Η κρητική χειροτεχνία στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Κρήτη

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρευρέθηκε στο νησί με αφορμή το Φεστιβάλ Κρήτης και συνομίλησε με εκπροσώπους του τομέα για διάφορους πολιτιστικούς θεσμούς με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης από τις 28 ως τις 31 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τους συνεργάτες του, με τους οποίους συνομίλησε για το Φεστιβάλ Κρήτης και άλλους πολιτιστικούς θεσμούς με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς και για την πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ για την αναβίωση και στήριξη της κρητικής χειροτεχνίας. Στη συνέχεια, στη Λότζια, συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη και άλλα στελέχη του δήμου. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους δημοτικούς πολιτιστικούς θεσμούς, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη αλλά και πρωτοβουλίες όπως η ψηφιακή πολιτιστική πλατφόρμα του δήμου. Παρών στις συναντήσεις ήταν ο Βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε εργαστήρι υφαντικής στα Ανώγεια
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε εργαστήρι υφαντικής στα Ανώγεια

Κατά την επίσκεψή του στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο Υφυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο Στέλλα Αρχοντάκη, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη και τους συνεργάτες τους για ζητήματα που συνδέονται με την βιωσιμότητα του φορέα, ενώ συναντήθηκε με Ηρακλειώτες καλλιτέχνες και δημιουργούς με αναπηρία, με τους οποίους συζήτησε την καθολική προσβασιμότητα στον πολιτισμό. Επιπλέον ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την Δημοτική Πινακοθήκη καθώς και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης και Στέλιος Αρναουτάκης
Νικόλας Γιατρομανωλάκης και Στέλιος Αρναουτάκης

Ως προς το θέμα της χειροτεχνίας, ο Υφυπουργός ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την κρητική χειροτεχνία που διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός, ενώ συμμετείχε επίσης και στην εκδήλωση του πολιτιστικού οργανισμού Branding Heritage στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου "The Weavers of Greece/Crete". Και στις δύο εκδηλώσεις ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων αλλά και χειροτέχνες.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός, επισκέφθηκε τα Ανώγεια, όπου ο Δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης τον ξενάγησε στον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί η υπό σύσταση Σχολή Υφαντικής, μέρος του ευρύτερου προγράμματος για τη χειροτεχνία το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στη συνέχεια επισκέφθηκε εργαστήρια παραδοσιακής υφαντικής και μίλησε με Ανωγειανές υφάντρες ενώ ήταν βασικός εισηγητής στην εκδήλωση που είχε οργανώσει ο Δήμος Ανωγείων με θέμα "Η βοσκική και ο κόσμος του βοσκού του Ψηλορείτη ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας", όπου συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις πρώτες ύλες της χειροτεχνίας όπως το μαλλί.

Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε επίσης εργαστήρια αγγειοπλαστών στο Θραψανό και συνομίλησε μαζί τους για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του κλάδου, ενώ μαζί με τον Αντιδήμαρχο Μίνωα Πεδιάδας, Μιχάλη Μουρτζάκη επισκέφθηκε τον δημοτικό χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί η υπό σύσταση Σχολή Αγγειοπλαστικής, μέρος του ευρύτερου προγράμματος για τη χειροτεχνία το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον Ζαρό, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, και συζήτησε με κατοίκους για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Ζαρού με άξονα τον πολιτισμό, επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο Ζαρού, το Λαογραφικό Μουσείο, τον ιστορικό ναό του Αγ. Γεωργίου και το Εκκλησιαστικό Μουσείο καθώς και τη Μονή Βροντησίου.

Τέλος, ξεναγήθηκε από την Μαρία Πιτσικάκη, Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης στην έκθεση που οργάνωσε ο σύλλογος στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο με Κρητικά προϊόντα οικοτεχνίας-χειροτεχνίας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις γυναίκες επιχειρηματίες-δημιουργούς, να γνωρίσει τη δουλειά τους, να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τους και να συζητήσει μαζί τους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ανοιχτό κάλεσμα διοργανωτών φεστιβάλ για το 21ο Atelier for Young Festival Managers στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεργάζεται με το The Festival Academy και καλεί ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή για το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το 2023 στην ιστορική πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/08/2022

2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελόριζου: Γνωρίστε τα συναρπαστικά μονοπάτια της επιστήμης

Η δεύτερη διεξαγωγή του επιστημονικού φεστιβάλ κάνει στάση σε Πάτρα και Αθήνα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να βιώσουν την επιστήμη ως μία συναρπαστική εμπειρία.

Συνεχίζονται τα έργα αναβάθμισης χώρων πρασίνου σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι ολιστικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Αττικής για την οδική αναβάθμιση των μητροπολιτικών υποδομών.

Ο Δημήτρης Αθανίτης διάβασε την "Τελευταία Πνοή" του Λουίς Μπουνιουέλ γιατί ο συγγραφέας "Είναι ακραίος σαν το έργο του"

Ο σκηνοθέτης του "Invisible" (2016), της ταινίας για την κρίση που υπήρξε υποψήφια για έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βρίσκει κάποιες αυτοβιογραφίες να είναι πιο δυνατές κι από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα.

Αθήνα, αβίωτη πόλη

Είναι αδικαιολόγητος ο καθημερινός εκνευρισμός μας όταν είμαστε τόσο ανοχύρωτοι μπροστά στον παραλογισμό της καθημερινότητας;

Φθινόπωρο στην Ελευσίνα

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων.

Επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ σε προγράμματα και δράσεις για τη διαφύλαξη στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 662.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 6 Μαΐου 2022, σε Κοινότητες Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικού Φορέων του ΥΠΠΟΑ.