια πίσω και ταξίδεψε το κοινό σε όλες τις φάσεις του θρυλικού ξενοδοχείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/02/2024

Υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 100 λεωφορείων φυσικού αερίου CNG

Η IVECO BUS, πρωτοπόρος στους κινητήρες φυσικού αερίου CNG επιλέχθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα αρθρωτά λεωφορεία πόλης μήκους 18 μέτρων της μάρκας URBANWAY CNG.

"Σπουδές στην Ιταλία 2024": Όσα πρέπει να ξέρουμε για τα ιταλικά πανεπιστήμια από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολλά πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και στα δικά σας: Από τους "Γάμους της Τήλου", αισίως στους γάμους ολόκληρης της Ελλάδας

Αισίως βρισκόμαστε λίγα κουφέτα πιο κοντά σε ένα συμπεριληπτικό αύριο.

Εξερευνώντας τα μυστικά του εγκεφάλου στο ολοήμερο φεστιβάλ Νευροεπιστήμης

Ο στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τη θαυμαστή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και για το πώς η έρευνα και η πρόοδος που επιτυγχάνεται σε αυτήν, αλλάζουν τη ζωή μας.

Το 2023 χρονιά ανάπτυξης για την επισκεψιμότητα της Αθήνας: Δείτε τα αποτελέσματα της ΕΞΑΑΑ, ΔΑΑ & GBR Consulting

Έγινε πλέον θεσμός η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της "Ετήσιας Έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών" από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting.

"Ο κήπος της ΕΔΕΜ": Εξερευνώντας την πνευματική ιδιοκτησία μέσα από μουσικές διαδρομές

Μια νέα σειρά podcast από την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής φέρνει στο φως την αξία και την σημασία των δικαιωμάτων, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες δημιουργών.