Προστασία και αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσες

Συνεχίζεται η ενημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας σε όλους τους παραλιακούς Δήμους της Αττικής.

Προστασία και αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσες

Σε εξέλιξη είναι η ενημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας σε όλους τους παραλιακούς Δήμους της Αττικής για την προστασία και αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσες, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη. Ήδη εθελοντές της Περιφέρειας έχουν διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια της Περιφέρειας με σαφείς οδηγίες προστασίας και αντιμετώπισης του τσιμπήματος από μωβ μέδουσες σε περιοχές της Αττικής που έχουν αναφερθεί κρούσματα και συγκεκριμένα στις εξής: Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα-Βάρη-Βάρκιζα, Αγ. Μαρίνα-Κορωπί, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Άρτεμις-Λούτσα, Ραφήνα, Ν. Μάκρη, Μαραθώνας

Τα φυλλάδια διανέμονται σε λουόμενους, σε διερχόμενους οδηγούς, μαγαζιά αλλά και σπίτια. Μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου αναμένεται να έχουν μοιραστεί 220.000 φυλλάδια με Οδηγίες Αντιμετώπισης κ Προφύλαξης σε Δήμους που πλήττονται από το φαινόμενο των Μωβ Μεδουσών.

Προστασία και αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσες

Σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής μετέβη στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, όπου εθελοντές της Περιφέρειας διένειμαν τα ενημερωτικά φυλλάδια σε πολίτες. Τον κ. Πατούλη συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Δ. Νάνου και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής. Παρών στην επίσκεψη ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Π. Φαλήρου Ν. Γιάκοβλεφ. 

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εθελοντές για την προσφορά τους και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με  πολίτες επισημαίνοντας τη σημασία της ενημέρωσης σχετικά με το φαινόμενο των μωβ μεδουσών, προκειμένου να οι συνέπειες στην υγεία, σε περίπτωση τσιμπήματος, να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.

Σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων: 

"Η ενημέρωση και η γνώση είναι δύναμη και σ΄αυτό το πλαίσιο πήραμε την πρωτοβουλία να διανείμουμε σε περιοχές της Αττικής που πλήττονται από το φαινόμενο των μωβ μεδουσών, ενημερωτικά φυλλάδια με σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση τσιμπήματος. Αυτό το καλοκαίρι κολυμπούμε με προσοχή, προκειμένου να προστατευθούμε καλύτερα. Η Περιφέρεια παραμένει δίπλα στον πολίτη, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας του". 

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας σε περίπτωση τσιμπήματος:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες.
7. Μην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, Μην χρησιμοποιείτε ξύδι, γλυκό νερό, οινόπνευμα, αμμωνία.


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ανοιχτό κάλεσμα διοργανωτών φεστιβάλ για το 21ο Atelier for Young Festival Managers στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεργάζεται με το The Festival Academy και καλεί ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή για το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το 2023 στην ιστορική πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/08/2022

2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελόριζου: Γνωρίστε τα συναρπαστικά μονοπάτια της επιστήμης

Η δεύτερη διεξαγωγή του επιστημονικού φεστιβάλ κάνει στάση σε Πάτρα και Αθήνα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να βιώσουν την επιστήμη ως μία συναρπαστική εμπειρία.

Συνεχίζονται τα έργα αναβάθμισης χώρων πρασίνου σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι ολιστικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Αττικής για την οδική αναβάθμιση των μητροπολιτικών υποδομών.

Ο Δημήτρης Αθανίτης διάβασε την "Τελευταία Πνοή" του Λουίς Μπουνιουέλ γιατί ο συγγραφέας "Είναι ακραίος σαν το έργο του"

Ο σκηνοθέτης του "Invisible" (2016), της ταινίας για την κρίση που υπήρξε υποψήφια για έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βρίσκει κάποιες αυτοβιογραφίες να είναι πιο δυνατές κι από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα.

Αθήνα, αβίωτη πόλη

Είναι αδικαιολόγητος ο καθημερινός εκνευρισμός μας όταν είμαστε τόσο ανοχύρωτοι μπροστά στον παραλογισμό της καθημερινότητας;

Φθινόπωρο στην Ελευσίνα

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων.

Επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ σε προγράμματα και δράσεις για τη διαφύλαξη στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 662.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 6 Μαΐου 2022, σε Κοινότητες Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικού Φορέων του ΥΠΠΟΑ.