Με την υπογραφή των Fiore Architects το "Κτίριο Τεχνών Δ.Δασκαλόπουλος"

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής της πρότασης και αντίστοιχα της αρχιτεκτονικής ομάδας που θα αναλάβει τη μελέτη ανέγερσης του έργου «Κτίριο Τεχνών Δ.Δασκαλόπουλος», εντός των εγκαταστάσεων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο Ψυχικό.

Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Το νέο κτίριο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο και ως εκθεσιακός χώρος για την καλλιτεχνική παιδεία και θα χρηματοδοτηθεί με δωρεά από τον απόφοιτο Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική ομάδα Fiore Architects, που αποτελείται από τους συμπράττοντες αρχιτέκτονες Φλώριαν Λιάκο, Αλέξιο Βισβίνη, Ειρήνη Μαρκαντωνάτου, Αγγελική Δημητρουλοπούλου, και Ιωάννη Πετρόπουλο (σε συνεργασία με τη Σωτηρία Σμυρναίου). Η πρόταση είχε αναδειχθεί μεταξύ των επικρατέστερων στον Ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών που συνδιοργάνωσαν το Κολλέγιο Αθηνών και η μη κερδοσκοπική εταιρία ΣΥΝΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Σημειώνεται ότι στον Διαγωνισμό Ιδεών κατατέθηκαν 64 υψηλής αισθητικής και επεξεργασίας αρχιτεκτονικές προτάσεις και η διεθνής κριτική επιτροπή ανέδειξε 4 επικρατέστερες ιδέες που έλαβαν χρηματικό έπαθλο. Η πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας Fiore Architects κρίθηκε από τους διοργανωτές ως η συγκριτικά βέλτιστη αρχιτεκτονική λύση για την υλοποίηση του έργου, μετά και την διαδικασία αξιολόγησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των 4 επικρατέστερων προτάσεων που ακολούθησε.

Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Η πρόταση χαρακτηρίζεται από μια απλή αλλά σαφή συνθετικά αρχιτεκτονική χειρονομία, με συγκριτικά μικρό αντιληπτικά κτιριακό όγκο και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με ξεκάθαρη λειτουργική δομή (με κύριο χαρακτηριστικό ότι το εκπαιδευτικό κέντρο οργανώνεται σε ένα ενιαίο επίπεδο με όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια να έχουν απευθείας εκτόνωση της λειτουργίας τους στον υπαίθριο χώρο, και με την δυνατότητα διάδρασης μέσα από ελεγχόμενη οπτική επαφή μεταξύ των αιθουσών όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο). Το προτεινόμενο κτίριο έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και εκπληρώνει το όραμα των διοργανωτών για ένα κτίριο τεχνών διακριτό και αναγνωρίσιμο. Το κτίριο σε γενικές γραμμές επιλύει με τον βέλτιστο τρόπο τα περισσότερα από τα τιθέντα κριτήρια του διαγωνισμού, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σύνθετου κτιριολογικού προγράμματος, είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμο από ΑΜΕΑ και τηρεί τους πάσης φύσεως κανονισμούς και δεσμεύσεις, ώστε να μπορεί να αδειοδοτηθεί και να κατασκευαστεί όπως αυτό παρουσιάζεται στις τρισδιάστατες απεικονίσεις και στα σχέδια.

Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Το "Κτίριο Τεχνών Δ.Δασκαλόπουλος" θα δημιουργηθεί εντός των εγκαταστάσεων του Campus Ψυχικού του Κολλεγίου Αθηνών και θα ολοκληρωθεί έως το 2025, επέτειο των 100 χρόνων του Κολλεγίου Αθηνών. Θα περιλαμβάνει εκπαιδευτήριο, εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο, υπόγειο χώρο στάθμευσης καθώς και υπαίθριο χώρο. Στο νέο κτίριο θα στεγαστεί το πρόγραμμα τεχνών του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) καθώς και αντίστοιχα μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως ένα καλλιτεχνικό κέντρο ανοιχτό στην κοινότητα μέσω των εκθεσιακών του χώρων καθώς και προγραμμάτων για το κοινό, που θα επιδιώξουν τη δημιουργία μιας πολιτιστικής πλατφόρμας συνεργατικών και εκπαιδευτικών έργων. 
Στόχος της δημιουργίας του είναι το Κτίριο Τεχνών να τοποθετηθεί ως κορυφαίος συνομιλητής στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και σημείο αναφοράς για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τέχνης τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους μαθητές, στους αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών, στους καλλιτέχνες αλλά και στα μέλη της ευρύτερης κοινότητας να ενδυναμώνουν και να εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους μέσα από τα προγράμματα του.

 www.artsbuilding.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
27/01/2023

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δέκα ερωτησεις στην Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η συγγραφέας δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως η φροϋδική ψυχανάλυση σήμερα μοιάζει σχεδόν με ανέκδοτο και πως η εξουσία αυτοϊκανοποιείται ασκώντας εξουσία.

"25+1 ερωτήσεις για την Ενεργειακή Κρίση": Παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Ομράν

Ο συγγραφέας ανέφερε ότι στόχος του ήταν το βιβλίο να μην είναι ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, αλλά ένας οδηγός κατανόησης της ενεργειακής κρίσης.